RadixForum : Board for Hungarian genealogy research
RadixForum surnames places archives váltás magyarra contact log in new user

Surnames :: Valy genealogy

New message Pick place for surname

Data for this surname in RadixIndex: click to see them!

vály sándor: keresés-kapcsolat
Vály Sándor vagyok, Finnorszából.Képzömüvész.
Öseim, Nagyapám elmondása szerint Jánosházáról származnak.
Nagyapám - Vály Sándor szül. 1924
Dédapám - Vály Rezsö, anyja neve: Csajtay Lidia
Felesége: Nyári vilma.
Sem nagyapám, sem apám, sem én nem jártunk Jánosházán. Érdekelne, hogy létezik-e még Vály család ezen a környéken. Ha van lehetöség, szívesen felvenném a kapcsolatot.
04/10/2004, 14:36:17
#: 20041066

post reply
edit
abuse?
profileValyt: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Sándor úr!

Vály Tibor vagyok, 41 éves informatikus, jelenleg Balatonszabadiban élek. Családunk a Felvidékről származott el a 18-ik század végén. A család a csalticzi és váli előneveket használta és a Divék nemzetségből eredezteti magát. Több családi irat van birtokomban, de ezek és az Ön által megadott adatok alapján nem tudok közös pontot találni, így, ha van rokoni kapcsolat közöttünk, az 1800 előtti lehet. Ha vannak további adatai, illetve a fenti családtörténetről hallott már, kérem írja meg ezeket.


Pár éve tervezzük egy családi honlap kialakítását, sajnos, a napi rohanás közben, ez még nem valósult meg.

Üdvözlettel,

Vály Tibor
(tibor -a-t- valy -d-o-t- hu)
14/11/2004, 12:47:53
#: 200411388

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Valy Tibor (es talan Valy Sandor is),

Az en nevem Valy Peter, en csak veletlenul bukkantam az on es a Valy Sandor kozotti kommunikaciora. Azert irok mivel ha minden igaz akkor on es en tavoli rokonok vagyunk. Az en nagyapam a felvideken szuletett, Nyitra varmegyeben, egy Szilad nevu a Vag folyohoz kozeli faluban. Ma a falu neve Siladice ha jol emlekszem. Az en nagyapam nemesi eloneve is Csalticzi es Valy. Majdnem semmit sem tudunk a csalad torteneterol, talan on tudna nemi felvilagositassal szolgalni. Nagyon erdekes volt amit a Divek nemzetsegrol emlitett. Magamrol csak anyit hogy az Egyesult Allamokban szulettem es elek de Magyarorszagon, Godollon eltem 4 eves koromtol 19 eves koromig.

Udvozlettel,
Valy Peter
02/01/2005, 05:32:05
#: 20050132

post reply
edit
abuse?
profile

Valyt: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Péter!

Mellékeltem két scannelt fájlt, amelyek egy nálam lévő iratról készültek. Ezekben le van írva a családi címer. Ennek központi eleme (ballagó barna medve és lombos fa), minden Divék nemzetségből származó család címerében megtalálható (Divéky, Rudnay, Majthényi, Ujfalussy, stb.). A csalticzi és váli Vály-ak a Divék nemzetségbe való tartozása több heraldikai munkában is megjelent, ugyanakkor, családunk eredetkutatásában vannak ismeretlen részek és hibák is. Például a legtöbbek által forrásként használt Nagy Iván tévesen mutatja be a családot, összemosva azt a Vályi és Vály-Nagy családokkal.

A középkori magyarország levéltári forrásainak adatbázisa a Vály családot a Chalkai családból (Csalticz a középkorban Chalka, Csalka) eredezteti. Ugyanakkor, ez a történet, amely a 13-ik századi diplomákig megy vissza számomra alig ismert.

A mi águnk az 1700-as évek elején hagyta el csalticzi birtokrészét, amely Nyitra vármegyében van, és jöttek át Somogy és Bács megyébe, jogi pályát folytatva.

Ha tud küldeni valamilyen adatot a felmenőkről (név, évszám), megpróbálom megkeresni a nálam lévő adatok alapján, hogy találok-e dokumentált közös pontot. A dokumentálástól függetlenül, a rokonság a név, előnevek, eredet alapján egyértelmű, kérdés, milyen régen váltak el a családi szálak.

Üdvözlettel,

Vály Tibor

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/01/2005, 22:40:36
#: 20050157

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Valy Tibor!

Nagyon orultem hogy ilyen gyorsan tudott valaszolni. Sajnos nem tudok sokkal tobb informacioval szolgalni. Gyermekkorombol annyira emlekszem hogy a Valy csaladban allandoan emlegettek a nemesi szarmazast es nevet de valami szamomra ismeretlen oknal fogva majdnem semmilyen konkretumot nem hallottam. A legutobbi idokig meg regi csaladi kepeket sem lattam. Az egyetlen most a birtokomban levo hivatalos dokumentum amely a szoban hallott szarmazasomat igazolja az a dednagyanyam partumcedulaja. Ezt meg a nagybatyam kuldte el azutan hogy scannelte egy ket evvel ezelott. Ezt a dokumentumot ide csatoltam. Az egyetlen es valoszinuleg nem meghatarozo kulombseg az a "nagy" hozzatoldasa a "vali" hoz es igy "nagyvali es csalticzi".
Ezen kivul a legutobbi Magyarorszagi tartozkodasom alkalmaval megvettem Kempelen Bela "Magyar Nemesi Csaladok cimu munkajat CDn a Hadtorteneti Muzeumban. Ezen a CDn csak ennyi valoszinuleg idevago informaciot talaltam:

"Vály (váli).
Barsm.-i eredetű család, mely innen elszármazott Gömör-, Heves-, Nyitra- és Zalam.-be is. Címerpecsét Hevesm. lt.-ban is. – Vö. NI. XII/31–3. (gen.); Siebm. 699.

Vály- (Vályi-) családbeliek.
Az 1754–55. évi orsz. nemesi összeiráskor Barsm.-ben Pál utódai, Borsodm.-ben László és Sámuel, Gömörm.-ben Mihály, Komáromm.-ben András és János, Nyitram.-ben Gábor, György, Pál és Farkas, Szabolcsm.-ben György, István és Sándor, Trencsénmegyében Gábor és György, Zemplénm.-ben pedig György özv., Ferenc és István fordulnak elő a kétségtelen nemesek között. – Vö. Dudás 146–7.; Petri VI/705–6.; Zemplénm. monogr.543."

Talan az on birtokaban van valamilyen dokumentum ami a Valy csalad cimeret pontosan abrazolja vagy valamilyen mas dokumentum ami a csalad eredetere es tortenetere fenyt vet. Eddig csak egy kepet talaltam ami a A Divek nemzetseg cimeret abrazolja (http://homepages.ihug.co.nz/~kosztzez/dcimer.gif) Az on leirasabol gondolom hogy ehez hasonlit a Valy cimer is.
Azt meg meg akartam emliteni hogy az on altal scannelt ket fajlbol csak egyet talaltam itt. Gondolom ez a dokumentum masodik resze hacsak valamit nem jol csinaltam.

Tisztelettel
Valy Peter

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
04/01/2005, 03:17:49
#: 200501113

post reply
edit
abuse?
profile

Szatványi: Re: keresés-kapcsolat
Forgon Mihály (Gömör-Kishont vármegye nemes családai. 679-681.p.) Két Vályi családról közöl adatokat.
04/01/2005, 10:28:57
#: 200501120

post reply
edit
abuse?
profile

exehomo: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Tibor!

Köszönöm segítségét és az ügyre szentelt idejét.

Sajnos részemről kevés információval tudok szolgálni családom történetét
illetően. Amit ideáig megtudtam az a fakta és fikció között jár.. Az egyik
verzió, a török hódítások idejére megy vissza, amikor is egy Vály, Válly
nevezetű dervisről írnak aki Magyarországra jött és telepedet le. Mindezt
az arab írásos emlékek annyiban erősítik meg, hogy a Vály név arabul papi
hivatást jelent, illetve szent embert, így például dervist is. De ezt
megerősíteni jelenleg, dokumentumok híján nem tudom. Azt sem tudom, hogy
Jókai tanítója Vály Ferenc famíliánkhoz tartozott-e vagy sem.(a család, napapám elmondása szerint Vasmegyéből, Jánosházáról származnak)Szépapám Vály Elek

Dédapám: Vály Rezső született 1895 dec 15 Budapesten Anyja neve
Csajtay Lídia

Dédapám testvére Vály Elek. Dédanyám Nyári Vilma

Nagyapám: Vály Sándor született 1924 február 2 Budapesten

Apám: Vály Sándor (Antal) született 1946 május 24 Budapesten

Jómagam, Vály Sándor (György)1968 március 28 BudapestenNem tudom, mennyire segítenek családom adatai, de érdeklődéssel várom a
fejleményeket.Tisztelettel és köszönettel: Vály SándorHelsinki, január 4
04/01/2005, 14:45:16
#: 200501126

post reply
edit
abuse?
profile

Valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Péter!

Engedje meg, hogy távoli rokonként keresztnevén szólítsam. Mellékeltem egy újabb állományt, amelyben egy nemesi megerősítő levél digitális változata van. Ebben látható a címer színesben, sajnos kicsit megviselte az orosz megszállás az oklevelet.

A névhasználat érekes a küldött iratban, ez gyakorta előfordult régebben, mivel az írásbeliség nem kísérte végig az élet minden mozzanatát. Nekem is van olyan halotti értesítőm, amelyben csaltóczi szerepel. Ugyanakkor, van olyan is, ahol külön kiírták, hogy "degenere Divék".

A címernél előfordul még egy változat, amelynél a sisakból nem oszlop áll ki, hanem csak a barna medve karddal és a kardon egy koronával.

Megpróbálom majd feltenni a honlapunkra ezeket az iratokat, de ehhez hosszabb idő szükséges.

A küldött adatokat próbálom illeszteni a már meglévőkhöz.

Üdvözlettel,

Vály Tibor

U.I. Münchenben is él egy Vály Péter, tudtommal, Ő is a rokonsághoz tartozik.

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
04/01/2005, 22:53:25
#: 200501149

post reply
edit
abuse?
profile

exehomo: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor!
Zavarban vagyok, mert levelei az én e-mailomra érkeznek, de én nem Vály Péter vagyok, hanem Vály Sándor, ezért most nem tudom, hogy nekem írt levelében elvétette nevemet, vagy Péternek írta de valami okból hozzám érkeztek. Az utóbbi leveléből kiderült, hogy Ön és családja a felvidékről származik és ez kétségessé teheti a közös szálakat, bár azt nem tudom, hogy a Vasmegyei Vály ág honnan, mikor és milyen körülmények között került a térségbe, vagyis továbbra is érdekelne a családkutatás.
Üdvözlettel: Vály Sándor
04/01/2005, 23:44:14
#: 200501158

post reply
edit
abuse?
profile

Valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Sándor!

A fórum sajátossága, hogy a beállítások szerint, mindenkit értesít az új hozzászóláskról, így én is megkapom a saját beírásaimat.

A Jókai ág számomra sem világos, Vály Ferenc nevét néha Vaaly-ként is meg lehet találni, további kutatást igényel.

A török származás nálunk is élt mint legenda, de a földrajzi eredet látszik valószínűbbnek. A Váli völgy a fevidéken a magyar nyelvterület legészakibb határa jelenleg is, a Divék származás is ezt támasztja alá. Ehhez egy story, a teljes nevemben az Attila is benne van, pár éve Angliában egy iskolában a török hallgatók símán töröknek gondoltak, mivel úgy a Vály, mint az Atila előfordul náluk.

Üdvözlettel,

Vály Tibor
05/01/2005, 11:53:20
#: 200501180

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor!

Oriasi orommel toltott el hogy vegre, hosszu eveken at tarto varas utan, meg tudtam latni a Valy cimert. Ezt kulon is meg akartam koszonni onnek.
Azt mar emlitettem hogy a nagyapam Nyitra varmegyeben, egy Szilad nevu faluban szuletett. Ehez az uzenethez csatoltam Nyitra varmegye terkepet amelyen Sziladot pirossal bekarikaztam. Szilad a Galgoczi jarasban a Vag folyo mellett van korulbelul a terkep kozepen.
Az lehetseges hogy a muncheni Valy Peter viszonylag kozeli rokonom. Azon a halotti ertesiton amit elozoleg csatoltam emlitve van "nagyvali es csalticzi ifj. Valy Antal" nev. Ez a Valy Antal az en nagyapam Dr. Valy Bela testvere volt. Ha az adataim pontosak, akkor azt amit gyermekkoromban hallottam ossze tudom kotni azzal amit az www.EllisIsland.org nevu honlapon talaltam. Ezen a honlapon az amerikaba bevandorlottak sok adatait lehet megtalalni. Arra meg gyermekkorombol emlekszem hogy neha emlegettek az amerikaban elt Anti bacsit. A www.EllisIsland.org honlapon meg is talaltam ezeket az adatokat:

"First Name: Antal
Last Name: Valy
Ethnicity: Hungarian, Magyar
Last Place of Residence: Budapest, Hungary
Date of Arrival: May 31, 1924
Age at Arrival: 27y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Berengaria
Port of Departure: Cherbourg
Manifest Line Number: 0024"

Azt mar csak hallomasbol tudom hogy ennek a Valy Antalnak az ozvegye es gyermekei visszatelepultek Europaba, Nemetorszagba, es ha jol emlekszem akkor pontosan Munchenbe azutan hogy sok even at a New York allambeli Buffalo varosaban eltek. A Nemetorszagba valo telepules oka valoszinuleg az volt hogy valamikor joval a rendszervaltas elott tortent.
Arra is reagalni szeretnek amit Valy Sandornak irt a Valy nev torok jelenteserol. En csak most eloszor hallottam a Torok szarmazas legendajarol. Van egy Torok ismerosom akinek a velemenye szerint a vali nev kormanyzot jelent torokul. Ha van valami mas adat a birtokaban errol a verziorol azt nagyon szivesen meghalgatnam.

Magamrol meg annyit hogy a teljes nevem Valy Peter Artur es az egyesult allamokban elek, New Jersey allamban, Wayne varosaban. A most kozel ot honapos fiam neve Valy Attila Andras.
Mar tobb mint tizenket eve elek amerikaban es sajnos nincs lehetosegem arra hogy annyit hasznaljam a magyar nyelvet mint amennyit szeretnem igy ezuton is elnezest kerek a figyelmememet elkerult helyesirasi hibakert. :-)

Meg egyszer nagyon szepen koszonom a sok erdekes informaciot.

Udvozlettel,

Peter

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
06/01/2005, 03:37:56
#: 200501214

post reply
edit
abuse?
profile

tvaly: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vályak!

Örülök, hogy a címerrel öremet szereztem!

A közös törzs felderítéséhez 1700 körülig kellene visszamenni, mivel a mi águnk akkor adta el a csalticzon lévő birtokrészeit és költözött át Somogy majd Szeged környékére. Mivel a levéltárak egyre inkább digitalizálódnak és megnyílnak, erre van remény, csak kutatást igényel.

A Vály családot többször tévesztik össze forrásmunkák a Vályi és a Vály-Nagy családokkal, pedig geneológiailag levezethető, hogy ezek között nincs kapcsolat, csupán irásbeli hasonlóság.

A török eredetmondának, tudtommal, csak a török nyelvben meglévő váli, azaz körzetparancsnok, szóazonosság az alapja. Ehhez tartozik, hogy az 1800-as években többen török-magyar és nem finn-ugor eredetről beszéltek a magyarsággal kapcsolatban, így a török eredet "divatos" volt.

A családi legendáriumban élt az hit, hogy minde Vály rokon, mivel a név használata "de jure" védett volt, így nem lehetett felvenni. Mivel nem vagyok történész,nem tudom, mi ebből az igaz.

Péter említette, hogy Gödöllön élt, én pár éve az ottani Grassalkovich-kastélyban találkoztam egy hölggyel, aki szintén Vály volt. Ismeri? Különben, az írásán én minimális idegenséget érzek, de csak az után, hogy erre figyelmezetett :)

Üdvözlettel,

Vály Tibor
14/01/2005, 11:45:30
#: 200501519

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor,

Koszonom valaszat. Talan on meg tudna mondani hogy a csalticzi birtok hol helyeszkedett el. Engem tovabbra is rendkivul erdekel a Valy csalad tortenetenek kutatasa. Innen az egyesult allamokbol valoszinuleg csak ugy fog menni hogy egy magyarorszagi csaladfakutatot kell majd megbiznom ezzel. Talan igy a kozos torzset is meg tudjuk majd talalni. Ha eddig eljutok tudositani fogom arrol amit megtudok. Nem hiszem hogy a meg elo Valy csaladtagjaim tobb informacioval tudnanak szolgalni, persze soha sem lehet tudni. Meg azt meg akartam osztani onnel amit az apamtol hallottam. Az o szulei gyermekkoraban azt mondtak neki hogy a Valy csalad a nemesseget meg Matyas Kiralytol kapta es meg is mutattak neki a kutyabort ami egy tenyernyi meretu megfeketedett dokumentum volt latinul irt szavakkal es szamokkal. O ugy emlekszik hogy a latin szamok egy 1400as evekbeli datumot mutattak. Ezt a kutyabort allitolag a nagyanyam, kozvetlenul a halala elott, beadta a hadtorteneti muzeumba az 1990es evek elejen. Hogy ebbol mennyi a legenda es mennyi az igazsag azt nem tudom de ugy gondoltam hogy talan erdemes megemliteni. Sajnos a masodik vilaghaboru szornyusegei es az azt koveto terror a godolloi Valy csaladot is rendkivul megviseltek es keves olyan dokumentum vagy emlek maradt fenn ami a csaladfakutatast segithetne.

Az a szemely akivel on talalkozott az a nagybatyam Valy Gyorgy felesege Zsuzsa. Ok idokozben elkoltoztek Hatvanba.

On meg emlitette hogy van a cimernek egy masik valtozata is. Ezt a masik valtozatot az on csaladjaban hasznaltak? Ha van kepe rola es nem jar sok gonddal talan fel tudna ide tolteni.

Mellekelten kuldok egy kepet a godolloi Valy sirkorol. Az ezen levo legregebbi datum a dednagyapam szuletesenek datuma: 1866.

Udvozlettel,

Valy Peter

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
21/01/2005, 18:34:05
#: 200501772

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Péter!

Mellékeltem a másik címerverziót és a leírását. Ez egy német nyelvű könyvből van, nekem is csak a fénymásolatom van meg ezekről az oldalakról egy idős nagynénitől. Nincs tudomásom róla, hogy ki használta ebben a formában a címert, a német szöveg is megjegyzi, hogy a sisakdísz több változata is ismert.

A levéltár és a címer alapján honfoglalás korig vezethető vissza a család, időnként megerősítették a nemességet, a kutyabőr is ilyen lehet.

Nagyapám elbeszélése szerint Csalticz mint település még a 19-ik században beolvadt Vály-ba. Jelenleg Szlovákiában, a Vály völgyben található Alsóvály és Felsővály, ezek lehetnek talán a megmaradt községek.

Érdeklődve várom a kutatás eredményét, magam is örömmel segítek, ha valaki adatokat kér vagy más módon.

Üdvözlettel,

Vály Tibor

U.I. Ha közvetlenül ír számomra, mail címem:
tibor . valy . hu

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
03/02/2005, 16:50:30
#: 200502105

post reply
edit
abuse?
profile

jokuthy: Re: keresés-kapcsolat
03/03/2005, 08:22:01
#: 20050389

post reply
edit
abuse?
profile

valj: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Sándor!

Teljesen véletlenül talált a hugom rá azon levelezésre, melynek a Vály család eredetének kutatása volt a témája.
Nos mi is Vály-ak vagyunk. Ha jól értettük, akkor a levelezésükben megemlítették, hogy a Csalticzi és Váli Vály családhoz tartoznak.
Nos engem Vály Juditnak hívnak, 31 éves vagyok, a hugom Vály Zita, 30 éves. Budapesten élünk, azonban Debrecenben születtünk. Nagypapánk (Vály András) tudomásunk szerint Erdélyben született és élt, ott ismerkedett meg még a háború elött nagymamánkkal. Édesapánk naqgypapája Vály György volt. Édesapánk 1998-ban halt meg, 54 évesen. Testvérei Mária és György Debrecenben élnek családjukkal.

1986-ban szüleinkkel Münchenben találkoztunk Vály Család leszármazottakkal, akik részben München környékén, illetve Amerikában éltek. Sajnos mára a kapcsolat megszünt. A müncheniek közül Vály Lászlót (50éves volt akkor) és Zoltánt ismertük meg. Édesapjuk, Vály Zoltán, mint hazaáruló (???) kénytelen volt diszidálni. Tudomásunk szerint Q egy tiszteletbeli ember volt, hazaárulást nem követett el, csak a magyar koronát és a korona ékszerket mentette ki az oroszok elöl, sot a királyi ménest is. Ez a család Eger környékérol származott, ezt az is megerQsíti, hogy Egerben egy emléktábla orzi tettét.
Mi is rendelkezünk magával a Csalticzi és Váli Vály címerrel, azonban a megfestett másával. Mielott Vály László Budapesten 1997-ben meghalt, Édesapánknak adta a Vály család pecsétgyürüjét, melyet mi örzünk.

Örülnénk mi is, ha egy kicsivel többet megtudhatnánk a család nevünkröl és öseinkröl.
Szívélyes üdvözlettel:
Vály Judit
20/05/2005, 19:52:26
#: 200505752

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Judit!

Enged meg, hogy tegezzelek, kb 25 éve találkoztunk Debrecenben, amikor szüleidnél jártam. Édesapáddal és testvéreivel is találkoztam, csak az évek alatt a kapcsolat megszakadt. Azok a müncheni Vályak akiket említesz, Ti és mi is ugyanttól a Vály Benedektől származunk, aki Szegeden élt és 12 gyermeke volt, 6 fiú és 6 lány. Az Ő fiai voltak Géza és Lajos is. Én úgy tudom, hogy Géza fiai voltak Géza és András, András gyermekei voltak Marainn, György és András (édesapátok). A másik ágon Lajos-Dénes-Attila-Tibor (jómagam) a leszármazási sorrend. Ezek szerint harmad-unokatestvérek vagyunk. A szegedi Vály ágról a legtöbbet Gitta néni tudja, akit valószínűleg ismersz (édesapátok nagynénje), vele tartjuk mi is a kapcsolatot.

Mellékelten küldöm Vály Benedekné halotti értesítőjét, ebből kiolvasható elég sok adat.

A koronát Vály István (Zoltán testvére) menekítette át az amerikaiaknak, Ő a koronaőrség parancsnokhelyettese volt, röviddel halála előtt én még találkoztam vele. Vály Zoltán, tudomásom szerint, Dél-Amerikába szökött, nagyon szovjetellenes volt, ugyanis a vele való rokonságnak köszönhettem, hogy a katonai szolgálat alatt nem kellett őrséget álljak, mert nem lehetett rám bízni éles lőszert.

Remélve, hogy egyszer mégis összejönnek a Vály-ak,

üdvözlettel,

Vály Tibor

(elektronikus postacím: tibor at valy pont hu)This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
20/05/2005, 20:47:16
#: 200505754

post reply
edit
abuse?
profile

valj: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor!
Örömmel olvastam, hogy távoli rokont leltünk benned.
Kimondottan örülök azért is, mert szinte semmit sem tudtam ez ideig a VÁly név és család eredetérQl. Ha jól értettem a csatolt file-ban az üknagymám gyászirata lenne?
Esetleg az ö életükröl, foglalkozásukról tudnál e többet írni?
Bár a 25 évvel ezelötti találkozásra nem emlékszem, és Gitta nénivel is már évek óta nem találkoztam, remélem, hogy valamikor lesz rá lehetöség. Budapesten lakunk, így ha lenne idöd, akár találkozhatunk is.
Üdvözlettel:
Vály Judit
judit.valy -a-t- hvb-leasing -d-o-t- hu
21/05/2005, 13:48:34
#: 200505773

post reply
edit
abuse?
profile

valj: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor!
Örömmel olvastam, hogy távoli rokont leltünk benned.
Kimondottan örülök azért is, mert szinte semmit sem tudtam ez ideig a VÁly név és család eredetérQl. Ha jól értettem a csatolt file-ban az üknagymám gyászirata lenne?
Esetleg az ö életükröl, foglalkozásukról tudnál e többet írni?
Bár a 25 évvel ezelötti találkozásra nem emlékszem, és Gitta nénivel is már évek óta nem találkoztam, remélem, hogy valamikor lesz rá lehetöség. Budapesten lakunk, így ha lenne idöd, akár találkozhatunk is.
Üdvözlettel:
Vály Judit
judit.valy -a-t- hvb-leasing -d-o-t- hu
21/05/2005, 13:49:40
#: 200505774

post reply
edit
abuse?
profile

valj: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor!
Örömmel olvastam, hogy távoli rokont leltünk benned. Kimondottan örülök azért is, mert szinte semmit sem tudtam ez ideig a VÁly név és család eredetérQl. Ha jól értettem a csatolt file-ban az üknagymám gyászirata lenne? Esetleg az ö életükröl, foglalkozásukról tudnál e többet írni? Bár a 25 évvel ezelötti találkozásra nem emlékszem, és Gitta nénivel is már évek óta nem találkoztam, remélem, hogy valamikor lesz rá lehetöség. Budapesten lakunk, így ha lenne idöd, akár találkozhatunk is.
Üdvözlettel:
Vály Judit
judit.valy -a-t- hvb-leasing -d-o-t- hu


21/05/2005, 13:54:27
#: 200505775

post reply
edit
abuse?
profile

erdospal: Tisza család
Kedves Tibor!

Én Erdős Pál vagyok Geszt községből, Békés megyéből.

A Tisza család esetleg nem tartozik a rokonsághoz, erről mit tudsz.

Válaszodat várom.

Üdv. Erdős Pál, Geszt.
21/05/2005, 14:23:11
#: 200505777

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: Tisza család
Kedves Pál!

Sajnos nem tudok ilyen rokonságról.

Üdv,

Vály Tibor
23/05/2005, 11:05:15
#: 200505833

post reply
edit
abuse?
profile

erdospal: Tisza család2
Kedves Vály Tibor!

Csak azért kérdezem, mert a Beöthy (bessenyői és örvendi), és a Perczel (bonyhádi) család is a Tisza rokonsághoz tartozik.

Üdv. Erdős Pál, Geszt.
23/05/2005, 11:28:40
#: 200505834

post reply
edit
abuse?
profile

erdospal: Vitéz nemes csalticzi és váli Vály László alezredes, a békéscsabai m. kir. állami méntelep utolsó parancsnoka
Kedves Tibor!

Róla hallottál már.

Amit tudok róla, azt leírom ide.

1897-ben született, katonai akadémiát végzett és 1924. május 7-től méneskari szolgálatba lépett.

A háború elöl 1944-ben 170 ménnel, a tisztikarral és legénységi állománnyal Németországba, Passautól nem messze, Eholfing községbe települtek, ahonnan 1947-ben Vály alezredes az összes mént hazahozta.

Azokat a komáromi várban a magyar hatóságoknak átadta.

A tiszti, tiszthelyettesi és legénységi állomány a családtagokkal együtt hazatért, kivételt képez Domokos Imre huszár, aki már 1946-ban két ménnel Békésre hazajött.

Vály Lászlónak nagy segítőtársa volt dr. Korompai Viktor alezredes, állatorvos.

Vály László a hadseregtől leszerelt, egy ideig Nyíregyházán élt, majd Németországba került és ott is hunyt el.

Üdv. Erdős Pál, Geszt.
23/05/2005, 11:40:11
#: 200505835

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: Vitéz nemes csalticzi és váli Vály László alezredes, a békéscsabai m. kir. állami méntelep utolsó parancsnoka
Kedves Pál!

Nagyon köszönöm a leírtakat. Idősebb Vály László dédnagyapám testvére volt. Három fiúk volt, mindhárom katonai pályára lépett. A legidősebb János, 31 évesen honvédhuszár százados volt amikor egy balesetben 1922-ben (Szegeden?) meghalt. Zoltán tevékenységéről annyit tudok, hogy 1934-ben őrnagyi rangban volt, és a háború után a szovjetek, enyhén szólva, nem kedvelték. László tetteiről, most értesültem ilyen pontosággal.

Az általad említett bonyhádi Perczel családdal van egy rokoni szál, illetve a Beöthy családdal is, de ez a nagybeöthi előnevet használta.

Üdv,

Vály Tibor
23/05/2005, 12:01:59
#: 200505837

post reply
edit
abuse?
profile

exehomo: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Judit! Kissé megkésve reagálok levelére. Sajnos az én ágam továbbra is „homályos” Nagyapámmal beszélgetve e levelezésekkel kapcsolatban, szintén tanácstalan. Említett egy történetet, amiben üknagyanyám, Csajtay Lidia, férje, Vály Elek elhalálozásakor új házasságra lépve hozzáment egy osztrák emberhez (tiszthez?) aki a Schrey nevet viselte. Ez örökbe fogadta dédnagyapámat, aki egy ideig a mostoha apa nevét viselte, majd később visszavette felnőttként a Vály nevet. (Vály Rezső) Ha valaki a Vályiak közül tud erről a történetről, úgy én is szívesen fogadnám a további információkat.

Vály Sándor
23/05/2005, 13:32:15
#: 200505840

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Sándor!

Sajnos továbbra sem találok közös szálat. Egy közös ismerőst viszont sikerült véletlenül talánia a feleségemnek egy borászati tanfolyamon, dr. Tihanyi István fogorvos személyében.

Üdvözlettel,

Vály Tibor
23/05/2005, 13:49:22
#: 200505841

post reply
edit
abuse?
profile

mudrak: Re: keresés-kapcsolat
mudrák József filmtörténész vagyok és Vály Józsefné Schulteisz Mária egykori vágó (filmösszeállító) nyomát kutatom. Vályné Schulteisz Mária 1893. febr. 22-én született a Tolna megyei Gyönk helységben. Olyan jelentős filmek vágója volt 1942-1944 között, mint pl. Szíriusz, Külvárosi őrszoba, Egy szoknya, egy nadrág, Valamit visz a víz, Nászinduló, Egy fiúnak a fele, stb.

Ha valaki tud róla többet, kérem, értesítsen (mudrak -a-t- freemail -d-o-t- hu)
24/05/2005, 01:42:21
#: 200505865

post reply
edit
abuse?
profile

Pavel Ondrejkovic: Re: keresés-kapcsolat
Heirat in Dolne Drzkovce meines ur Grossfathers,ober notars Stephanus Ondrejkovics und ur Muthers Anna Sandor war auch von unsere Famielie nobilus Karolus Valy./1882/
16/08/2005, 13:39:48
#: 200508567

post reply
edit
abuse?
profile

Erwin: Re: keresés-kapcsolat
kiegészítés a Csoma Jozsef: "MAGYAR NEMZETSÉGI CZÍMEREK" címü könyvböl
* DIVÉK.
Ezen régi nemzetség czímerének tárgyalásánál elsőben is két kérdés merül fel: tekinthető-e ez ősi czímer nemzetség czímernek, melyet az ősök zászlóikon viseltek a királyi csapatban, banderiumaik élén? És, vajon e nemzetség szerény vagyoni viszonyai, s ehhez aránylag népes volta mellett az Árpád korban a főnemességhez számíttatott-e és részt vehetett-e a királyi csapatban s egyes tagjai viseltek-e főbb hivatalokat?
E kérdésekre, olvasva dr. Karácsonyi könyvében a nemzetség történetét, tagadólag kell felelnünk.
A Divék nemzetség czímere: az élőfa alatt ballagó medve, nem vall ős eredetre.
Van a magyar heraldikának egy alig megmagyarázható és megfejthető sajátsága, mely talán csak akkor lesz megfejtve és tisztázva, ha minden létező családi levéltár át lesz kutatva. Ugyanis vannak régi, XII–XIII. századból származó családtörzsek, melyeknek minden egyes ágazata teljesen egyező czímert használ és ehhez szívós kitartással és hűséggel ragaszkodik, de ezen czímerek szerkezetüknél fogva nem tehetők a XV–XVI. századnál korábbi időkre, a nélkül, hogy nyomát ismernénk, vajon közös elhatározás útján vették-e azt fel vagy uralkodó adományozta a törzsnek?
Az ilyen czímerközösségre csak a következő példákat hozom fel.
Ilyen a Vizibor (1190–1220) törzse Sáros vármegyében, melyből a Bagossy, Bánó, Kükemezey, Kálnássy és Gyármán családok származtak. Ezeknek czímere: két szemközt álló oroszlán, melyek egy közöttük álló női alak feje fölött koronát tartanak.
A Hauk törzse Liptómegyében, melyből a Szentmiklóssy, Pongrátz, Szmrecsányi, nádasdi Baán és Pottornyay családok származtak. Czímerük hármas halmon koronára egymás mellé czölöpösen állított vörös ruhás kar és arany kürt között hatágú arany csillag.
1211A szintén liptómegyei Benedekfalvi törzs, melyből a Detrich, Andreánszky, Luby, Kiszely családok származtak. Czímerök: fészkén ülő, fiait tápláló pelikán.
Mindezen czímerek újabb eredetre mutatnak s ezekhez hasonló a Divék nemzetség czímere is.
Ha ezen czímernél az ősi nemzetségi czímerre gondolhatnánk, egyszerűbb alakban kellene azt megalkotnunk. Ha az valóban létezett mint zászlós jelvény, úgy az nem lehetett több, mint egy medve, lépő vagy hátulsó lábain álló helyzetben. De ezen feltevésnek ellentmond az, hogy ezen czímert a legrégibb nyomokon kezdve maig, mai alakjában használta nemcsak az ezen nemzetségből származott, dr. Karácsonyitól felsorolt 15 család, de sokan a nőági leszármazók között is, mint a Kórossy, Prileszky, Turcsányi, Kosztolányi, Vály családok. Az ezen családokra vonatkozó pecsétek és czímeradományok között nem találunk egyet sem melyen a medve magában, a fától elkülönítve jönne elő. A leszármazók a fát a czímer épen olyan fontos alkatrészének tartották, mint a minőnek a medvét; s ez csaknem döntő érv a czímer későbbi eredetére nézve. Pedig a czímerben a fa csak jelképe annak, hogy a medve erdőben él.
Azonban ezen czímernek is megvoltak az évszázadok folyamán a maga fejlődési, jobban mondva hanyatlási mozzanatai.

A legrégibb pecsét e nemzetség czímeréről Ujfalussy Jóka pecsétje 1424-ből,* melyben egy alul kerek paizsban medve mind a négy lábán áll,* mögötte lombos fa, melynek 1212gyökerei a medve alatt szétágaznak s a paizs alsó részét betöltik. Itt a medve még nem áll földön, még csak a paizsra festve ábrázoltatik, holott a földet, ezen naturalistikus függeléket, már a pecsét korát megelőző hat évvel feltaláljuk a Moghy Mátyásnak 1418-ban adományozott czímer paizsában. Ez az első magyar czímer, melyen a zöld alap előfordul.
A Divék czímert az Ujfalussy Jókáéhoz hasonló alakban a XV-ik század utolsó éveiben is, 1490. évben feltaláljuk a Majtényi Rafael és János pecsétjein.*
Később a fa gyökerei eltünnek egy zöld alapban, melyen a medve lépeget s kiséretül a XVII. században fellép a paizsban a nagyon szokásos csillag és félhold.
Öntudatos czímertörésről Magyarországon kevés szó lehet, bár a XIV. század heraldikájában nem egy nyomára találunk, de vannak olyanok, melyeket maga a szükségesség létesített.
A Divék nemzetség czímerénél – daczára a leszármazott családok nagy számának – a paizs integritását nem zavarták, a paizs színe mindig kék volt, a medvéé fekete, a fáé – természetesen – mindig zöld. E czímernél a törés a különböző sisakdíszek felvételében történt.
A Besznák, Divéky, Rudnay családok sisakdíszöknél a paizsalakot, a medvét, használták sisakdíszül, növekvően. Ezt megtaláljuk a leszármazó családok legtöbbjénél, csakhogy ezt a Bossányiak és Rudnyánszkyak arany-kékben s kék-ezüstben osztott, nyitott szárny közé helyezték, a Bacskádyak buzogányt adtak a medve első karmába. A Majthényiak s a velük egy család Motesiczkyak három (vörös-kék-ezüst) strucztollat, a divékujfalusy Ujfalusiak koronás fekete sast használtak sisakdíszül, néhol csőrében pálmaággal.
A rokon családok is megkülönböztették egymást sisakdíszeikkel: a Turcsányiak sisakdísze növekvő fekete medve, a Prileszkyeké ugyanaz, jobb markában bárddal s a váli Vályiaké növekvő medve, jobbjában karddal, melynek hegyére korona van illesztve.
1213De hogy ezen czímertörésnél a közelebbi vagy távolabbi vérségi összeköttetésre semmi tekintettel nem voltak, nyilvánvaló abból, hogy egy közeli közös őstől származó, Rudnay, Rudnyászky és Divék-Ujfalussy Ujfalussy család egymástól eltérő sisakdíszt használt.
Az elmondottakból következik, hogy a Divék nemzetség czímerét – bár közös czímer – nem tarthatjuk a »de genere« elnevezés korából valónak. Valószinű, hogy ezen czímer eredetét Zsigmond király azon adományában találjuk, melyet ő 1415-ben a Bossányi család egyik tagjának adományozott. Az eredeti armális a múzeum tulajdona, de abban a czímer sem leírva, sem lefestve nincs. Az adományos Bossányi család ennek daczára bizonyosan ismerte az adományozott czímert és használta is s a Bossányiak czímere – mint láttuk – egyezik a nemzetség többi ágazatáéval, a legrégibb pecséttel, az Ujfalussy Jókáéval is, a mely pecsét kilencz évvel fiatalabb Zsigmond király czímeradományánál.
24/08/2005, 10:24:29
#: 200508939

post reply
edit
abuse?
profile

Erwin: Re: keresés-kapcsolat
ja, és ha még ismeretlen lenne ...
~~~~~~~~~~~~~
DIVÉK. (Dywek, Dyvek.)
(Karácsonyi János " A magyar nemzetségek a XIV. század közepéig" címü igen érdekes, alapos könyvéböl)

Nyitravármegyének gyökeres nemzetsége. Működésköre, jószágai 1350-ig alig-alig terjednek túl e megye határain.
A Kis-Nyitra (Nyitricska) folyónak Divék-Ujfalutól fölfelé terjedő völgye volt azon terület, melyet e nemzetség őse, bizonyára még egész lakatlanul, kapott. Ez erdőkkel borított völgyet azért általában csak a »Divék nem jószágá«-nak nevezték.* Innen terjeszkedtek aztán idővel lefelé a nemzetség azon tagjai, kiknek szűk volt a Kis-Nyitra völgye. Műveltségtörténeti tekintetben azonban legtöbbet mégis a Nyitra felső völgyében tettek. 1275-iki és 1332-iki oklevelek szerint itt irtották az erdőket, egyházakat emeltek, új falvakat (Lehota) telepítettek,* sőt itt egyik ág várat is épített.*
A tatárjárás után írt oklevelek a Divék nemzetségnek 3 ágát emlegetik, de nem nyújtanak módot ahhoz, hogy e hármat egy törzsökre visszavezessük. Sem vagyonilag, sem politikailag nincs közöttük összeköttetés, inkább olykor-olykor atyafiságos veszekedés járja. Kénytelenek vagyunk tehát három ágat külön-külön ismertetni.
I. MIKÓ-ÁGA.

I. Mikó
idősb Balázs 1246., Rátót 1246–60., Bajom 1246–60., I. Miklós* 1246–60. (?)
Péter 1290., Tamás,* comes 1290–99., II. Miklós, Baksa* 1330.
Laczk,* 1322., Pető,* 1330.
István, 1330., II. Miklós, 1330., János,* 1330.
420Ez ág története osztozkodással kezdődik. Balázs, a kit előttünk ismeretlen okból »nagyobbik« vagy »idősbik« melléknévvel különböztettek meg, ki akarta venni maga részét az atyai vagyonból, s meg is kapta Kernecz és Bik falvak felét, mert ez volt az atyai örökség negyedrésze. A többi három fiú kezén maradt háromnegyedrész örökség Divék és Majtény (Maytech ma Alsó- és Felső-Mostesicz Trencsénm.) falvakból és Kernecz meg Bik feléből állott.* Az itt említett Kernecz falu Nyitramegyében Nagy-Tapolcsánytól keletre Tőkés-Ujfalu és Kolos közt, a Vicsama patak mellett esett, s így talán a mai Janófalvával egy.* Bik falu ellenben a Kis-Nyitra völgyében, a mai Banka közelében állott, mert határpontjai közt előfordul a Bajmóczra vivő út és a Sztebnicze patak; ez utóbbiról pedig bizonyos, hogy Banka közelében folydogált.*
Az osztozatlanul maradt három testvér: Rátót, Bajon és I. Miklós 1260-ban Csasztó nevű, Garam-Szentbenedek mellett fekvő s azelőtt Endrédi Istvántól vett földjüket eladják az esztergomi érseknek. Személyesen teszik meg a fölvallást május 1-én az esztergomi, május 22-én a nyitrai káptalan előtt.* Rátótból ez időtájt már a maga korában hírneves vagy jól ismert ember vált, úgy hogy 1290-ben egyik oklevél írója a Divék nemzetség helyett az ő nevével jelzi az atyafiságot »de genere Ratholth«-nak.* Szerencsére fiát, Tamást három más oklevél világosan Divéki-nek írja* és így megállapíthatjuk, hogy ez 1290-iki oklevélben emlegetett férfiak nem a nagy Rátót nemzetségnek, hanem a Divék-nem egyik ágának tagjai.
Rátót fiai, Péter és Tamás, 1290-ben egyik rokonuktól, Folkmárfia Páltól három szolgát vesznek*
Rátót fia Tamás comes pénzes ember lehetett, mert ez időtájt Barsmegyében erősen folytatta a birtokszerzést. 1289. nov. 29-én zálogba vette a Barstól délnyugatra eső Gyékényes helység egy részét s az, mivel a zálogba adó a kitűzött időben, 1290. febr. [x]0-án, ki nem váltotta, nem 421sokára tulajdona lett.* 1293-ban Győredy Péternek gyékényesi részét vette meg s ugyanakkor rábirta egyik szomszédját, hogy 1290-ben szerzett birtoka megvételének elsőbbségi jogáról lemondjon.* 1299-ben pedig a szintén barsmegyei Rendve helységben peregyezség útján szerzett birtokot.*
Fia, Laczk mester, 1322-ben még ifjú ember volt s átiratja Gyékényesre vonatkozó 1290. év 1293-iki leveleket.*
Rátót fia Tamásnak unokatestvérei voltak azon II. Miklós és Baska (Bacska?), kinek fiai 1330-ban egymásközt osztályt tesznek. E végből Miklós fia Pető és Baskának fia István jelentek meg a nyitrai káptalan előtt s kijelentették, hogy Pető kapja a Vicsama patak mellett eső Kerneczet, továbbá a divéki és majtényi örökölt és kisebb értékű birtokrészeket. Kikötik magszakadás esetére a kölcsönös örökösödést annál is inkább, mert Petőnek még 1330-ban sem voltak gyermekei, holott Baska fiai hárman valának.*
Tekintve, hogy Pető és Baska fiai 1330-ban éppen azon falvakon osztoznak, melyek 1246-ban Mikó fiaié valának, nem lehet kétség, hogy Mikó ágazatához tartoznak. Csakhogy éppen úgy lehetnek Bajom leszármazói, mint I. Miklóséi. Az, hogy Baskának testvérét és egyik fiát Miklósnak keresztelték, arra mutat, hogy I. Miklós ivadékai.
Petőtől származik állítólag a kerneczi és besznákfalusi Besznák család, Baska fiaitól pedig a bacskafalusi Bacskády és a kesselőkövi Majtényi család.* Azonban az izről-izre való leszármazás eddigi adatainkból meg nem állapítható.
II. BOSSÁNYI-ÁG.
A belőle kiágazó s ma is virágzó Bossányi családról nevezzük ekként.
422Nemzedékrenje ez:

N.
I. Bodmér † 1258 előtt, Folkmár*
Bán 1258–75., I. Kozma* 1258–75., Pál* 1290.
II. Kozma, 1277–96., Leusták, 1277–96., I. Iván* 1277–96.
II. Iván, 1332., Lukács,* 1332., Detre,* 1332–52. a Kis-prónai Bossányi család ősei
Barleus, 1277–1316. az alnádor, Jaroszló, 1277–1310. a pozsonyi várnagy, Gergely 1277., II. Bodmér* 1277–95.
János 1332–52., I. Miklós*, Domokos 1316–32., Péter 13106–32., Demeter* 1316.
László 1332–59., II. Miklós* 1332. a Bossányi Bossányi család ősei, Bagit,* 1339. ~ Tót Demeter, I. András* 1316–32.
Márton 1339., III. Miklós 1352., II. András* 1352. a Tőkés-Ujfalusy család ősei
Eddigi adataink szerint 1350-ig egyedül ez ág tagjai léptek a közélet terére. Eredeti birtoka a Kis-Nyitra völgyének balparti része vala, de korán szerzett magának földet Túróczmegyében és a Nagy-Nyitra mentén Bossányban is.
1248–58. közt történt, hogy I. Bodmér végrendeletileg a túróczmegyei visegrádi Szent-Mária-egyházat és a visagrádi uradalomban levő földjét a túróczi prépostságnak, bossányi birtokát pedig nejének hagyta. Neje később az így kezére jutott bossányi birtokrészt a visagrádi Szent-Mária-Egyháznak és így közvetve a túróczi prépostságnak adta. De már ez ellen fölszólaltak I. Bodmér unokaöcscsei, I. Folkmár fiai, Bán és I. Kozma és azt állították, hogy nekik joguk van azt a földet, mint nemzetségi vagyont becsáron megváltani. IV. Béla király, bármennyire szerette is a túróczi prépostságot, igazat adott nekik és így 1258-ban 9 márkáért magukhoz váltották nagybátyjuknak bossányi részét.*
Ha ez esetben a király segített rajtuk, más esetben meg ők hajoltak meg a király kívánsága előtt. IV. Bélának 423szüksége lévén az ő Laczkócz (most Lászlófalva) nevű, turóczmegyei birtokukra, azt elvette tőlük s a zólyomi várhoz csatolta, de megigérte Bánnak és I. Kozmának, hogy majd kárpótolni fogja őket.*
Az itt emlegetett turóczmegyei helyek közűl Szent-Mária Znió-Váraljától keletre esik s ma Kis-Szoczócz helységgel tesz egyet, Laczkócz vagy Lászlófalva pedig Znió-Váraljától délre van. E tájon kell tehát keresnünk az eltünt Visagrádot is.
Ezután Bán és Kozma nyitramegyei földjeiket igyekeztek szaporítani. 1267 január 5-én Bán zálogba vette rokonának, II. Ákornak prónai birtokát. Ezt II. Ákornak még ez év ápril 24-én kellett volna a zálogpénz megkettőzésének terhe alatt visszavennie, de nem tette,* hanem inkább ez év május 14-én még másfél márkát vett rá kölcsön. Ekkor meg azt igérte, hogy az összes 3 1/2 márkát aug. 15-43 fizeti meg, hanem ez igéretét sem váltotta be.*
1270-ben Bán és Kozma másik rokonuktól, Fiatlan Tamástól veszik zálogba 7 márkáért annak prónai részét.* 1271-ben említik I. Kozmát mint a mai Divék-Ujfalu, akkoriban Devecse, szomszédos földesurát.*
Jó későn, 1275-ben végre megosztozik az eddig együtt szerző két testvér, Bán és Kozma, de csak Divék és Próna körül eső javaikon. Bán kapta Ruda és Bucskfalva helységeket egészen, Delzsény (Dolsyn) nyugati felét, továbbá Próna, Gyucsek és Majtény (Maythech) falvak felét.
I. Kozma kapta Dencse és Koczúr (Kuchure) falvakat egészen, Delzsény, Próna, Gyucsek és Majtény másik felét.
Szécs falu közös jószág maradt. A divéki (Gyvek) erdőségből irthatott mindenik tulajdonos, a mennyi neki tetszett s az irtás az övé és utódaié lőn.*
A fölsorolt helyek közűl Próna (Kis-Próna), Koczúr, Delzsény és Szécs ma is megvan a divéki völgyen vagy ahhoz közel. Vajjon a Maythechnek írt falu alatt a trencsénmegyei Motesicz vagy más Majtény értendő-e? bizonytalan.
424Folkmárnak harmadik fia csak 1290-ben fordul elő. Ekkor három szolgáját eladja rokonainak, Mikó-ágbeli Rátót fiainak.*
Bán és I. Kozma 1275 után kimaradnak az oklevelekben az élők közt emlegetettek sorából, hanem annál többször fordulnak aztán elő fiaik, különösen Bánnak három fia: Barleus, Jaroszló és II. Bodmér. Ezek közűl Barleus heves, vitézkedő férfiúnak látszik, mert pl. 1294 előtt egy barsi várjobbágyot megölt, úgy hogy e miatt 12 márka vérdíjat kellett fizetnie.* Bodmér ellenben békeszerető, jogtisztelőnek tünik elő, úgy hogy 1291-ben az Elefántiak megosztozásukkor fogott birónak választják.*
Barleus mindjárt 1277-ben nagy javára vált nemzetségének, mert hű szolgálataira hivatkozva kivitte, hogy őket IV. László király udvara kárpótolta a IV. Béla királytól elvett Laczkócz (Lászlófalva) helységért és egyéb Visagrádhoz tartozó földekért. IV. Béla ugyanis csak igérte a kárpótlást, de nem teljesítette. IV. László e szerint a mulasztást pótolva Barleusnak és testvéreinek, továbbá I. Kozma fiainak adta a nyitrai vár bossányi, lakatlan földjét. Ez annál értékesebb volt Bán és I. Kozma fiaira, mert közvetlenül az ő ősi, bossányi birtokuk mellett feküdt.*
Barleus később is nagy jószágszerző volt. 1287-ben megkapta IV. Lászlótól a nyitrai vár Preznicze nevű földjét, vagyis a mai Praznóczot Bossány mellett.* 1294-ben testvéreivel és I. Kozma fiaival együtt bizonyítványt állíttat ki arról, hogy I. Ákor fiai vagy a zálogösszeg kettősét kötelesek kifizetni, ha Prónát vissza akarják venni, vagy pedig azt nekik átengedni.* 1295-ben Barleus és Jaroszló megveszik a Bossány szomszédságában eső Felső- (most Tőkés-)Ujfalu egy részét.* Ugyanez időtájt II. Bodmér az ő nevükben is megjelenik a nyitrai káptalan előtt és átiratja a Próna elzálogosításáról szóló 1267-iki levelet, a mi azt mutatja, hogy hozzávaló jogukat fentartották.* 1296-ban Barleus és testvérei, továbbá 425I. Kozma fiai: II. Kozma, Leusták és I. Iván a Bossánynyal szomszédos Koros falu határából megveszik a Nyitra és Bebre folyók között eső, másfélekényi terjedelmű részt, annál szívesebben, mert ősi birtokukkal egészen határos volt.* ezek közűl Barleus testvére Jaroszló 1291 táján zálogba vette Csornokfia István sutóczi (Bajmócztól északnyugatra eső) birtokát. Mivel az elzálogosító a kitüzött időben nem fizetett, a birtok Jaroszló tulajdonába ment át, azonban az új tulajdonos megigérte, hogy, ha a becsüsök a volt zálogot 3 márkánál többre becsülik, a többletet megfizeti.*
Az 1297–1301. években az eddig szerzett és örökölt vagyont Barleus és testvére, Jaroszló koczkára tették, sőt el is vesztették. 1294-ben mikor Barleus beleegyezett, hogy a divéki völgygyel szomszédos ugróczvári (ma Zay-Ugrócz) uradalom Trencséni Csák Máté kezére kerüljön,* alig gondolhatta, hogy a hatalmas főúr nemsokára őt is kiszorítja birtokaiból. Pedig úgy lőn. 1297 előtt még ő maga is szolgált a hatalmas főúrnak, de aztán 1297-ben vagy 1298-ban egyik rokona, Ákor-ágbeli II. István Csák III. Máté iránt való hűtlenségről vádolta őt éppen az erőszakos főúr jelenlétében. Barleus állítólag visszahárította a vádat a vádolóra s azt párbajra hívta, hűségének nagyobb bizonyságául pedig fölajánlotta Csák III. Máténak várát és összes birtokait.* De a jelek szerint Barleus, ha tette is ezt, legfeljebb életének megmentése végett tette s azután odahagyva ősi fészkét a királyhoz, III. Andráshoz menekült. Ez szívesen fogadta s Budán székelő alnádorrá tette.* Testvérét, Jaroszlót pedig Miklósfia Demeter, Csák III. Máté hatalmas ellenfele fogadta szolgálatába és a pozsonyi várnagyságot meg az ezzel összekötött pozsonyi alispánságot bizta reá.*
Már most a királyi hatalom árnyékában meghuzódva a két testvér megkisérlette vesztett vagyonának visszaszerzését. 1298–99-ben ötször-hatszor megidéztette Kálnay Mihályt, a ki Tőkés-Ujfalut tőlük visszavette. De ez nem jelent meg, 426s bár a nyitrai káptalan a két testvért újra beiktatta a kérdéses falu birtokába, az mégis csak Trencséni Csák Máté kezén maradt.* Aztán Csák Máté és Ákor-ágbeli rokonuk, II. István ellen fordultak és követelték, hogy várukat és jószágaikat adják vissza, továbbá, hogy a Barleus és II. István közt vívandó párbaj ügyét a király személyes jelenléte elé terjeszszék. Mivel a levélben való fölszólításnak semmi sikere sem volt, 1299 április 11–22 közt megjelent Csák Máténál Rátót királyi apród s előadta a »királyi szót«. Csák Máté az ilyen fölszólításnak sem engedelmeskedett és Barleus hiába várta fölfegyverzetten és párbajra készen ellenfelét április 26-án. Erre a király az országnagyok jelenlétében Ákor-ágbeli II. Istvánt halálra itélte és jószágait Barleusnak meg Jaroszlónak ajándékozta.*
Az itélet tehát megvolt, de nem volt annak foganatja. Háborút kellett előbb viselni, Csák Máté hatalmát kellett megtörni, hogy ez itéletet végre lehessen hajtani. Barleust és Jaroszlót, hogy több katonájuk legyen, 1300 jan. 29-én a hűtlenség miatt lefoglalt esztergomi érsekség esztergomi várának várnagyaivá és így az érseki uradalom igazgatóivá nevezték ki.* Barleus és Jaroszló azután 1300 nyarán valóban harczoltak is Csák Máté ellen,* és 1300. jun. 19-én megjutalmaztatták magukat Csák Máté szolgáinak elkobzott vezekényi (Barsm.) birtokával,* de Csák III. Máté hatalmát egészen megtörni nem birták. Annyit értek el csak, hogy 1300 október 7–21 közt Csák III. Máté a királynak új hadüzenetként hangzó parancsolatjára visszaadta nekik Bossányt és Ujfalut, de a báni völgyben eső Majtényt (Maythe = Motesicz) nem, sőt kijelentette, hogy semmi esetre sem fogja kezéből kiadni.*
1301 január 14-én meghalt III. Endre király. Barleus és Jaroszló reményei természetesen füstbe mentek. Jobb jövő reményében 1301. november 7-én átiratják az esztergomi káptalan által III. Endrének Ákor-ágbeli II. István ellen szóló 427itéletlevelét,* de aztán meghajoltak a kényszerűség előtt, meghódoltak Csák Máténak és visszamentek Bossányba gazdálkodni. Itt jó barátságot tartottak egyik öreg szomszédjukkal, Csizicsi (Chyzuch) Romhánynyal (Rohman), annyira, hogy ez őket 1310-ben fiaivá fogadta és örököseivé tette.* Jaroszló ezután nemsokára meghalt, de Barleus 1316-ban még élt s ez évben unokaöcscsének, II. Bodmér fiának, Andrásnak kiadja a közös vagyonból örökségét. Jaroszló fiai pedig ebbe beleegyeznek.*
Hol volt Barleusnak és Jaroszlónak azon váruk, melyet Csák III. Máté tőlük elvett, biztosan nem tudjuk. 1332-ben egyik birtokuknak, a divékvölgyi Bankának határában említenek egy »Váraljáról jövő ut«-at.* Ebből gyaníthatjuk, hogy Banka közelében állott.
I. Kozma fiairól a már említett birtokszerzéseken kívül keveset tudunk. II. Kozma és unokatestvére, II. Bodmér 1277 táján nagy veszekedést folytattak a trencsénmegyei garadnai és rajeczi várak tisztjeivel úgy, hogy a rajecziek 1278 juniusban II. Kozma és II. Bodmér prónai birtokát elpusztították, a garadnai (Hradna) tisztek pedig majtényi (Moythez) udvarházukat fölégették, 3 emberüket megsebesítették és 20 ökrüket elhajtották.* 1296-ban pedig I. Kozma fia, I. Iván, Barleusnak egyik bossányi jobbágyával perelt, mert ez állítólag 10 márkát érő gabonáját elvitte.*
A mint a fölsorolt adatokból látható, az 1275-iki osztály később fölbomlott és Bán meg I. Kozma fiai visszatértek a közös birtokláshoz, közös vagyonszerzéshez és annak együttes védelméhez.
Csák III. Máté halála után ez ág visszanyervén összes birtokait, 1332-ben végleg megosztozott. A vagyonból most már csak Bánnak Barleustól és Jaroszlótól származó unokái és I. Kozma ivadéki részesültek, mert a Tőkés-ujfalusi Ujfalussy család alapítója, András már előbb kikapta örökségét. A nyitrai káptalan előtt végbement osztály szerint Barleus és Jaroszló 428fiai kapták: Bossány déli részét, Próna déli részét, Lehotástúl együtt, a divéki völgyben Végház (ma Koszolna), Delzsény, Szécs és Martateleke falvakat és Temes nevű telepet.
Ellenben I. Kozma leszármazói kapták: Bossány északi részét (tehát a mai Kis-Bossányt), Próna északi részét, a divéki völgyben Bana (Banka), Dobroczna, Nevidzen és Bohó falvakat, meg a Kvassala nevű telepet. Az itt felsoroltak közül Temes telep ma már falu, ellenben bohó eltünt a létező falvak sorából.
A végházi (kosztolnai) és bossányi egyházak kegyurasága közös maradt.*
I. Kozma unokái később aranyat szerettek volna mosatni az ekként nekik jutott Dobroczna, Nevidzen és Bohó falvak patakjaiban s e végre Tapolcsányi Gergely közbenjárására a királytól engedélyt is szereztek.*
II. Bodmérnak leányát és unokáit Rajcsányinak Nagy Iván művében közölt adatai nyomán tettük föl a nemzedékrendre, mert meggyőződtünk, hogy Rajcsányi e helyütt eddig lappangó oklevelekből szedte össze adatait. II. Bodmér fiát, Andrást különben mint szomszédot az 1332-iki osztálylevél említi. Rokonai, János és Detre 1352-ben, László 1359-ben békés foglalkozású királyi emberek.*
III. ÁKOR-ÁG.
Az ág közös őséről, I. Ákorról nevezzük ekként, annál is inkább, mert e szerfölött ritkán használt személynév nagyon jó megkülönböztető jel.
E népes ág nemzedékrendjét lásd a következő oldalon.
Ez ág tagjai, tudtunkkal, 1350-ig a nyilvános élet terén nem szerepeltek. II. Istvánt egy ízben comesnek írják ugyan az oklevelek,* de ez alatt éppen úgy érthetünk lovagot, mint ispánt.
Lássuk tehát birtokviszonyait.
II. Ákor 1267-ben prónai birtokát, mint a Bossányi-ágnál említők, elzálogosította 2 márkáért, majd később még másfél márkát vett föl rá, de a kitűzött határidőben nem tudta kiváltani.

429I. Ákor
I. István 1267., Erdős, II. Ákor (Akcs) 1267., N., I. Teresztény, I. Fiatlan Tamás* 1270–71.
I. Ellős* 1299., Neszteus* 1299., Csorba II. Tamás*, II. Teresztény 1328., III. Tamás, I. Mihály*
Egyed, 1348., I. Péter,* 1348. az Egyházas-Divéky család ősei
II. Miklós 1348., II. Ellős* 1348. a Vásáros-Divéky és később Csemendy cs. ősei., Leusták 1348., III. János 1348., Szomor 1348., Mokó* 1348., László, 1348. a szomorfalusi Jókúthy család ősei., N. leány* ~ Turcsányi Csuka Miklós, III. Miklós, 1343–48., IV. István, 1348., V. János, 1348., II. Péter, 1348., II. Mihály,* 1348.
II. István 1294–1301. † 1334 előtt ~ Katalin, Jóka 1299–1334., I. János* 1299. † 1334 előtt
Ilona, 1366., II. János 1348–78. ~ Zalay N., I. Lőrincz 1348–1404. ~ Lelóczy Márta ~ Erzsébet, Bálint* 1348–96. ~ Sáry Makicza, I. Miklós* 1334–66. ~ Palugyay Erzsébet a Rudnay, Rudnyánszky, Divék-Ujfalusy és Zsámbokréthy családok ősei.
IV. János, 1348., III. István, 1348., II. Lőrincz,* 1348. a Mocsolnoky család ősei
430I. István ez ügyben rokonának, Bossányi Bánnak meghatalmazottja volt*
I. Tamás 1270-ben ugyancsak prónai birtokát zálogosította el 7 márkáért Bossányi Bánnak és I. Kozmának.* 1271-ben pedig úgy említik őt, mint a mai Divék-Ujfalu (akkor Devecse) határával északról szomszédos birtokost.*
E Tamásnak nem maradt fiú örököse s azért későbben fiatlan Tamásnak nevezték el kortársai. Jószágai testvéreinek gyermekeire maradtak.*
II. István comes nagybátyjaival ellentétben szerző ember volt. 1294-ben a zobori apátságtól megvette a mai Divék-Ujfalut.* Trencsényi Csák III. Máté föllázadása alkalmával birtokait féltvén, Csák Mátéval tartott s e közben Bossányi Barleussal, mint láttuk, annyira összeveszett, hogy ez őt párbajra hítta, majd halálra s jószágveszésre itéltette. Csakhogy Csák Máté II. Istvánt minden bajtól megmentette.* A nagy főbenjáró perben történt, hogy Bossányi Barleus 1299 április 24-én nemcsak II. Istvánt, hanem testvéreit, I. Jánost és Jókát is a király elé idéztette.*
II. István különben e közben is folytatta birtokszerzéseit. 1299-ben unokatestvérei, I. Ehellős vagy Ellős és Nezteus eladják neki nagybátyjuk, fiatlan Tamás után örökölt bossányi részüket 6 márkáért. Azonkívül I. Ehellős belsőprónai (intra Pronam) ősi részét is eladta neki három márkáért.*
A XIV. században először említik II. Teresztényt vagy Terestyént. Ez még 1328-ban is élt, de nem lévén fia, csak egy leánya, vejét, Csuka Miklóst ez évben fiául fogadta s neki összes birtokait 30 márkáért eladta, egy telket pedig Teresztény-Divéke (a mai Krstyánfalva?) nevű faluban leánynegyed fejében ád neki át.* Az oklevél szerint ebbe ugyan az atyafiak is beleegyeztek, de azért nem volt kikerülhető egy kis villongás az ősi tulajdonosok és az új jövevény között. Hosszú per után végre 1343-ban II. Teresztény 431unokaöcscse, Mihályfia Miklós és Csuka Miklós kiegyeztek és Csuka birtokát pontos jelekkel elkülönítették a Divék nemzetség földeitől.*
Ekként II. Teresztény vagyona kisiklott közelebbi atyafiainak kezei közűl. I. István Jóka nevű fia és I. Miklós nevű unokája szerencsésebben jártak. Ők a fiörökös nélkül elhunyt II. István terjedelmes jószágait megkapták s csak II. István özvegyének hitbére és hozománya fejében kellett fizetniök 1334-ben 16 márkát.*
1334 után Jóka is meghalt s így ideje volt, hogy a mindinkább széjjelhúzó másodunokatestvérek végbevigyék a végleges osztályt. Ez 1348-ban történt meg, s kezdődött annak beismerésével, hogy Divék-Ujfalu egyedül I. István leszármazói illeti. Ezenkívül I. István unokái kapták még: Rudnát és Lestyént a divéki völgyben, továbbá a bossányi birtokból egyrészt és Fiatlan Tamás bossányi földeiből másfél kötélnyit.
Erdős unokái a bossányi birtokból azt a részt kapták, mely a Nyitra folyó mindkét partján és a Bebre patak mellett feküdt. A divéki völgyben kapták Egyházas-Divéknek azon részét, hol a vásárt tartották, vagyis a későbbi Vásáros-divéket és e mellett Fiatlan Tamás földeiből egy kötélynyit.
II. Ákor ivadéki Bossányból kaptak egy részt szintén a Nyitra és Bebre mellett, s e mellett Fiatlan Tamás földéből másfél kötélnyit. A divéki völgyben kapták Jókutat, vagyis a mai Szomorfalut, végre Bajmócz felett a prónai birtok háromnegyed részét.
Csorba II. Tamás fiai Egyházas-Divék malmos részét, Fiatlan Tamás ott levő birtokát és Lomnicza egy részét nyerték osztályrészül, továbbá Bossányban Fiatlan Tamás azon földjének egy darabját, mely a Besztercze patak és a Nyitra közt esett.
Végre I. Teresztény ivadéki Bossányban Fiatlan Tamásnak a Nyitra és Besztercze közt eső földjéből a másik darabot, a prónai birtok egy negyedét s a divéki völgyben Terestyén-Tornya, 432Terestyénfalva (vagyis a mai Jeskófalva és Krstyánfalva terülte) és Lomnicza falvakat kapták.*
I. István unokái aztán tovább folytatták az ősi vagyon elkülönítését. Nem telt bele egy hónap s már kijelentették a nyitrai káptalan előtt, hogy szétosztották a vagyonukat. Rudna lett Jóka fiaié, Divék-Ujfalu és Lestyén pedig I. Miklósé. Kis-Bossányi birtokukat kötéllel mérve vágták két egyenlő részre. Az a rész, hol Jóka fiainak udvarháza állott, s a hol ők eddig laktak, továbbra is kezükön maradt, de I. Miklóst megfelelő telekkel kárpótolták.* I. Miklósnak 1348-ig Rudnán volt udvarháza.*
Két év mulva Jókafia Bálint el akart válni testvéreitől. II. János és I. Lőrincz tehát kiadták neki az őt illető részt Rudnán. Kapott 9 1/2 telket, egy malmot, meg azon udvarházat, mely azelőtt I. Miklósé volt, a gyümölcsöskerttel együtt. A kis-bossányi birtok meg Rudnán 11 1/2 telek II. Jánosé és I. Lőrinczé maradt.*
Ezen osztálytételek mutatják, hogy a Divék nemzetség bevégezte pályafutását s megkezdődött a belőle kiágazó egyes családok működésének és az állandó vezetéknév fölvételének ideje.
24/08/2005, 10:41:52
#: 200508940

post reply
edit
abuse?
profile

kalnay: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Erwin

A kimerito hozzaszolasaban felfedeztem Kalnay Mihaly nevet
1299 evekbol . Ezt az adatot a Balassa csalad leveltaraban talaltam meg . Amennyiben tud mas forrast is , kerem kozolje

Tisztelettel Kalnay Tibor
31/10/2005, 16:07:40
#: 2005101335

post reply
edit
abuse?
profile

Erwin: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor,

korai középkori adatokat a Kálnay családról nem ismerek. Magam is csak amatör-geneologus vagyok és a saját családom után keresgélek. A megadott adatok az (nagyon drága) arcanum DVD-jéböl jöttek. Találtam ott még néhány adatot a "Kálnay" névre, de persze nem tudom melyik érdekli egyáltalán; az irodalom több "Kálnay" családot említ. Gondolom Ön a "kiskálnai Kálnay"-ak után, mint (azt hiszem) a "legidösebb" ilyennnevü család után érdeklödik. Nagy Iván kihaltnak nevezi, de Kempelen aztírja hogy a "mai idökig = az ö ideje, ~1930) is él.

Ha ezeket az adatokat nem ismerné, szívesen elküldöm.
Saját kutatásaim folyamán érdekes dolgokat találtam az online.arcanum.hu weblapján a hadtörténeti adatokban. Talán érdemes lenne ide is benézni!

Üdvözlettel, Gerhardt Török ervin
31/10/2005, 18:47:39
#: 2005101346

post reply
edit
abuse?
profile

Mátyás: Re: Vitéz nemes csalticzi és váli Vály László alezredes, a békéscsabai m. kir. állami méntelep utolsó parancsnoka
Véletlen szerencse, hogy beütöttem a keresőbe a Vály Zoltán nevet, s lám ide jutottam. Egy kis kiegészítés - a csatolt levél alapján -.vitéz Vály Zoltán 1942-ben ezredesi rangban volt a 40. gy. e. parancsnoka. A szovjetek a magyar hazafiakat nem, hogy nem kedvelték, de ha tudták elpusztították. Nem csoda, ha menekülnie kellett. A levél nálam van (a néhai Szabó Ferenc szolnoki polgármester hagyatékából).Családnak, rokonnak, leszármazottnak szívesen átadom

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
09/11/2005, 12:01:35
#: 200511380

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Bettina: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vály Sándor!

Az én nevem Vály Bettina.Nem tudom,hogy csak a vezetéknevünk egyezik meg vagy valamilyen rokonság van köztünk épp ezért írok.Én és a családom Magyarországon,Kecskeméten élünk.19 éves vagyok és jelenleg Székesfehérváron tanulok.tudom,hogy a család nemesi származású ezért is gondolom,hogy van valamilyen legalább távoli rokonság köztünk.Édesapám vály András.papám Vály Elek.Nagypapám pedig Vály Imre.A család tulajdonában van egy pecsétgyűrű.a címer is feltűnően hasonlít az egyik levélben irtakhoz.igazábol nem túl sokat tudok a család származásárol ezért kutatok.azt tudom,hogy a rokonok közül régen emigráltak Angliába,Németországba...A családom tulajdonában van egy családfa amit még a papám csináltatott.Ha bármilyen fontos információt,adatot tud a család származásáról,rokoni kapcsolatról kérem írja meg az e-mail címemre.Várom levelét.
Tisztelettel:
Vály Bettina
12/11/2006, 20:57:44
#: 200611558

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Bettina: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Tibor!

Az én nevem Vály Bettina.19 éves vagyok.A családommal Kecskeméten lakunk.Azért írok önnek,mert meg szeretném tudni,hogy van-e valamilyen rokoni kapcsolat köztünk.A család származását kutatva találtam rá erre a honlapra.gondoltam írok önnek.A tulajdonunkban van a család címere és egy pecsétgyűrű.Az én édesapám neve vály András,papám Vály Elek,nagypapámat pedig Vály Imrének hívják.Van egy családfa a tulajdonunkban.Mivel a család nemesi származású ezért gondolom,hogy van valamilyen rokonság köztünk,ha még távoli is.ha tud valamilyen fontos információt,adatot a családról,rokonságról kérem írja meg.Várom levelét.

Tisztelettel:
Vály Bettina
12/11/2006, 21:12:02
#: 200611559

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Bettina: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Péter!

Az én nevem Vály Bettina.19 éves vagyok és a családommal Magyarországon,Kecskeméten élünk.Mindíg is érdekelt a családom története ezért mikor rátaláltam erre a honlapra gondoltam írok.Szeretném megtudni,hogy van-e valamilyen rokoni kapcsolat köztünk.mivel a család nemesi származású így feltételezem,hogy van,ha távoli is.Az édesapám vály András,papám Vály Elek,nagypapám Vály Imre.A tulajdonomban van a család címere és egy pecsétgyűrű.A címer feltűnően hasonlít a már korábban leírt levélben lévőhöz.Azt tudom,hogy a családból emigráltal külföldre.ha tud valamilyen információt a családról,rokoni kapcsolatról kérem írja meg.Várom levelét.

Tisztelettel:
Vály Bettina
12/11/2006, 21:26:25
#: 200611563

post reply
edit
abuse?
profile

valyt: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Bettina!

Az eddigi postokban van majdnem minden, amit a családról tudok. Egy viszonylag részletes rokonsági lista a 2005 májusban általam Juditnak feltett halotti értesítőben van (pár oldallal feljebb).
Ha felteszi a meglévő családfát és a címert, akkor megpróbálom összenézni a nálam lévő adatokkal. Lehet, hogy a közös eredethez is közelebb jutunk ezzel, de a Vályak családi tudásanyaga mindenképpen gazdagodik.

Üdvözlettel,

Vály Tibor
23/11/2006, 19:00:06
#: 2006111202

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család
Kedves nagyvaáli és csalticzi Vály család!

Mire jó a hideg, szeles téli hétvége.Három testvér ül a számíítógép előtt.Vály Anna Hajnalka gyermekei.Nagy Andrea /63 éves gyógytornász, dr Nagy Lujza / 59 éves orvos/ és Nagy András /55 éves építész/.Nagyon megörültünk az információknak és gazdagítanánk néhánnyal.Bizony jó lenne, ha szeretteink itt lennének és mesélnének.Van mit kibogozni.Tartunk tőle, hogy ez nen egy egyszerű nunka lesz.
Vály Bettina Kecskemétről másodunokatestvérünk.
Elküldünk néhány dokomentumot a családról.Örömünkre szolgálna ,ha válasz érkezne, sőt mitöbb ha egy család-találkozó is megvalosulna.
Szeretettel ölelünk mindenkit:

Andrea,Lujzi,András

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:13:12
#: 20070294

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család
További kép:

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:21:38
#: 20070296

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család
További kép:

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:23:18
#: 20070297

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család
További kép

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:24:31
#: 20070298

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:36:22
#: 200702102

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:39:46
#: 200702103

post reply
edit
abuse?
profile

andras: Vály család

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
02/02/2007, 19:40:51
#: 200702104

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Bettina: Re: Vály család
Kedves unokatestvérek!

Mindenkit sokszor puszilok főleg a Pestieket ,mert közel állnak a szívemhez.Jól vagyunk.2 lányom sikeresen veszi az iskolai akadályokat.Lányom Vály Bettina és Vály Anikó.Feleségem neve pedig Vályné Ábel Anikó.Sajnos mi egyenlőre nem tudunk feltenni anyagokat.De amint lehetőség lesz rá feltesszük.Továbbra is kutatunk a családfánk után,de egyenlőre nem túl sok sikerrel:)Mi is szeretnénk egy találkozót:)

Vály András és családja,Kecskemét
03/02/2007, 15:20:44
#: 200702158

post reply
edit
abuse?
profile

kaizerzsu: Re: keresés-kapcsolat
Vályné Dr. Kaizer Zsuzsa vagyok, férjem Vály Attila, apósom Vály józsef. A férjem családja Jánosházi születésű, nagynénje még most is Jánosházán él két gyermekével, három unokájával. Mi a Vály név fennmeradása érdekében 4 fiú gyermeket nevelünk.


kaizerzsu -a-t- gmail -d-o-t- com

Vályné Dr. Kaizer Zsuzsa

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
26/09/2007, 18:35:51
#: 2007091136

post reply
edit
abuse?
profile

tiszteletes
nagy érdeklődéssel olvastam mindazt, mait egymásnak megírtak a Vály-család tagjai. elnlézést, hogy bele avatkozom ügyükbe, de olvastam Felső é Alsóvály községek neveit is, ahol feleségemmel együtt reformétus lelkipásztorok vagyunk. ha esetleg tudunk valamiben segíteni, akkor várjuk kérdéseiket. tisztelettel Molnár Miklós
25/11/2007, 22:21:21
#: 2007111382

post reply
edit
abuse?
profile

Vály László: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vályné Dr. Kaizer Zsuzsa és Vály család kutatok!

Örömömre szolgál, hogy felfedeztem ezt a fórumot, mivel engem is érdekel a család története, de sajnos elég keveset tudok róla. Viszont az oldalnak köszönhetően remélem, hogy egyre többet fogok megtudni.
Külön öröm számomra hogy végre hallottam a szegeden lakó rokonokról és remélem, hogy egyszer találkozunk is.
Sokat a családról nem tudok írni, mivel szüleim válása és a nagyszülők halála óta akaratomon kívül egyre távolabb kerültem tőlük, de bízom benne, hogy ez majd a jövőben jobbra fordul.
Még csak annyit hogy én is a Jánosházi ághoz tartozok, és ha valaki tud információval szolgálni a rokonokról, nagyszülőkről, azok testvéreiről és leszármazottaikról azt előre köszönöm.

Nagyapám: Vály József nagymamám. Horváth Rozália (Jánosháza)
Gyermekeik. Vály Rozália (Jánosháza)
Vály Anna (Celldömölk)
Vály Katalin (Celldömölk)
Vály József Gyermeke: Vály Attila (Szeged)
Apám. Vály Jenő Gyermekei: Vály Péter (München)
Vály László fiam: ifj.Vály László (Debrecen)

Üdvözlettel!
Vály László Debrecen

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
22/12/2008, 20:55:44
#: 200812914

post reply
edit
abuse?
profile

valytamas -a-t- freemail -d-o-t- hu: családfakutatás
Sajnos,elfelejtettétek megemliteni,hogy Vály Andrásnak Kecskeméten Vály Aniko és Vály Bettina nevü gyermekei mellett még van két fia is Vály Tamás és Vály András édesanyánk neve Farkas Lujza.Sajnálom,hogy távolabbi rokonaink közelebb nöttek a szivéhez mint saját gyermekei?Mi is szeretnénk megismerni a családfánkat.üdv minden Vály-nak.Veronika és Tamás
23/02/2009, 20:34:26
#: 2009021444

post reply
edit
abuse?
profile

valytamas -a-t- freemail -d-o-t- hu: családfakutatás
Sajnos,elfelejtettétek megemliteni,hogy Vály Andrásnak Kecskeméten Vály Aniko és Vály Bettina nevü gyermekei mellett még van két fia is Vály Tamás és Vály András édesanyánk neve Farkas Lujza.Sajnálom,hogy távolabbi rokonaink közelebb nöttek a szivéhez mint saját gyermekei?Mi is szeretnénk megismerni a családfánkat.üdv minden Vály-nak.Veronika és Tamás
23/02/2009, 20:40:34
#: 2009021445

post reply
edit
abuse?
profile

vály sándor: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Kaizer Zsuzsa és Vály László.
Miután rendesen elszállt a gépem, s vele együtt jelszavam, - amire természetesen nem emlékeztem, - ritkábban jártam erre. Most újrairatkozva igyekszem emlékezni.
Olvasom, hogy az önök családjának egy része Jánosházáról származik. Nem tudom, olvasták-e a kezdő levelem, található esetleg valami közös a családok között. Részemről ismeretlenül hangzanak a nevek, de mint anno írtam, csak nagyapám emlékeire hagyatkozhatok, lévén, nekem semmi dokumentáció nem áll rendelkezésemre. Mindenesetre önök az elsők, akik Jánosháza nevét említik, s így talán felbukkanhat valamiféle rokoni kapcsolat az ősök között.
Üdvözlettel!
Vály Sándor
10/04/2009, 18:07:31
#: 200904303

post reply
edit
abuse?
profile

 Valy - Tet forum: adambrown: (I am researching the Winkler ...)
Matuska Judit: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály úr! Még nem igazán tértem magamhoz - ennyi idő után mégis csak akad valaki, aki jelentkezik és úgy tünik tényleg ugyanannak a családnak tagja. Remélem van Skype rendszer a számitógépén - szivesen beszélnék magával. Oly sok mindent sikerült már kideríteni - szivesen elmesélném. Skype nevem matusj2. Beszéljünk. Üdvözlettel
Matuska Judit
28/10/2009, 18:15:54
#: 200910946

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Matuska Judit!
Nagyon orultem hogy ilyen gyorsan valaszolt. Sajnos nincs Skype rendszer a szamitogepemen de hamarosan megprobalom feltenni. Nagy erdeklodessel olvastam hogy sok mindent sikerult kideritenie. Profiljan lattam hogy az OSZK-ban Matuska parte cedulakat talalt. Ezek a parte cedulak online is elerhetoek? Kerem addig amig nem sikerul a Skype-t feltennem e-mailen kommunikaljunk.
Itt a cim: pnvaly -a-t- gmail -d-o-t- com
Udvozlettel,
Valy Peter
03/11/2009, 16:07:37
#: 20091197

post reply
edit
abuse?
profile

klara: nev kereses
Keresem dednagyapam Schoffan Ignatz termeszetes apja adatait. Grof Zsigray Attila Boldizsar. A felvideken volt birtoka.
26/12/2009, 20:02:09
#: 200912892

post reply
edit
abuse?
profile

Valy Endre: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Tibor,
En csak veletlenul talaltam erre a beszelgetesre.
A kerdes volt hogy ki hasznalta ebben a formaban ezt a czimert.
Az en nagy papam Ballasagyarmat-bol valo es szinten a vali es csalticzi elonevel Valy Laszlonak hivtak.
Tudomasom szerint a csaladunk eredete viszamegy 1690-be Valy Istvan es fija I.Pal 1717. Gyerekei I.Jozsef, Farkas, Pal, Klara, es Peter.
A nevezet I.Jozsef aki 1751 December 24-en Aranyosmarotban nemesi bizonyitvanyt kapot.A czimer ugyan ugy nez ki mint a nemet leirasban lathato. A pecset gyuro ezzel a czimerrel a batham Valy Istvan tulajdonaban van.
Na ebbol az agbol leszarmazva 1730-ban Trancsin Megyeben Bani jarasban Kis-Sandori kozsegbentartozo CSALTICZ pusztan laktak Mihaly es fia Ferenc (Trencsini Szolgabiro)
Neki volt harom fia - Gabor, Gyorgy es Pal.
Pal=nak volt 4 fia II. Laszlo, Jozsef, Ferenc es Miklos,
II. Laszlonak a fia szuletett Nagycsalomjan, Nograd Megyeben 1799-ben. Az o fia szinten Laszlo szuletett 1824-ben es az o fia az en nagyapam szinten Laszlo szuletett 1850-ben Balassagyarmaton.
Gyerekei Laszlo, Matyas, Istvan, Piroska, Imre (Apam) es Sarolta,
Remelem hogy ez segit egy kicsit megtudatni hogy hova tartozik ez a cimer a Barna Medvevel es a Kard-al tartja a Koronat.
Bocsanatot kerek az irasomert mert en viszont mar Kanada-ban elek tobb mint 50 eve es a Magyar nyelvu iras nagyon ritkan fordul elo. A betuket sem lehet jol irni mert a szamologepemen nehany magyarban hasznalt betuk nem leteznek.
29/12/2009, 21:20:20
#: 2009121063

post reply
edit
abuse?
profile

nagylujza: Re: keresés-kapcsolat
A Vály-Csalticzy előnév alapján az elküldött dokumentumokkal remélhetőleg a családfakutatást elősegítjük.

Üdvözlettel:

Nagy Lujza

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
30/01/2010, 16:06:45
#: 2010011655

post reply
edit
abuse?
profile

nagylujza: Re: keresés-kapcsolat
A második dokumentum mellékelve:

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
30/01/2010, 16:11:26
#: 2010011656

post reply
edit
abuse?
profile

Valy Zoltan: A Valy Csalad
25/02/2010, 22:50:12
#: 2010021307

post reply
edit
abuse?
profile

gaborg: Re: nev kereses
A Schoffan név nem túl gyakori. Dédnagyanyám Schoffan Johanna testvére Schoffan Ignácz ügyvezető (Pesti Záloghitel)(1837-1909). Felesége: Singer Rozália, gyermekeik: Paulina sz.: 1870. aug. 22.
Gizella sz.: 1873. dec.20.
Nem tudom róluk van -e szó. Sajnos dédanyámról semmi információm nincs.
Üdvözlettel,
Gönczi Gábor
03/03/2010, 21:06:50
#: 20100396

post reply
edit
abuse?
profile

vály edit: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vály Sándor Úr!
A Jánosháza nagyközség neve számomra sem ismeretlen, nekem is élnek ott Vály vezetéknevű rokonaim.
Nagyapám: Vály Antal Kemenespálfa-i 8ez a kisközség Jánosháza mellett található.asztalos mester volt.
Testvérei: Vály Anna,Vály Mária,Vály János,Vály Erzsébet,Vály Jenő.
Édesapám: Vály Antal is ott született 1944-ben, Ő üvegcsiszoló volt az ajkai üveggyárban. Sajnos nagyon fiatalon balesetben meghalt, 1967-ben.
Jómagam: Vály Edit 1967-ben Ajkán születtem, ma Budapesten élek.
Tisztelettel: Juhász SÁndorné
09/04/2010, 16:01:50
#: 201004359

post reply
edit
abuse?
profile

KolláthOrsolya
Elnézést kérek, amiért betolakodom a fórumra, Kolláth Orsolya Emília vagyok, és bár nem tudok róla, hogy rokonsákban álnék a Vály családdal, felkeltette figyelmem Felső- és Alsóvály községek neve, ahol kutatásaim szerint régebben megtalálhatóak voltak a Kalas és kolláth nevű családok. Molnár úrtól szeretném megkérdezni, hogy tudna-e segíteni ezen családokkal kapcsolatos kutatásaimban. Apai nagyanyám Kalas Emília, apja Kalas Márton, anyja Senyei Lídia, apai nagyapám Kolláth Tamás (apja Kolláth Tamás, anyja Nagy Julianna). A család generációk óta a Borsod megyei Zilizen él. Ha bármit tud az említett családokról, akik az Önök lakhelyéről Borsod megyébe költöznek, hálás lennék, ha megkeresne a kolor -a-t- freemail -d-o-t- hu email-címen.

Kolláth Orsolya Emília
15/04/2010, 19:44:00
#: 201004564

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Mindenki!

http://mek.niif.hu/06900/06910/06910.pdf

Vály Mihály, szalkszentmártoni lakosnak nemesi bizonylat
Bars vármegyétl : Acta Nobililaria ex 1793. 'Nr. 755. Leszármazási
tábla az 158o-ik évben nemességet nyert Vály Jánostól kezdve
a nemesi iratok közt „V. 13." jelzet alatt riztetik. Nevezett
Mihály 1755-ben; István és fiai, Mihály, János és Péter, nemki.
ilönben Ferencz és fiai, István, János és Gergely 1793-ban;
István és fiai, István, János, József, Gábor és Benjámin ; továbbá
Gergely és fiai, Gergely és Sándor, valamint Bálint, András és
József 1834-ben; hasonlókép Péter és három fia, Mihály, Péter
és István 1834-ben ; és legutoljára János, szalkszentmártoni lakos,
ugyancsak 1834-ben kihii-detteltek és errl bizonyítványt kaptak :
N. L. I. 429., II. 530. Czímerpecsét a Polgári Perek fasc. 108.
Nr. 5. jelzet alatt található.
17/09/2010, 20:29:02
#: 201009619

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: Vály család
Kedves Andras!

Meg szeretnem kerni egy szivessegre. Ha lehetseges tudna kuldeni egy nagyobb felbontasu csaladfa kepet? Foleg Valy Antal, Valy Bela, es Valy Szidonia nevu osoket keresek. Ha jol latom a forumra irok kozul csak onok es mi irjuk nagyvaalynak az elonevet. Abban remenykedem hogy talalunk egy kozos pontot.

Udvozlettel,
Valy Peter
04/11/2010, 00:22:12
#: 201011181

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: Re: Vály család

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
06/11/2010, 01:25:12
#: 201011305

post reply
edit
abuse?
profile

Kertész Károly: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vály kutatók!
Feleségem nagymamája a Jánosházán született Vály Borbála (1863-1928)Asszonynevén rendesi Bárány Gyuláné. Apja Vály Elek (1821-?)Jánosházán volt asztalos, akinek felesége Finger Borbála. Vály Elek testvére Vály János is aszalos volt.Szüleik Vály János és Veledi Anna. Tud valaki hozzátenni valamit???
Kertész Károly Tapolca

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
07/11/2010, 17:14:19
#: 201011398

post reply
edit
abuse?
profile

Andor Timea: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Tibor Úr!

Andor Timeának hívnak és a Magyar Koronaőrök Egyesületének vagyok a titkára.
Nagy örömömre szolgál, hogy ráakadtama Vály családra ezen a fórumon és nagy tisztelettel kérem Önt, hogy adja meg elérhetőségét (ami az oldalon van már nem jó), hogy felvehessem a kapcsolatot.
Szeretnék a Koronaőr elődök előtt tisztelegni, ezért várom mihamarabbi válaszát.

Tisztelettel és köszönettel:

andor Timea
36205443540
koronaorseg -a-t- koronaorseg.hu
rainbow@interware -d-o-t- hu

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
17/02/2011, 16:58:35
#: 201102725

post reply
edit
abuse?
profile

vgcs: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vályak!
Most találtam rá erre a fórumra. A férjem Vály Péter György, a kecskeméti Vály Bettina rokona. Vály Elek a férjem nagyapjának, Vály Györgynek a testvére, az ő édesapjuk volt Vály Imre. A férjem édesapja, Vály Miklós György, felesége Erdős Erzsébet, testvére Vály Zsuzsanna. Nekünk három fiunk van, Vály Áron György, Vály Ábel Péter és Vály Gergely Miklós. A családi gyűrűről, amit Bettina említ, mi is tudunk, hiszen az a férjem nagyapjának halála után került Vály Elekhez. A családdal a kapcsolatot nagyon szívesen fölvennénk!
Szeretettel: Vályné Gál Csilla
06/06/2011, 23:13:01
#: 201106121

post reply
edit
abuse?
profile

vgcs: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vályak!
Most találtam rá erre a fórumra. A férjem Vály Péter György, a kecskeméti Vály Bettina rokona. Vály Elek a férjem nagyapjának, Vály Györgynek a testvére, az ő édesapjuk volt Vály Imre. A férjem édesapja, Vály Miklós György, felesége Erdős Erzsébet, testvére Vály Zsuzsanna. Nekünk három fiunk van, Vály Áron György, Vály Ábel Péter és Vály Gergely Miklós. A családi gyűrűről, amit Bettina említ, mi is tudunk, hiszen az a férjem nagyapjának halála után került Vály Elekhez. A családdal a kapcsolatot nagyon szívesen fölvennénk!
Szeretettel: Vályné Gál Csilla
06/06/2011, 23:13:41
#: 201106122

post reply
edit
abuse?
profile

vgcs: Re: Vály család
Kedves Vály rokonaink!
Én Vályné Gál Csilla vagyok, a másik másodunokatestvéretek, Vály Péter György felesége. (Édesapja Vály Miklós György, édesanyja Erdős Erzsébet). Mi Miskolcon élünk, van három fiunk, Vály Áron György, Vály Ábel Péter és Vály Gergely Miklós. Örömmel vennénk valami jelzést, hogy a kapcsolatot felvehessük egymással.
Sok szeretettel: Vályné Gál Csilla
08/06/2011, 13:04:10
#: 201106171

post reply
edit
abuse?
profile

Váradi Szabó Éva: matuska JudithozRe: keresés-kapcsolat
Kedves Matuska Judit. Megtaláltam nevét a Várady Szabó család fáján-My Heritage jelzésén. Kérem jelentkezzen.
filor -a-t- t-online -d-o-t- hu
23/07/2011, 20:27:24
#: 201107694

post reply
edit
abuse?
profile

VáradySzabó Éva: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Vály Péter! ön írt levelet Matuska Juditnak. Őt szeretném elérni mert kapcsolatban van a mi családfánkkal is,de nem tudom. Köszönettel Várady Szabó Éva
23/07/2011, 20:43:40
#: 201107696

post reply
edit
abuse?
profile

Várady Szabó Éva: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Matuska Judit! Keresem Önt mióta megláttam nevét a családfánkon.Jelentkezzen legyen szíves Éva
filor -a-t- t-online -d-o-t- hu
23/07/2011, 20:59:24
#: 201107697

post reply
edit
abuse?
profile

Fodor Ági: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Sándor!
Azt hiszem Vály Judit Önt tévesen tájékoztatta mert a koronát a németek elől Vály István alezredes Pajtás Ernő koronaőr hejettese menekitette ki. Pista bácsi erdélyből származott, felesége Apáthy Eszter volt aki pár évvel ezelőtt hunyt el.Abban a bizonyos átkos rendszerben deportálták Őket egy Boconád nevü faluhoz közeli tanyára.
Majd Később A Mártirok utján laktak, egyetlen fiuk Münchenben él a mai napig is akit Zoltánnak hivnak.
03/01/2012, 16:08:03
#: 201201117

post reply
edit
abuse?
profile

váli orsolya: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vály Sándor Úr!

véletlenül találtam erre az oldalra,de nagyon megörültem neki.
Váli orsolya vagyok 24 éves.
azért kezdtem keresgélni,mert nagyapámat Vály Eleknek hívták,de édesapám nevét hibásan anyakönyvezték,i-vel,így én is váli lettem.ezért szeretném a nevem y-ra változtatni.nagyon kevés és kusza információim vannak a családomról.nagyapám aki beszélni tudna erről még kisgyermek koromban elhunyt,viszont nagyon érdekel.
felkaptam a fejem mikor elolvastam a történetét ami arról szólt,hogy Vály Elek halála után az özvegy újra házasodott és a gyermekek egy ideig az új férj nevét viselték.ezt én is hallottam.édesapám beszélt erről évekkel ez előtt.ha esetleg új információval rendelkezne ezzel kapcsolatban az nagyon érdekelne.12/03/2012, 19:02:28
#: 201203439

post reply
edit
abuse?
profile

siliconpriest: Re: keres�s-kapcsolat
12/03/2012, 19:38:57
#: 201203443

post reply
edit
abuse?
profile

vály sándor: Re: keres�s-kapcsolat
Kedves Orsolya!

(Bocsánat, új név alatt futok, mert elfelejtettem a jelszót)
Az Elek név stimmel, ahogy a név elírása is. (nálunk ugyanez a probléma állt fent) A kérdés az, hogy nagyapja hol lakott és mivel foglalkozott. Ha emlékeim nem csalnak, akkor Elek fogtechnikus volt, vagy a fogászat valamelyik ágában tevékenykedett és Budapesten lakott. Ha ugyan arról a Váli / Vály Elekről beszélünk, akkor bizony rokonok vagyunk. Amennyiben bővebbet szeretne megtudni, kérem írjon címemre: siliconpriest(at)gmail.com Üdvözletem!
12/03/2012, 19:53:55
#: 201203444

post reply
edit
abuse?
profile

onogur: A Vály Család Divék Nemzetségbeli Eredete és a Nőági Leszármazás
A Vály Család Divék Nemzetségbeli Eredete és a Nőági Leszármazás:

Tisztelt Vály leszármazottak!

Az utóbbi években több hozzászólást írtam fórumunkba és sokat tanultam a mások által itt közölt adatokból. Ezekből kiderül és régóta foglalkoztat az a tény hogy, tudomásom szerint, eddig nem sikerült megtudni a Divék nemzetség melyik ágából származik a Vály család.
Az interneten elérhető források, Nagy Iván, Csoma József, Karácsonyi János, stb. munkái nem foglalkoznak a Vály családdal. Egyedül Csoma József említi a nőági leszármazást és hogy címerünk miben különbözik más Divék utódok címereitől.
A levéltárak közös keresőjét böngészve találtam egy érdekességet a középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisában. A kereső nyolc különböző dokumentumot hozott fel a Vály család levéltárából, köztük a legérdekesebb talán Pál országbíró ítélete egy peres ügyben. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy Dyvek-i János beperelte Ders fiát Pethewt és Roman fiait Jánost és Ramachát prasnichai (Práznóc, Bossány mellett) birtoka elfoglalása miatt. A peresek által bemutatott oklevelek megvizsgálását és a határjárást követően Pál bíró Dyvek-i János javára döntött.
A dokumentumban többször említve van a következő: "Dyvek-i Barleus fia: János nevében: András fia: Tamás" Az ugyancsak Divék nemzetségből származó Bossányi családdal kapcsolatban a források többször említik Barleus fiait Miklóst és Jánost. Miklós a bossányi Bossányi család őse volt. János pedig megegyezik a mi Jánosunkkal. Karácsonyi János, Barleus leszármazottjait, az un. Bossányi ágban tárgyalja és a nemzedékrendet így mutatja be:

I. Folkmár
II. Bán (1258-1275)
III. Barleus (1277-1316)
IV. János (1332-52) és (Bossányi) Miklós

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen rendkívül ősi és különleges irat csak úgy kerülhetett a Vály család levéltárába, ha családunk múltjának részét képezi. Ez arra a ma már tényként kezelt adatra is írásbeli bizonyíték hogy a Vály család a Divék nemzetségből származik.
Bossány és Práznóc néhány kilóméterre vannak a Vály család ősi fészkétől, Csaltictól, így elképzelhető, sőt véleményem szerint valószínű, hogy a Csoma József által említett nőági leszármazás Barleus fián (Bossányi Miklós testvérén), János egyik leszármazottján keresztül történt meg.
Egy ugyancsak a Vály család levéltárából származó, 1363-ban keletkezett (alig 18 évvel későbbi), irat már "Calka-i Péter fia: Jakab"-ról ír. Calka-i (Csaltici) Péter, Dyvek-i János unokája lehetett. Feltételezhető, hogy a Csoma József által említett nőági leszármazás mögött Dyvek-i János leánya volt.
Véleményem szerint a Vály család a Divék nemzetség Folkmár nevével is fémjelzett ágából származik és talán a nőági leszármazás rejtélyére is sikerült fényt deríteni.

Karácsonyi János nemzedékrendjének kiegészített változata:
I. Folkmár
II. Bán (1258-1275)
III. Barleus (1277-1316)
IV. János (1332-52)
V. János ismeretlen nevű leánya
VI. Calka-i Péter (1363)
VII. Calka-i Jakab (1363)

Üdvözlettel,

Vály Péter

A középkori Magyarország levéltári forrásainak adatbázisában található Vály családi levéltár iratai:
http://www.arcanum.hu/mol/lpext.dll?f=templates&fn=tools-contents.htm&cp=dldf42/3/ef81/1f05b&2.0

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
18/05/2013, 04:59:26
#: 201305290

post reply
edit
abuse?
profile

Várkonyi Sándor: Re: keresés-kapcsolat
Szia Csilla!

Várkonyi Sanyi vagyok, annó a 2-esben dolgoztam, illetve szakesteket hangosítottam, onnan ismerjük egymást. A Herman-ban összefutottam a férjeddel, mert a kislányunk ott írta a felvételijét a 8 osztályos gimnáziumba. Elfelejtettem tőle megkérdezni a telefonszámodat, végül is csak azért kerestelek volna, mert tanácstalanok vagyunk az iskola választással kapcsolatban. A Jezsu és a Herman között hezitálunk, jó lenne ha valaki el tudná mondani, hogy mik az előnyei és a hátrányai az egyik illetve a másik sulinak. Ti ezt belülről látják, ezért gondolom, hogy nagy segítség lenne, ha tudnánk egy pár szót váltani ezzel kapcsolatban. Előre köszi!
Várkonyi Sándor
28/01/2014, 10:14:28
#: 201401746

post reply
edit
abuse?
profile

bircu: Vály család "Zalai" ága, Szentantalfa
Kedves Vály-ak! Segítséget szeretnék kérni,mert én szintén a Vály család leszármazottja vagyok,de a fórumot végigolvasva nem találom a kapcsolódási pontot. Az általam keresett ősöm a korabeli,akkori Zala megyéhez tartozó Szentantaláfán élt 1840-és 1854- között az anyakönyvi adatok ismeretében mondom ezt.Ez a két dátum az első és az utolsó gyermekének a születési dátuma.Ez alapján tudtam meg hogy az én dédimamám nagypapája nemes volt. Vály István a felesége Illés Zsófia(1820) gyerekeik: Lajos 1840 Mária 1843 (1)Károly 1844 Gábor 1846 Eszter 1852 Károly 1854-1912/Somogy m Szentjakab/. Ő az én űknagypapám, a Somogy megyei SSárdon volt a Somsich Pál grófnál parádés kocsis(?!) Ekkor ő már nem viselt nemesi rangot (?) Feleségül vette 1882 ben Jáger Borbálát Hetesen 8 gyerekük született köztük 1889 ben az én mamámmal, Váli Juliannának hívták, én senkitől nem nemhalottam az őseiről hogy kik voltak és honnan származtak. Ezért volt számomra hatalmas meglepetés hogy a szép papám az még nemes ember volt!Kérem aki tud segíteni a leírt Szentantalfa-i vonal feltérképezéséhez az írjon nekem bircu -a-t- freemail -d-o-t- hu címemre.Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
03/06/2014, 19:44:53
#: 20140680

post reply
edit
abuse?
profile

bircu: Vály család "Zalai" ága, Szentantalfa
Kedves Vály-ak! Segítséget szeretnék kérni,mert én szintén a Vály család leszármazottja vagyok,de a fórumot végigolvasva nem találom a kapcsolódási pontot. Az általam keresett ősöm a korabeli,akkori Zala megyéhez tartozó Szentantaláfán élt 1840-és 1854- között az anyakönyvi adatok ismeretében mondom ezt.Ez a két dátum az első és az utolsó gyermekének a születési dátuma.Ez alapján tudtam meg hogy az én dédimamám nagypapája nemes volt. Vály István a felesége Illés Zsófia(1820) gyerekeik: Lajos 1840 Mária 1843 (1)Károly 1844 Gábor 1846 Eszter 1852 Károly 1854-1912/Somogy m Szentjakab/. Ő az én űknagypapám, a Somogy megyei SSárdon volt a Somsich Pál grófnál parádés kocsis(?!) Ekkor ő már nem viselt nemesi rangot (?) Feleségül vette 1882 ben Jáger Borbálát Hetesen 8 gyerekük született köztük 1889 ben az én mamámmal, Váli Juliannának hívták, én senkitől nem nemhalottam az őseiről hogy kik voltak és honnan származtak. Ezért volt számomra hatalmas meglepetés hogy a szép papám az még nemes ember volt!Kérem aki tud segíteni a leírt Szentantalfa-i vonal feltérképezéséhez az írjon nekem bircu -a-t- freemail -d-o-t- hu címemre.Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
03/06/2014, 19:45:39
#: 20140681

post reply
edit
abuse?
profile

bircu: Re: Vály család
Kiegészíteném a saját irományomat a következő adatokkal. Vály István 1819-ben született a helyszín nem ismert,1939. május 12. én kötött házasságot Illés Zsófiával,Balatoncsicsón lakhelyük Nagyvázsony.Ettől korábbi adatot csak egy halotti anykönyvben láttam, Vály Katalin 1789 szeptember 31. 50 éves volt Ó Budaváron élt ami szintén Csicsóhoz tartozott egyházilag, de én nem tudom hogy ő ki volt. A fent már leírt gyerekek nyomát kutatva, a születésük utáni évtizedekben már ezeken a településeken semmi nyomukat nem találtam, és a szülőkét sem.Pedig az 1890- es évekig végignéztem a halotti anyaköveket is, nem csak a házasságiakat. Úgy néz ki hogy az én Vály őseim "folyton mozgásban voltak" Remélem tud valaki valami közelebbit mondani róluk!Köszönöm szépen!
04/06/2014, 21:02:24
#: 201406104

post reply
edit
abuse?
profile

Vály József: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt VÁLY -ROKONAIM !

Az unokáim használják a mai kor technikai vivmányát, igy akapcsolatoka világhálón elérhetők. Az én családfámról a t
tudományom megosztom : Apám . V.József Kemenespálfa 1908
anyj.Laczi Franciska. Tesvérei : Antal. Ferenc , János./4fiu,3lány /
Nagyapai V. Jenő- tetvérei :Árpád és ELEK bátyáról is beszéltek.Ezen vonalró többet nemtudok.
A ma élő elérhető :A fent irt József/ 1908/ fiai Jenő 1941 Vonyarcvashegy, fiai :László Debrecen/2fia / Péter München ingatlanos. 2.szülótt /én / 1942 Jánosháza/ ma szeged. Fiam: Attila 1969. unokák V.Bence1992 . Gergő1995. Balázs1998. /balu / Boldizsár2007. Talán érdemes volna egy családi honlapot megalkotni , mivel Bfenyves és Bszabadi nincsolyan messze egy koccintást megérne egy találkozás.A mai létezés a kapcsolatokon alakul úgy mint a család szervezete.
Minden kedves Vály ROKONT szeretettel üdvözlók Vály József1942
24/04/2015, 11:53:41
#: 201504423

post reply
edit
abuse?
profile

vály sándor: Re: keresés-kapcsolat

Kedves József!
Ön az első, aki olyan információval rendelkezik, amely számomra bíztató. Az ön nagyapjának testvére, Elek ( Alexius. lat.) lehet a mi családunk ükapja, aki Jánosházán született 1866 február 23. (szülei: Vály Elek és Finger Borbála) foglalkozása: asztalos. 1895-ben házasságot kötött Csajtai Lidiával (Pápa 1866 juni. 2) Sajnos a nálam lévő dokumentációk ideáig tartanak, s így Jenő, Árpád és Elek szüleiről csak annyi információm van, amennyit Vály Elek születési papírjain feljegyeztek. Csatolom ezt a dokumentációt.

Létezik egy másik ág is. Elek és Lídia frigyéből született Elek, Katalin és Rezső. (Rezső az én dédapám) Elek családjának leszármazottjával, Vály Orsolyával tartom a kapcsolatot, de sajnos onnét nem kerültek elő ideáig dokumentációk. Katalin vonala gyermek nélküli volt, tehát kihalt ág.

Üdvözlettel! Vály Sándor

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
25/04/2015, 10:07:52
#: 201504433

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Sándor: Re: keresés-kapcsolat

Kedves Károly!

Elszörnyedve vettem észre öt évvel ezelőtt bejegyzett írását. Elszörnyedésem oka, hogy nem vettem észre és valószínűleg nem is érkezett róla nekem értesítés a mailra. Nyilván léha aktivitásom is része volt annak, hogy ritkán néztem be az oldalra az utóbbi években. Szóval....ez már a második (illetve ez lett volna az első) információ ami egy biztosabb kiindulópontnak számít a mi águnkkal kapcsolatban.

Nekem meg van a Vály (Váli) Elek - Finger Borbála frigyéből született ősöm (Elek) keresztlevele amiben említik a szülőket, sajnos évszám és hely nélkül. ( A Vály-Váli nevek a dokumentációban össze-vissza vannak írva. Hol i-vel, hol y-nal.) Így a Vály Elek-Finger borbála révén rokonok vagyunk. A mi águnk a Vály Elek ( 1866 feb. 23 Jánosháza) vonal.

Az oldalon, a legutolsó bejegyzések egyike Vály József információja szerint a Vály-Finger frigyből született még Jenő és Árpád. (Ezt a vonalat nem ismertem) Az ön információja viszont messzebbre megy, hiszen megnevezte Vály Elek (1821) szüleit akikről nekem szintén nem volt információm.

Nagyapám ez év februárjában halt meg (Vály Sándor szül.1924), és rám hagyta a család összes dokumentációját. A következő hónapokban épp ezeket próbálom feldolgozni. Elkészültekkor szívesen megosztom az ön, önöket érintő dokumentumokat. Amennyiben önnél szintén fellelhető valamiféle anyag a mi águnkat érintve, szívesen venném...

Levelemhez csatolom Vály Elek születési levelét.

Üdvözlettel!
Vály Sándor

ps. Az oldalra feltöltött kép Vály Borbálát ábrázolja?

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
25/04/2015, 11:12:42
#: 201504434

post reply
edit
abuse?
profile

Vály Sándor: Re: keresés-kapcsolat
Kedves Károly, József és az esetleges Jánosházai vonal.
Ideáig jutottam a dokumentációban egészen dédapámig bezáróan. Ez a biztos anyag. A többit most nem jelzem bonyolult szétágazása miatt. Aki valamit hozzátud tenni, megköszönném. Üdvözletem mindenkinek!
Vály Sándor

This image is attached to the message.
To see the image in original size, please click on it.
25/04/2015, 11:47:21
#: 201504437

post reply
edit
abuse?
profile

margit: Re: nev kereses
dear gabor

are you related to Ignácz Schoffan or Rosalie Singer.
i couldn't find the forum you wrote this in response to, or any any reply.
i am related to them hence interested in what you know
regards
margit
08/07/2015, 14:59:00
#: 20150768

post reply
edit
abuse?
profile

Ignacz: Re: nev kereses
Tisztelt Gonczi Gabor!
Lehet, hogy nincs csaladi kapcsolatunk de mint on is emliti a Schoffan nev nem gyakori.

Ha rakantit az intenet a www.yes -a-t- youngeuropeanstrings -d-o-t- com "History" linkjere akkor megtalalja Schoffan Ignacz dednagyapam es felesege Singer Rosalia mint az o lanyuk (az en nagyanyam) Schoffan Emilia , stb fenykepeit.
Egyebkent Ignacznak 5 gyerekerol tudok.
Emilia, (nagyanyam) Elvira, Gizella . Ilona es egy fiu gyermekuk Jeno. Nem tudtam eddig, hogy Ignacznak lett volna testvere. A csaladi legenda szerint arva gyerek volt. Viszont valoban Singer Rosalia volt a felesege. udvozlettel, Maria
08/07/2015, 16:53:34
#: 20150771

post reply
edit
abuse?
profile

ignacz: Re: nev kereses
Dear Margie, is that you from Australia looking for Ignacz and Rosalie?

Hug, Maria
08/07/2015, 17:08:19
#: 20150772

post reply
edit
abuse?
profile

melinda: Re: keresés-kapcsolat
Jonapot, Sandor,
veletlenul bukkantam ra erre a regi uzenetre ausztraliai Valy rokonunkat keresve akik Janoshazarol szarmaznak. Az en nagymamam volt valy csaladnevu -valy maria-, es az o testverenek a fiat kerestem aki ausztraliaba immigralt.
az en nagymamam 1912- ben szuletett
udvozlettel Raba Melinda
17/11/2016, 21:10:03
#: 201611199

post reply
edit
abuse?
profile

melinda: Re: keresés-kapcsolat
az en nagymamam is celldomolkon szuletett 1912-ben, valy maria es janoshazan elt 1980-ban hunyt el

udvozlettel
melinda raba
17/11/2016, 21:26:10
#: 201611200

post reply
edit
abuse?
profile

vály józsef: Re: keresés-kapcsolat
T . Kertész Károly .

Ifjukori emlékeim Bárány Gyulabácsi felesége Vály leáyn volt . apám révén rokonság. Szakmai azonosság, Répfülöpön voltunk nála kb65 évvel ezelött. Igazi intellektuell, műbutor Bécsstb. Szakma professzora volt .Úgy tudom, múzeum őrzi a nevét. A ház melyben lakott a balatoni utra nézett tornácoss, fa oszlopokkal , közte rácsos diszítésse. A telek belső végében volt . Emlékek. Szándékom van felkeresni. Üdvözlettel , Vály József.
20/04/2017, 21:50:58
#: 201704205

post reply
edit
abuse?
profile

vály józsef: Re: keresés-kapcsolat
Sándor kedves !

Szeretettel üdvözöllek , korábban ajánlottam egy családi kávézást, kapcs .felvétel. nyáron Bfenyvesen időzünk a nyári időszak felében. Egy elérhrzőséget hozzunk őssze! - nagy örömömre szolgálna . A nyári hónapok második felében múlatjuk az időt. Várjuk az unokákat a családot. Tudnák miről beszélgetni. Tényleg : tudsz valamit az ausztrél rokonokról? Vály József.
20/04/2017, 22:08:22
#: 201704206

post reply
edit
abuse?
profile

Kertesz_Karoly: Re: keresés-kapcsolat
Kedves József! Nagyon örültünk levelének. Nálunk a Vályak nagy becsben vannak, közülük számosan éppen az általam épített Bárány családfán. Feleségem nagypapája tőlük tanulta és fejlesztette az iparművészet szintjére mesterségét. Az ifjabbik B. Gyula nejem keresztapja volt. Szóval nagyon örülnénk a mielőbbi találkozásnak! Ennek részleteit egyeztessük "magánban" a kerteszkaroly -a-t- tapolcanet -d-o-t- hu címemen. Üdvözlettel: Kertész Károlyék
21/04/2017, 09:53:43
#: 201704212

post reply
edit
abuse?
profile

sütöm: Re: keresés-kapcsolat
Tisztelt Vályak! Két bejegyzésben is olvastam hogy nem értik a Jókai kapcsolatot. Jókai gyámja és nevelője ifjabb Váli Ferenc lelkész, természettan és vegytan szakos tanár a neveléstan professzora tankönyvíró a pápai tanítóképző megteremtője. Én ezt az ágat kutatom ebben kérek segítséget ha valaki ráísmerne a felmenőjére. Idősebb Váli Ferenc Sókon majd Madon volt prédikátor feleségül vette Pályi Erzsébetet 1806. 08.25-én. A házaspárnak öt lánya és egy fia ifjabb Váli Ferenc (1810.09.30.- 1882.12.13.)született aki Jókai Esztert vette feleségül, így lett a fiatalon árvaságra jutott Jókai Mór gyámja. Tudomásom szerint egy lányuk született Váli Mária (1840.11.17. - ???)aki Peti Józsefhez ment férjhez. Köszönettel Albert Márta
02/07/2017, 20:11:31
#: 20170723

post reply
edit
abuse?
profile


© 2017 Privacy statement Terms of service