RadixForum : Board for Hungarian genealogy research
RadixForum surnames places archives váltás magyarra contact log in new user

Surnames :: Krpan genealogy

New message Pick place for surname

Data for this surname in RadixIndex: click to see them!

Kalmár Béla: Krepalek/Krpálek
Feneketlen mély a múltnak kútja – ugyebár. Kisgyerekként lenyűgözve hallgattam nagyapámat, aki kifogyhatatlan volt ifjúkoráról szóló, ill. a családi legendáriumból származó történetekből, amik főleg a XX.szd. eleje táján történtek, de tudott- persze jóval homályosabban – régebben megesett dolgokról is. Így tudtam meg én is fokozatosan, hogy családunk eredeti neve Krepalek volt, a legkorábbi ismert ősünk e néven pedig Krepalek Ferenc, a Pallavichini család uradalmi főintézője Algyőn, aki 1827 körül született a Csehország-i Czitlau-ban.. „Még egykor egy polgármester is volt a családban és nem voltak nemesek, de volt nemesi címerük…” – mesélte nagyapám, de ennél többet azt hiszem erről nem tudott. Az biztos, hogy a Krepalek-ág 1888.09.24.-én lépett házassági kapcsolatba a Sauer-ekkel, akik egyértelműen Tolnáról származnak. A legmélyebb, ameddig sikerült a bizonyos kútba lejutnom egy 1740.05.15.-éről szóló adat, amikor is Sauer Miklós és Apelshoffer Annamária Tolnán házasságot kötöttek. (Polgármester-ügyben azért gyanakszom a tolnai Sauer-ágra, mert s későbbi gentri/gentroid életstílus az ő révükön lett a család által magáévá téve, és Tolnára betelepülőkként családdal, rokonsággal érkeztek ( lásd.: Daminger/Daninger/Doninger, Dalman/Tolman/Talman, Heli/Hélli, Moser, Stohl, Volfsmiller és Reisin/Ernhaft családok, mint tolnai rokonság, míg a Krepalek-ős igaz, hogy uradalmi főintéző lett, de egy szem magában érkezett Mo.-ra és szinte semmit sem tudott róla nagyapa…)
Keresem tehát egy egykori polgármester elenyésző emlékét a múlt mélységes mély kútjában (Morvaország?Németország?), aki feltehetően Sauer (talán Krepalek/Krpalek/Krpalez ) névre hallgatott…
22/12/2007, 21:15:29
#: 2007121069

post reply
edit
abuse?
profileKlamarik Albert: Re: Krepalek/Krpálek
Egy ideje foglalkozom a Krepalek-család eredetének kérdésével. Mitmondjak, elég fogas kérdés. A kutatással kapcsolatos néhány bennem megfogalmazódott kérdést, megfontolást el lehet olvasni a következő címen:
http://sites.google.com/site/oskutataskrepalek/
(folyt.köv.)
07/05/2009, 22:10:17
#: 200905271

post reply
edit
abuse?
profile


© 2017 Privacy statement Terms of service