RadixFórum : Fórum magyar családtörténészeknek
RadixFórum nevek helyek archívum switch to English kapcsolat belépés regisztráció

Vezetéknevek :: Bódó, Bódo, Bõdõ, Bödó, Bödõ, Bödö, Bodó, Bodo család

Új hozzászólás Hely választása

Ehhez a vezetéknévhez tartozó adatok a RadixIndexben: kattintson!

Bodó: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Keresem a karatnai(de Karatna) az altorjai (de altorja) és a mezöpaniti ( de panit) református, az (altorjai ág katolikus maradt) rokon Bodó vonalak leszármazottait. Sok anyagom van és megosztanám velük. A család mohács után Erdélybe került ága érdekel. Ezek leszármazottai - többek között-az említett családok is. Pl. karatnai Bodó János Küküllö vm ügyvédje, mezöpaniti Bodó Mózes Szászrégenben bíró...stb, Közzé tenném az adomány leveleke,a rokon családokat stb. üdvozlettel. - a Család A Nemzetért, Nemzet A Családért Kezdeményezés.
2004/04/06, 10:59:14
#: 20040475

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profilBodó Annamária: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Tisztelt Cím.

Én Bodó Annamária vagyok. Most találtam ezt az oldalt ahol a nevek eredetével foglalkoznak. Régóta kiváncsi vagyok a családom eredetére. A Papám ugyan magyarország területén született, de a Nagypapám Bodó János (aki sajnos 1 éve halt meg) az erdélyi Nagypöstyénben született. Fiatal emberként került Tiszalökre amikor feleségül vette a Nagymamám. Fodrász volt a mestersége. Hála az Égnek a Nagymamám idős kora ellenére jó egészségnek örvend. Sajnos nem tudok sok mindent a családunk történetéről de szivesen bekapcsolódnék az őskutatásba. Várom a jelentkezését és remélem, hogy tudunk egymásnak segíteni esetleg megismerhetem a távolabbi rokonaimat is.

Bodó Annamamária
bodo.annamaria -k-u-k-a-c- mailbox -p-o-n-t- hu
2004/04/21, 13:33:54
#: 200404390

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó de karatna-altorja et panit: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Annamária !
Örültem levelének. Azt tudom, hogy egy Bodó Annamária nevü hölgy muzsikus és kb. huszonöt éves lehet. Dédanyámat karatnai Bodó Annának hívták 1860-ban született és Marosvécsen halt meg. Az Ö nagyapja tehát az én szépapám karatnai Bodó János volt Küküllö vármegye ügyvédje 1848- ban ( lásd, megyei tisztinévtár). Szépapám volt aki a balázsfalvi románoknak arra a követelésére, hogy azonos jogokat akarnak kapni Erdély kormŕnyzásában, mint a magyarok székelyek és szászok, azt válaszolta, hogy a jogaikat a román fejedelemségek területén érvényesítsék és ne Erdélyben. Megtagadta az irat megszerkeztésében való együttmüködést. A románok ezután kirabolták majd Erzsébetvárosban börtönbe vetették. Bem tábornok szabadította ki. karatnai Bodó János szépapám a közös felmenöje az albisi Csomóss és Kelemen( történész az MTA tagja 1940-s évek)) családoknak, Velük vagyok ötöd unokatestvéri kapcsolatban. Érdekes és érdemes beletekinteni az internet Dr. Csomóss Miklós anyagába.A Bodók és oldalágaik akár merre is veti öket az élet nemzeti érzésüek maradnak.Ez nálunk genetikai kód. A liberál-bolsevizmusra mindíg úgy tekintettek, mint a magyarságtól távol álló testidegen képzödményre. A BODŇ névre magyarosítók nem tartoznak ide. De név bitorlókkal nem foglalkozunk.Számomra nagyon kellemes meglepetés volt, hogy Ön gyakorlatilag azonnal jelentkezett. tel.: magyarországon 06.20-5651-446
2004/05/01, 01:00:29
#: 2004052

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó -K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
A református Bodó de panit családoknak ezúton teszem közzé a családi címert. Várom a paniti vonalhoz tartozó rokonok jelentkezését. üdv. Attila
2004/05/02, 21:17:00
#: 20040533

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó -K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Nem sikerült elöbb közzétenni a címert most mégegyszer próbálom. Aki felismeri a sajátjaként jelentkezzen !
2004/05/02, 21:48:59
#: 20040534

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó István: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Mindenki!
az őseim 1500körül altorja és karatna polgárai voltak.később 1700körül nemesi címet kaptunk,legalábbis így tudom apámtól.az adatok nem biztosak teljesen.a nagyapám 1920körül marosvásárhely főpostamestere volt.vásárhelyen most is élnek rokonaim,de nem tartjuk a kapcsolatot.aki tud valamit őseimről írjon!azt is szeretném tudni hol van altorja és karatna.
köszönettel bodó istván
2004/07/27, 21:34:19
#: 200407567

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Imre: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Egy Bodo Bela nevu kozepiskolai tanar volt a sarvari gimnaziumban (Vas megye), meghalt az 1980-as evekben.
2004/07/28, 07:01:51
#: 200407576

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó.-K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
KÖSZÖNÖM A JELENTKEZČST
Remek !!!!
Megjelent az elsö atyámfia, ahogy ezt korábban nevezték.
A család nem a XVII. században kapott nemességet hanem, már a XV- ben az volt. korábbi adatokat csak akkor tartok hitelesnek, ha az eredeti forrást láttam.
Meg van a XVI. századi NOVA DONATIO, amely nem nemesi adományozást jelent, hanem a meglevö korábbi birtokadományok megerösitését, gyakorlatilag újra odaadományozát. Az altorjai vérrokon vonal címeres levelet a XVII században nyert. Ez a rokon illetve felmenö a Kézdi széki lovasság
alvezére volt II Rákóczi györgy idejében.
Bodó (altorjai). fontos megjegyezni hogy azonos család a karathnaival de ÖK a reformáció idején katolikusok maradtak és ezért a család bövelkedett a belsö viszályokban.
Czímeres nemeslevelet II. Rákóczy Györgytől 1647. márcz. 28. B. Mihály kapott. (Gyfv. LR. XXVIII/38.) – Háromszékmegyei család. Belőle Ferencz és Pál 1786. jun. 19. legfelsőbb helyen igazolták nemességüket. (LR. LIII/480.) – Uj birtokadományt Karatnán, Petelneken, Dálnokon és Altorján Báthory Zsigmondtól 1583. szept. 25. B. Mátyás, Mihály és Miklós nyertek. (Gyfv. LR. I/11.) – Ebből a családból származik a következő ág:
Pál † futásfalvi Hamar Julianna; Károly 1896 gidófalvi Csiszér Ágnes; Ágnes Illyés József; Róza Galló János; Zsuzsa Bodó Dániel; Mátyás 1900 feltorjai Pethő Ágnes; Farkas * 1874 VII/21 törvényszéki biró Imecs Margit; Ágnes * 1877 XII/22 Könczei Elek; Károly * 1882 VII/20; Irma * 1885 II/4 Szini Gyula; Margit * 1886 VII/16 Zayzon Béla; Lili * 1905 VII/19; László * 1907 X/16.

A család ösi felmenöi, Hunyadi
idején emelkednek ki ´és késöbb Zápolya jó kardforgató katonai
vezetöiként ( Bánffik,Bodók,Török)erösitik meg poziciójukat.
A családhoz tartozik a mesztegnyöi elönevü BODÓ vonal is.
Helység leirás!!!
Mesztegnyö
A község Marcalitól délre, a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal és a 68-as főközlekedési út mentén fekszik. Lakossága 1426 fő. A Balatontól való távolsága 25 km. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. Határának tobb mint a fele erdő, a patakokon halastavak létesültek és a Boronka melléki tájvédetmi körzet egy része is a területén van. A Boronka ritka természeti értékeit szivesen keresik fel a rnagyarok és a külföldiek egyaránt  Jól járható kerékpárutak vannak, de gyalogosan vagy a 9 km hosszu erdei kisvasuttal is utazhatunk. ( eddig a helytörténet és helyrajz)
Valószinü, hogy ebböl a vonalból váltak le.
XVI századi anyai felmenöink a tragikus sorsú enyingi Török Bálint fiainak katonai parancsnoksága idején kerültek át erdélybe. A család e nöi vonalának neve nemes TÖRÖK ERZSÉBET
Úgy tüni k, hogy a tragikus sorsú enyingi Török Bálint Unokája lehetett (1570-es évek) Öt vette feleségül (karathnai) elönévvel és már meglevö felsö-fehérmegyei birtokokkal - birtokos nemesként- karathnai BODÓ BERNÁRD.
A karathnai birtokrész nevét viselö BODÓK a mesztegnyöi BODÓK ( Ferenc és János) váltak le, de már karathnai elönévvel.
A család szoros kapcsolatban áll a Bánffi családdal.
Együtt forgatják a kardot. majd familiáris kapcsolat alakul ki, amely
még a XVIII. sz ig is végig kisérhetö. idézet egy tanulmányból:
"Néhai Méltoságos L. Báró BÁNFFI Sándor Úram l? Nagysága halotti temetésire készült egy pár ?si tzimereit, templomunk ékességire ajándékozta Titt. Karatnai NEMES BODO Gábor Úram, ki volt a néhai Urunknak udvari tisztje. Anno 1792. N. B. A czimerek rámákba vagynak foglalva és a templomnak két falára vas szegekre fel vadnak függesztve. "
Úgyszintén ez a helyzet a KEMÉNY családokkal. Ez annyira igy van hogy drága dédapámat és nagyapámat akik korán elveszitették szüleiket Ök tanitatták a Nagyenyedi kollégiumban.
Tehát drága BODÓK össze kellene fogni már! A magyar családok egyesitése után megkezdödhet a nemzet egyesítése, majd az ország magyarság általi békés visszafoglalása.
A RADIX FORUM ebben a nemzeti ügyben kiemelkedö munkát végez. Elnézést
nincs magyar tasztatúrám ezért gyakori a mellé ütés.
nagyrabecsüléssel újsüttetü atyámfiának szerettette Bodó.-K Attila
>
csatoltam egy címert ez a Bodó de panit címer ez a vásárhelyre
származott ( mezöségi vonal) címere mivel dédapám Bodó de panit volt
Erdély Szészrégeni járás vizsgáló bíró és dédanyám BODÓ de karatna
ILONA, igy e házasságból nagyapámat, aki Salgótarjánban a 20-30 években
Városi polgármester helyettes és közigazgatási tanácsnok volt,
mezöpaniti és karatnai-altorjai Bodó Jánosnak hívták Bp- van eltemetve.
Az Ö ükapja volt karatnai Bodó János Küküllö (picike megye Erdélyben)
ügyvédje, aki az albisi Csomóss ( dr Csomóss Miklós orvos politikus
Bajcsizsilinszki és Bibó legjobb barátja l´sd internet,,,) és a Kelemen
akademikus nöi ágának felmenöje karatnai Bodó Rózán keresztül.

KARATNŔRŇL
Karatna
            A falu neve 1427-ben Karathna néven jelentkezik a forrásokban. Története 1324-ben kezd?dik, mikor Fels?torja határában rab hátnépeket s orosz telepeseket említenek. Volál és Karatna írtásfalvakat orosz telepesekkel népesítik be. Szabad jogállású kisnemesek lakják. Karatna 1899-ben egyesül Valállal, majd 1917-ben egyesül Al- és Feltorjával, Torja név alatt. Karatna és Valál 1876-ig Fehér, majd Fels?-Fehér Vármegyéhez tartozott, ekkor sorolták be Háromszék Vármégyéhez.

Torjáról
TORJA (TURIA)
?srégi település a hasonnev? patak völgyében. Lakóinak száma 3650. A mai községet alkotó településrészek: Altorja, Feltorja, Alsóvalál, Fels?valál, Karatna. Egykor különálló falurészek, falvak voltak és a község határában lev? Bálványos várával együtt a királyi Fels?-Fehér vármegyéhez tartoztak és csak 1876-ban csatolták Háromszék vármegyéhez. A település ma is Al- és Feltorjára tagozódik. Közigazgatásilag idetartozik a már bemutatott Futásfalva is. Régészeti szempontból roppant tarka vidék. Itt is régi nyomai vannak a korán megtelepedett embernek. A csiszolt k?kor emlékeit?l, a XII–XIII. századi els? székely magyar településekig, majdnem minden történelmi kor képviselve van. Sikerült feltárni a K?rös- és vonaldíszes kultúra, az er?sdi m?veltség emlékeit, a kora bronz és a vaskor kultúrájának tárgyi anyagát. Urnasíros temet? és k?szekrényes kora bronzkori sír került ki innen, újabban pedig egy egyedülálló lelet – a bronzkori lakóház. Csak az érdekesség kedvéért említjük meg, hogy k?- és rézbaltát, bronzcsákányokat, orsófejeket, lándzsacsúcsot és festett kerámiát ?riz innen a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum.
Torja nevét mint a kézdi székelyek birtokát egy 1307-ben keltezett oklevélb?l ismerjük. Idegenforgalmi szempontból – Altorján – két jelent?s objektum van: a római katolikus templom és az Apor-kastély. A most álló Szent Miklós-templomot 1823–31 között emelték, miként azt klasszicista vonásai is elárulják. Építészettörténeti adatok igazolják, miszerint a Torja patakának magas teraszormán, a mai templom helyén román kori, kés?bb gótikus ízlésben épült templom állott. Ezt a kés?bbi átépítések megsemmisítették. 1990-ben megtalálták a román kori templom félköríves szentélyét. Ma is látható egy k?b?l faragott kett?s hengertaggal keretelt félköríves ajtókeret, amelyet XIV. századinak tartanak. Ez ma a harangtorony f?bejárata. XV. századi templomát feltételezhet?en ovális alakú magas várfal övezte. Ennek maradványai a harangtorony két oldalán ma is láthatók, falrakata körös-körül ma is követhet?. Régi harangjai az id? és a világháborúk áldozatai lettek. A templom falára helyezte el a hitközösség a millecenentenáriumi emléktáblát. A harangtorony bejárata mellett egy latin feliratos k?tábla van, mely arról tudósít, hogy az épület alsó részét Rákóczi György idejében – 1654-ben – építették.
Itt áll a Torja mártírpapjára – Ábrahám Árpádra – emlékeztet? kopjás-bronzplakettes emlékm? (Miholcsa József alkotása, 1995), a Templom-domb el?terében pedig a magyar szabadságharcnak, valamint az 1956-os magyar forradalomnak és a két világháborúnak fából készített monumentális emlékm?ve (Miholcsa József munkája, 1995). A templomkertben Szörtsey Eleknek, az 1956-os magyar szabadságharc másik helyi mártírjának állítottak emlékkopját (a Haszmann testvérek munkája, 1999). A m?emlék templommal átellenben van az altorjai Jókai Mór általános iskola. Homlokfalán emléktábla van, rajta Vetro András Jókai-plakettje látható (1995). Jókai ugyanis különös érdekl?dést tanúsított e vidék iránt, ahová több ízben is ellátogatott. Útjának eredményeként született meg a Bálványosvár cím? regénye (1882).
A történelmi nevezetesség? Apor család a XVII. század elején költözött le Bálványos várából Torjára, ahol akkoron már udvarháza és birtokai voltak. Ezt látszik igazolni az altorjai Apor-kastély. Magán viseli a korai reneszánsz és a népi barokk ízlés stílusjegyeit. Kés?bb épített portikusának termében megmaradt három latin feliratos emlékk?: egy az Apor és a Farkas családok címerével díszített k?tábla, egy 1640-b?l való, amelyet a család csíklázárfalvi birtokáról hoztak ide és egy harmadik: Apor Péter címeres latin nyelv? epitáfiuma. Utóbbi az altorjai templomból került a kastélyba. Hátrább, a régi épületbels?ben van két egyforma fogrovátkás reneszánsz k? ajtókeret, amelyeket az akkori tulajdonos, a kastélyt 1693-ban újjáépíttet? Apor István és neje Farkas Zsuzsanna neveinek kezd?bet?i és az 1693-as évszám látható. A kastély boltozott termeit stukkódíszek ékítik. Egy 1994-ben végzett kutatás alkalmával freskótöredékekre találtak, melyek, minden bizonnyal, még az el?bb említett átalakítás el?tt készültek.
Az évszázadok folyamán javított, alakított kastély klasszicista ízlés? küls?t vett fel. Udvarán áll még két régi épület: az egykori gabonás és Apor Péter szül?háza. Utóbbiban a család hazatelepedett utódai – id. és ifj. Apor Csaba – élnek. Az épületben vár jobb id?kre Apor Péter mellszobra, amelyet a család a kastély udvarán szándékszik elhelyezni. (Miholcsa József alkotása). Az író egy mellszobra a Mária-kápolna cintermében látható.
üdv egy
rokon !!!!

2004/07/28, 15:48:04
#: 200407585

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó.-K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
KÖSZÖNÖM A JELENTKEZČST
Remek !!!!
Megjelent az elsö atyámfia, ahogy ezt korábban nevezték.
A család nem a XVII. században kapott nemességet hanem, már a XV- ben az volt. korábbi adatokat csak akkor tartok hitelesnek, ha az eredeti forrást láttam.
Meg van a XVI. századi NOVA DONATIO, amely nem nemesi adományozást jelent, hanem a meglevö korábbi birtokadományok megerösitését, gyakorlatilag újra odaadományozát. Az altorjai vérrokon vonal címeres levelet a XVII században nyert. Ez a rokon illetve felmenö a Kézdi széki lovasság
alvezére volt II Rákóczi györgy idejében.
Bodó (altorjai). fontos megjegyezni hogy azonos család a karathnaival de ÖK a reformáció idején katolikusok maradtak és ezért a család bövelkedett a belsö viszályokban.
Czímeres nemeslevelet II. Rákóczy Györgytől 1647. márcz. 28. B. Mihály kapott. (Gyfv. LR. XXVIII/38.) – Háromszékmegyei család. Belőle Ferencz és Pál 1786. jun. 19. legfelsőbb helyen igazolták nemességüket. (LR. LIII/480.) – Uj birtokadományt Karatnán, Petelneken, Dálnokon és Altorján Báthory Zsigmondtól 1583. szept. 25. B. Mátyás, Mihály és Miklós nyertek. (Gyfv. LR. I/11.) – Ebből a családból származik a következő ág:
Pál † futásfalvi Hamar Julianna; Károly 1896 gidófalvi Csiszér Ágnes; Ágnes Illyés József; Róza Galló János; Zsuzsa Bodó Dániel; Mátyás 1900 feltorjai Pethő Ágnes; Farkas * 1874 VII/21 törvényszéki biró Imecs Margit; Ágnes * 1877 XII/22 Könczei Elek; Károly * 1882 VII/20; Irma * 1885 II/4 Szini Gyula; Margit * 1886 VII/16 Zayzon Béla; Lili * 1905 VII/19; László * 1907 X/16.

A család ösi felmenöi, Hunyadi
idején emelkednek ki ´és késöbb Zápolya jó kardforgató katonai
vezetöiként ( Bánffik,Bodók,Török)erösitik meg poziciójukat.
A családhoz tartozik a mesztegnyöi elönevü BODÓ vonal is.
Helység leirás!!!
Mesztegnyö
A község Marcalitól délre, a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal és a 68-as főközlekedési út mentén fekszik. Lakossága 1426 fő. A Balatontól való távolsága 25 km. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. Határának tobb mint a fele erdő, a patakokon halastavak létesültek és a Boronka melléki tájvédetmi körzet egy része is a területén van. A Boronka ritka természeti értékeit szivesen keresik fel a rnagyarok és a külföldiek egyaránt  Jól járható kerékpárutak vannak, de gyalogosan vagy a 9 km hosszu erdei kisvasuttal is utazhatunk. ( eddig a helytörténet és helyrajz)
Valószinü, hogy ebböl a vonalból váltak le.
XVI századi anyai felmenöink a tragikus sorsú enyingi Török Bálint fiainak katonai parancsnoksága idején kerültek át erdélybe. A család e nöi vonalának neve nemes TÖRÖK ERZSÉBET
Úgy tüni k, hogy a tragikus sorsú enyingi Török Bálint Unokája lehetett (1570-es évek) Öt vette feleségül (karathnai) elönévvel és már meglevö felsö-fehérmegyei birtokokkal - birtokos nemesként- karathnai BODÓ BERNÁRD.
A karathnai birtokrész nevét viselö BODÓK a mesztegnyöi BODÓK ( Ferenc és János) váltak le, de már karathnai elönévvel.
A család szoros kapcsolatban áll a Bánffi családdal.
Együtt forgatják a kardot. majd familiáris kapcsolat alakul ki, amely
még a XVIII. sz ig is végig kisérhetö. idézet egy tanulmányból:
"Néhai Méltoságos L. Báró BÁNFFI Sándor Úram l? Nagysága halotti temetésire készült egy pár ?si tzimereit, templomunk ékességire ajándékozta Titt. Karatnai NEMES BODO Gábor Úram, ki volt a néhai Urunknak udvari tisztje. Anno 1792. N. B. A czimerek rámákba vagynak foglalva és a templomnak két falára vas szegekre fel vadnak függesztve. "
Úgyszintén ez a helyzet a KEMÉNY családokkal. Ez annyira igy van hogy drága dédapámat és nagyapámat akik korán elveszitették szüleiket Ök tanitatták a Nagyenyedi kollégiumban.
Tehát drága BODÓK össze kellene fogni már! A magyar családok egyesitése után megkezdödhet a nemzet egyesítése, majd az ország magyarság általi békés visszafoglalása.
A RADIX FORUM ebben a nemzeti ügyben kiemelkedö munkát végez. Elnézést
nincs magyar tasztatúrám ezért gyakori a mellé ütés.
nagyrabecsüléssel újsüttetü atyámfiának szerettette Bodó.-K Attila
>
csatoltam egy címert ez a Bodó de panit címer ez a vásárhelyre
származott ( mezöségi vonal) címere mivel dédapám Bodó de panit volt
Erdély Szészrégeni járás vizsgáló bíró és dédanyám BODÓ de karatna
ILONA, igy e házasságból nagyapámat, aki Salgótarjánban a 20-30 években
Városi polgármester helyettes és közigazgatási tanácsnok volt,
mezöpaniti és karatnai-altorjai Bodó Jánosnak hívták Bp- van eltemetve.
Az Ö ükapja volt karatnai Bodó János Küküllö (picike megye Erdélyben)
ügyvédje, aki az albisi Csomóss ( dr Csomóss Miklós orvos politikus
Bajcsizsilinszki és Bibó legjobb barátja l´sd internet,,,) és a Kelemen
akademikus nöi ágának felmenöje karatnai Bodó Rózán keresztül.

KARATNŔRŇL
Karatna
            A falu neve 1427-ben Karathna néven jelentkezik a forrásokban. Története 1324-ben kezd?dik, mikor Fels?torja határában rab hátnépeket s orosz telepeseket említenek. Volál és Karatna írtásfalvakat orosz telepesekkel népesítik be. Szabad jogállású kisnemesek lakják. Karatna 1899-ben egyesül Valállal, majd 1917-ben egyesül Al- és Feltorjával, Torja név alatt. Karatna és Valál 1876-ig Fehér, majd Fels?-Fehér Vármegyéhez tartozott, ekkor sorolták be Háromszék Vármégyéhez.

Torjáról
TORJA (TURIA)
?srégi település a hasonnev? patak völgyében. Lakóinak száma 3650. A mai községet alkotó településrészek: Altorja, Feltorja, Alsóvalál, Fels?valál, Karatna. Egykor különálló falurészek, falvak voltak és a község határában lev? Bálványos várával együtt a királyi Fels?-Fehér vármegyéhez tartoztak és csak 1876-ban csatolták Háromszék vármegyéhez. A település ma is Al- és Feltorjára tagozódik. Közigazgatásilag idetartozik a már bemutatott Futásfalva is. Régészeti szempontból roppant tarka vidék. Itt is régi nyomai vannak a korán megtelepedett embernek. A csiszolt k?kor emlékeit?l, a XII–XIII. századi els? székely magyar településekig, majdnem minden történelmi kor képviselve van. Sikerült feltárni a K?rös- és vonaldíszes kultúra, az er?sdi m?veltség emlékeit, a kora bronz és a vaskor kultúrájának tárgyi anyagát. Urnasíros temet? és k?szekrényes kora bronzkori sír került ki innen, újabban pedig egy egyedülálló lelet – a bronzkori lakóház. Csak az érdekesség kedvéért említjük meg, hogy k?- és rézbaltát, bronzcsákányokat, orsófejeket, lándzsacsúcsot és festett kerámiát ?riz innen a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum.
Torja nevét mint a kézdi székelyek birtokát egy 1307-ben keltezett oklevélb?l ismerjük. Idegenforgalmi szempontból – Altorján – két jelent?s objektum van: a római katolikus templom és az Apor-kastély. A most álló Szent Miklós-templomot 1823–31 között emelték, miként azt klasszicista vonásai is elárulják. Építészettörténeti adatok igazolják, miszerint a Torja patakának magas teraszormán, a mai templom helyén román kori, kés?bb gótikus ízlésben épült templom állott. Ezt a kés?bbi átépítések megsemmisítették. 1990-ben megtalálták a román kori templom félköríves szentélyét. Ma is látható egy k?b?l faragott kett?s hengertaggal keretelt félköríves ajtókeret, amelyet XIV. századinak tartanak. Ez ma a harangtorony f?bejárata. XV. századi templomát feltételezhet?en ovális alakú magas várfal övezte. Ennek maradványai a harangtorony két oldalán ma is láthatók, falrakata körös-körül ma is követhet?. Régi harangjai az id? és a világháborúk áldozatai lettek. A templom falára helyezte el a hitközösség a millecenentenáriumi emléktáblát. A harangtorony bejárata mellett egy latin feliratos k?tábla van, mely arról tudósít, hogy az épület alsó részét Rákóczi György idejében – 1654-ben – építették.
Itt áll a Torja mártírpapjára – Ábrahám Árpádra – emlékeztet? kopjás-bronzplakettes emlékm? (Miholcsa József alkotása, 1995), a Templom-domb el?terében pedig a magyar szabadságharcnak, valamint az 1956-os magyar forradalomnak és a két világháborúnak fából készített monumentális emlékm?ve (Miholcsa József munkája, 1995). A templomkertben Szörtsey Eleknek, az 1956-os magyar szabadságharc másik helyi mártírjának állítottak emlékkopját (a Haszmann testvérek munkája, 1999). A m?emlék templommal átellenben van az altorjai Jókai Mór általános iskola. Homlokfalán emléktábla van, rajta Vetro András Jókai-plakettje látható (1995). Jókai ugyanis különös érdekl?dést tanúsított e vidék iránt, ahová több ízben is ellátogatott. Útjának eredményeként született meg a Bálványosvár cím? regénye (1882).
A történelmi nevezetesség? Apor család a XVII. század elején költözött le Bálványos várából Torjára, ahol akkoron már udvarháza és birtokai voltak. Ezt látszik igazolni az altorjai Apor-kastély. Magán viseli a korai reneszánsz és a népi barokk ízlés stílusjegyeit. Kés?bb épített portikusának termében megmaradt három latin feliratos emlékk?: egy az Apor és a Farkas családok címerével díszített k?tábla, egy 1640-b?l való, amelyet a család csíklázárfalvi birtokáról hoztak ide és egy harmadik: Apor Péter címeres latin nyelv? epitáfiuma. Utóbbi az altorjai templomból került a kastélyba. Hátrább, a régi épületbels?ben van két egyforma fogrovátkás reneszánsz k? ajtókeret, amelyeket az akkori tulajdonos, a kastélyt 1693-ban újjáépíttet? Apor István és neje Farkas Zsuzsanna neveinek kezd?bet?i és az 1693-as évszám látható. A kastély boltozott termeit stukkódíszek ékítik. Egy 1994-ben végzett kutatás alkalmával freskótöredékekre találtak, melyek, minden bizonnyal, még az el?bb említett átalakítás el?tt készültek.
Az évszázadok folyamán javított, alakított kastély klasszicista ízlés? küls?t vett fel. Udvarán áll még két régi épület: az egykori gabonás és Apor Péter szül?háza. Utóbbiban a család hazatelepedett utódai – id. és ifj. Apor Csaba – élnek. Az épületben vár jobb id?kre Apor Péter mellszobra, amelyet a család a kastély udvarán szándékszik elhelyezni. (Miholcsa József alkotása). Az író egy mellszobra a Mária-kápolna cintermében látható.
üdv egy
rokon !!!!

2004/07/28, 15:49:22
#: 200407586

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407595

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407596

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407597

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407598

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407599

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407600

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407601

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407602

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407603

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407604

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407605

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407606

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407607

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407608

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407609

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407610

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407611

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407612

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407613

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407614

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407615

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407616

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407617

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407618

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407619

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407620

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407621

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407622

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407623

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407624

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407625

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407626

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407627

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407628

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407629

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407630

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407631

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407632

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407633

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407634

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407635

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407636

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407637

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407638

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407639

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407640

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407641

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407642

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407643

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407644

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407645

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407646

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407647

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407648

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407649

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407650

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407651

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407652

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407653

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407654

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407655

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407656

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407657

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407658

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407659

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407660

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407661

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407662

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407663

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407664

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407665

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407666

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407667

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407668

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407669

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407670

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407671

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407672

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407673

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407674

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407675

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407676

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407677

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407678

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407679

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407680

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407681

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407682

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407683

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407684

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407685

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407686

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407687

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407688

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407689

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407690

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407691

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407692

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407693

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407694

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407695

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407696

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407697

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407698

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407699

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407700

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407701

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407702

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407703

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407704

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407705

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407706

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407707

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407708

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407709

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407710

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407711

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407712

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407713

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407714

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407715

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407716

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407717

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407718

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407719

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407720

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407721

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407722

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407723

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407724

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407725

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407726

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407727

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407728

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407729

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407730

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407731

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407732

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407733

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407734

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407735

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407736

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407737

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407738

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407739

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407740

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407741

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407742

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407743

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407744

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407745

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407746

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407747

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407748

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407749

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407750

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407751

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407752

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407753

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407754

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407755

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407756

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407757

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407758

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407759

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407760

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407761

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407762

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407763

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407764

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407765

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407766

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407767

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407768

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407769

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407770

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407771

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407772

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407773

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407774

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407775

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407776

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407777

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407778

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407779

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407780

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407781

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407782

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407783

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407784

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407785

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407786

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407787

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407788

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407789

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407790

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407791

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407792

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407793

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407794

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407795

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407796

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407797

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407798

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407799

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407800

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407801

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407802

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407803

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407804

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407805

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407806

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407807

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407808

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407809

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407810

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407811

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407812

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407813

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407814

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407815

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407816

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407817

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407818

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407819

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407820

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407821

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407822

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407823

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407824

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407825

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407826

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407827

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407828

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407829

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407830

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407831

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407832

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407833

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407834

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407835

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407836

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407837

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407838

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407839

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407840

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407841

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407842

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407843

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407844

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407845

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407846

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407847

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407848

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407849

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407850

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407851

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407852

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407853

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407854

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407855

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407856

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407857

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407858

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407859

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407860

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407861

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407862

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407863

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407864

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407865

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407866

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407867

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407868

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407869

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407870

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407871

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407872

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407873

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407874

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407875

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407876

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407877

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407878

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407879

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407880

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407881

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407882

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407883

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407884

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407885

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407886

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407887

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407888

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407889

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407890

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407891

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407892

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407893

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407894

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407895

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407896

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407897

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407898

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407899

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407900

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407901

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407902

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407903

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407904

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407905

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407906

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407907

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407908

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407909

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407910

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407911

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407912

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407913

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407914

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407915

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407916

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407917

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407918

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407919

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407920

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407921

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407922

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407923

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407924

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407925

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407926

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407927

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407928

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407929

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407930

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407931

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407932

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407933

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407934

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407935

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407936

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407937

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407938

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407939

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407940

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407941

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407942

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407943

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407944

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407945

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407946

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407947

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407948

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407949

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407950

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407951

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407952

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407953

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407954

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407955

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407956

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407957

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407958

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407959

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407960

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407961

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407962

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407963

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407964

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407965

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407966

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407967

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407968

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407969

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407970

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407971

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407972

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407973

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407974

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407975

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407976

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407977

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407978

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407979

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407980

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407981

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407982

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407983

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407984

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

2004/07/28, 20:38:51
#: 200407985

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

fericzobor
Bukarestben is él (legalább) egy Bodó család.
2004/07/29, 11:40:24
#: 2004071009

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

fericzobor: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Bukarestben is él (legalább) egy Bodó család.
2004/07/29, 11:44:56
#: 2004071010

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: rokonság
azt hiszem többen is kutatjuk ugyan azt a családot ami azt jelenti,hogy rokonok vagyunk. üdvözöllek kedves rokon /rokonok/.nehezen tudok bejönni erre a lapra /most kezdtem netezni/lehetne e-mailoznunk?
címem bodo-i -k-u-k-a-c- freemail.hu
üdv -p-o-n-t- minden BODÓNAK
2004/07/29, 12:29:39
#: 2004071011

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: rokon

apám testvére kolozsváron élt,de volt 1 lánya aki nemtudom hol lakik./apám a háború alatt megsebesült és a vonatról elfelejtették levenni így került m.országra,csak úgy engedték volna vissza ha románosítja a nevét bodeszkura. 1962ben mehetett először erdélybe a nagyanyám temetésére.vásárhelyen volt 1 színész unokatestvérem Bodó Zoltán.apámék 7en voltak testvérek,de már senki sem él közülük
2004/07/29, 12:44:42
#: 2004071012

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodo istván: rok.
a képet nemtudom lehívni küldd el e-mailban légyszíves
2004/07/29, 12:52:35
#: 2004071013

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó -K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Czobor Feri!

Köszönöm a válaszodat. Össze akarom szedni az összes fellelhetö BODÓ-t.
Ezek a családok apai családnevet viselnek. Vagyis nem helységnévröl vagy foglalkozásról vagy keresztnévböl vezetik le a nevüket hanem egy apai családnévröl. Az Ösi település amely nevét a családról kapta BODO FALVA
vagyis a Trianon utáni BODOVICE Szlovákia. Most már nem csupán a geneológia, hanem a génmarker vizsgálat is rendelkezésre áll ahhoz, hogy akár 16 iziglen egy östöl származó személyeket egy ösre vissza lehessen vezetni. De ehhez a vizsgálathoz megfelelö létszámú rokon populációra van szükség. ennek hallatlan populáció-genetikai, család szociográfiai jelentösége van. Rekonstruálni lehet azt, hogy egy család (öscsalád) melyik településröl indult el és az országban vagy a világon hova rajzott szét.
Ez egy geneológiai- genetikai nyomozás a multban a jelen javára a jövöért.
Vannak olyan országok ahol ez állami támogatást élvez és külön egyetemi tanszékek foglalkoznak vele. találós kérdés, hogy melyik ez az ország. A választ nem kell elküldeni!!!
2004/07/29, 13:08:51
#: 2004071014

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: hiba
írtam,de nemjelenik meg.mi a hiba?
2004/07/29, 13:23:35
#: 2004071018

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
vvvvv
2004/07/29, 20:48:21
#: 2004071027

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
kedves Attila!
a címer képét nemtudom lehívni légyszíves küldd el e-malban
bodo-i -k-u-k-a-c- freemail -p-o-n-t- hu címre. előre is köszönöm

üdv. altorjai-karatnai Bodó István
2004/07/29, 20:53:09
#: 2004071028

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

fericzobor: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Bodó Attila,

Ezek az összes bukaresti Bodók, akiket a bukaresti telefonkönyvben találtam.
Nem biztos, ha mindezek még tudnak magyarul.
Üdvözlettel,
Czobor Feri

* BODO ALEXANDRINA
Cím: Lanternei, Nr. 116a, Sector 2, 23096, Telefon: 021.2415720
* BODO ANDRAS
Cím: Moldovita, Nr. 12, Sector 4, 41817, Telefon: 021.6840519
* BODO ANDREI
Cím: Dunavat, Nr. 8, Sector 5, 51917, Telefon: 021.4564787
* BODO ARPAD
Cím: Gradistea, Nr. 12, Sector 4, 40946, Telefon: 021.6855610
* BODO CORNEL DORIN
Cím: Plugusor, Nr. 96, Sector 2, 23104, Telefon: 021.2416260
* BODO ELISABETA
Cím: Macului, Nr. 49, Sector 1, 12555, Telefon: 021.6685245
* BODO FRANCISC
Cím: Bd Ferdinand I, Nr. 51, Sector 2, 21382, Telefon: 021.6425906
* BODO FRANT
Cím: Cal Giulesti, Nr. 113, Sector 6, 60259, Telefon: 021.2201687
* BODO GEORGETA
Cím: Caminului, Nr. 34, Sector 2, 21745, Telefon: 021.6426482
*BODO GEORGETA
Cím: Frumusani, Nr. 16, Sector 4, 41967, Telefon: 021.3349838
*l BODO GYORGY
Cím: Al Costinesti, Nr. 8, Sector 5, 51243, Telefon: 021.7762742
* BODO IOSIF
Cím: Caragea Ioan Voda, Nr. 7, Sector 1, 10536, Telefon: 021.2111988
* BODO LIVIEA
Cím: Stefanescu Stefan,elev, Nr. 53, Sector 2, 21685, Telefon: 021.2503135
* BODO MARIA
Cím: Sos Bucuresti - Magurele, Nr. 57, Sector 5, 51432, Telefon: 021.7761826
* BODO MARIA
Cím: Al Cetatuia, Nr. 4, Sector 6, 60834, Telefon: 021.7722746
* BODO MIHAI
Cím: Iacob Andrei, Nr. 23, Sector 5, 52572, Telefon: 021.6852197
* BODO ODETA MAGDALENA
Cím: Bd Constructorilor, Nr. 22, Sector 6, 60512, Telefon: 021.2205427
* BODO ROXANA DANA
Cím: Monnet Jean, Nr. 57, Sector 1, 11956, Telefon: 021.2303917
* BODO ROXANA DANA
Cím: Paleologu, Nr. 7, Sector 2, 23955, Telefon: 021.3159588
* BODO ROZA
Cím: Int Targu Frumos, Nr. 7, Sector 4, 40723, Telefon: 021.6852328
* BODO STEFAN
Cím: Vidin, Nr. 6, Sector 2, 23789, Telefon: 021.2424893
* BODO STEFANIA ALINA
Cím: Cal Vitan, Nr. 219, Sector 3, 31291, Telefon: 021.3462078
* BODO VARVARA
Cím: Int Badeni, Nr. 7, Sector 3, 30472, Telefon: 021.64357942004/07/30, 12:56:12
#: 2004071047

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Feri !
Köszönöm a gyűjtőmunkát. Meglepett, hogy Bodók Bukarastaban is élnek, bár 500 év nagy idő.
Számításaim szerint a Bodó de karatna-altorja és de panit vonalaknak a XVI századtól Kb. 185 élő, velem rokon leszármazottja lehet. A női leszármazottakkal együtt.
Ez nem rossz arány. Mindenesetre most már csupán meg kell egymást találnunk. A globalizmus tengerében a technika lehetőségeit is felhasználva na meg a Radix Fórumot szépen szerről -szerre kihalásszuk egymást. Egy nemzet csak akkor erős,ha van családi és összetartozási tudata. Én a magam szerény lehetőségeivel szeretném e folyamatot elindítani, most már rajtatok a sor!!
Üdvözlettel.
Bodó-K. Attila
2004/08/01, 17:47:22
#: 20040816

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván
segítséget kérek minden Bodótól! már többször írtam,de senkisem reagált.Bodó K.Attilával valószinü rokonok vagyunk.őseim altorjai-karatnai Bodók voltak.nagyapám 1920 körül marosvásárhely főpostamestere volt.apám bátyja élelmezésügyi miniszter volt/Bódó Károly/.attila! a címert nemtudom lehívni küldd el e-mailban.
bodo-i -k-u-k-a-c- freemail -p-o-n-t- hu
minden segítséget előre is köszönök
2004/08/02, 14:06:28
#: 20040844

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván
b.i.
2004/08/03, 13:46:43
#: 20040855

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K Attila: Karatnai altorjai mezőpaniti Bodók
karathnai és altorjai BODÓK, ilyen nemesi előnévvel a XVI. században tűnnek fel. Régi magyarországi földbirtokos nemes család, a XV. sz. végén a XVI. sz. elején kihalt BODÓ de geörgi (györgyi) ággal mutatnak közös eredetet. Ez az ősi családtörzs a Bánffiakkal és a Török családokkal együtt a fegyveres köznemességből a Hunyadiak idején emelkedtek ki. Országos báróságig viszik, és mint királyi zászlósurak Erdély alvajdája lesz, egy másik családtag pedig királyi főlovászmesteri ranghoz jutott. Mint veri barones (tényleges báró) töltenek be jelentős pozíciót. Erdélynek Bodó Ferenc néven egy püspököt is adnak. A fiuág kihalása után (Valószínű leányfiúsítás történt, akár csak az Aporoknál, Apor Kata esetében ,aki Bucsa Mátéval kötött házassága ellenére saját családi neve után Apornak neveztette három „ leányági fiú gyermekét”. Az Apurok/Apurok egykori bessenyő nagyúrak utódjai így leányágon tudtak csak fennmaradni: lásd középkor jogtörténete). Egyébként is ez genetikai szempontból teljesen mintegy. A névmegtartás azért is fontos volt, mert a királyi adománylevelek záradékaiban szerepelt az a kitétel: ”Hogy ha nevében és birtokában háborítatlanúl megmarad „-. A birtokok és ezzel összefüggő ingatlanok osztályos örökségének zálogjogtilalma sokáig megvédte az ősi magyar nemességet az ősi földvagyonból való kiforgatástól. II. Lajos király idején Szapolyai (Zápolya)János erdélyi vajda oldalán a család mesztegnyői birtoktestről nyert nemesi előnevű családtagja Bodó Ferenc közösen, Bánffy Jakabbal 1522–ben,„mint leghíresebb” törökverők harcolnak. Ehhez a családhoz tartozó Bodó Péter Nádasdy Tamás oldalán Pécs környékén harcolt olykor a törökök, olykor a Habsburgok ellen. Később (karatnai birtoktestről elnevezett) előnévvel szereplő Bodók a régi korábbi kötődések és familiáris kapcsolatok okán a Bánffyakkal még a XVIII. században is szoros familiáris kapcsolatot tartottak fenn ( de már ekkor Erdély területén). Karathnai Bodó Gábor Bánffy család udvari tisztje volt. több A generációs familiáris kötödéseket az évszázadokok folytán kialakult vagyoni különbségek sem bomlasztották széjjel. (lásd Bánffy temetés és az altorjai templomnak karatnai Bodók által adományozott Bánffy címeres pajzsa).
· BÁNFFI Sándor ősi címerét ábrázolta. A báró udvari tisztjének, nemes BODÓ GÁBOR ajándékaként került az egyház tulajdonába 1792-ben. irodalom (Tüdős Kinga)
Eredeti megemlékezés a temetésről:
Néhai Méltóságos L. Báró BÁNFFI Sándor ram lő Nagysága halotti temetésire készült egy pár ősi tzimereit,(címereit) templomunk ékességire ajándékozta. Itt. Karathnai nemes BODÓ GÁBOR Uram, ki volt a néhai Urunknak udvari tisztje. Anno 1792. N. B. A czimerek rámákba vagynak foglalva és a templomnak két falára vas szegekre fel vadnak függesztve.

A Bodókat a Báthoryakhoz ( Báthory István Erdély fejedelme és Lengyel király) (orosz-lengyel hadjáratokon való részvétel a rurig-házi rettegett Ivánék ellen, majd bevonulás Moszkvába stb.- ez lengyelországi levéltári anyag még nincs kutatva, lásd a hadjáratok zsoldkönyvei)
Családunkat a Kemény családhoz is generációs familiáris kötelékek kapcsolták. Keményék erdélyi fejedelemsége idejéből is feljegyzések vannak a közös együtt viselt harcokról. (ükapámat tekintetes nemes karatnai Bodó Károlyt édesapjának Bodó Jánosnak Küküllő megye ügyvédjének 1850-ben bekövetkezett korai halála miatt: ekkor Károly ükapám testvéreivel, nővéreivel( Róza és Klára és? együtt 14 évesen jutott árvaságra) mint, egykori családi familiárisukat, az árvákat a Kemény család pártfogolta. Felcseperedvén Károly ükapám a bárói birtok udvarbírája lett. Ez annyit jelent, hogy gyakorlatilag a báró első familiárisa, jobb keze a teljes bárói vagyon személyi és anyagi állományának irányítója. Fiának ifjabb karatnai Bodó Károlynak ( később besztercei erdőfőtanácsos) szintén a marosvécsi báró Kemények voltak a keresztszülei. Ez a XIX. sz.. második felében történt. Szépséges dédanyám nemes karatnai Bodó Ilona levelében is utalást tesz a bárókisasszonnyal együtt töltött budapesti utazásról.
Dédanyám nemes Karatnai-altorjai Bodó Ilona -ebben a hosszúságban nem szokták az előnevet viselni- és férje az ugyancsak nemes mezőpaniti (de panit) Bodó Mózes Szászrégeni járási vizsgálóbíró zsenge fiatal éveikben, a harmincas éveik elején távoztak az élők világából. Ők is egy törzsből való távoli Bodó rokonok voltak. Maguk után hagyták a gyerekkorú nemes mezőpaniti és kartanai-altorjai Bodó János nagyapámat és Béla nevű fivérét, aki, (korán fiatalon ügyvédjelöltként hunyt el).

ITT MOS KÉT BMP –ben szerkesztett kép köv:


Mint árva gyerekeket őket is a báró Kemény család vette gondoskodó szárnyai alá. (Taníttatásukra a nagyenyedi Református Kollégiumban került sor).

De most egy időre vissza kell térni a zaklatott XVI. századhoz, azért, hogy megértsük, hogyan is és miért kerültek családunk ősi felmenői Erdély székely tájaira, hófedte hegyormai közé, a lankás legelőinek vidékére. Oda, ahol a táj varázslatos szépségével feledteti el az itt lakók nehéz, embert próbáló sanyarú sorsát és hoz gyógyírt a lelki és testi szenvedésekre.
A Mohácsi vész után, -amely, együtt járt a magyarországi birtokok
elveszítésével-, került a család Erdélybe a királyi Felső-fehér vármegyébe a Terra Siculica, vagyis a Székelyföld közvetlen közekébe. Szapolyai János király, majd János Zsigmond hűségén, ezzel összefüggésben itt nyertek birtokrészeket (Karatna-Dálnok-Peselnek-Felsővolál,Lemhény).
A család XVI.század közepén élt nőtagjának, nemes Török Erzsébetnek édesapja enyingi Török János lehetett (enyingi Török Bálint egyik árvája), aki később Hunyad vármegye főispánja lett. Így kerültek a nemes Török leszármazottak Erdélybe, majd ezután Székelyföldre, majd székely primori, és primipili (lófőszékely) örökségekbe. A Török és Bodó családokat nagyon régi és ellentmondásos fegyverbarátság kötött össze, amely akkor jutott végleg nyugvópontra, amikor nemes Török Erzsébet Bodó Bernárddal lépett frigyre.
A geneológiai szakirodalom úgy tárgyalja családunkat, mint földbirtokos nemes ( nobilis BODÓ de possessionata nobilitate) birtok adománnyal megadományozott, majd NOVA DONATIO –val megerősített nemesek. Ez a legrégebbi magyar nemesi kör, tudniillik a -XVI. sz. második felétől általában már csak - birtok nélküli címeres nemeslevelek kerülnek adományozásra a szabadon adományozható birtokok csökkenése miatt. E kétféle nemesség között jogállásban nincs semmiféle különbség. Családunk eleddig fellelt címere az altorjai Bodó címer. Az ennél lényegesen régebbi a karathnai birtokadományozással kiadott címer a XVI. sz. második harmada még kutatás tárgyát képezi. Ezt vagy Szapolyai János vagy fia János Zsigmond vagy Báthory István adta ki. A család nem volt mentes a birtok megosztástól így a birtok felaprózódott. Birtoktestek szerint egyes leszármazottak a birtok rész neve alapján kértek címeres nemes levelet. Ennek egyik példája a Peselneki (jelenleg Kézdikővár) ahol az itt lakó rokonaink vagy felmenőink Bethlen Gábortól kaptak megkülönböztetésül Bodó de peselnel nemesi címereslevelet. A reformáció idején családom egy része nem kevés családi viszálykodás árán katolikus maradt. A Bodó de karatna törzság a reformációt hirdette. A meghasonlás után az altorján élő Bodó rokonok az Aporok hatására re-katolizáltak. Az altorjai birtokrészekre tekintettel és megkülönböztetésül címeres levelet kértek és kaptak, de leginkább kiérdemeltek II. Rákóczy Györgytől. Családunk egyik kiemelkedő kardforgatója a kézdi lovagrendüek alkapitánya a címeres nemes levél elnyerője Bodó Gergely volt.. Ez idő óta a karathnai-altorjai ( így helyes) vagy az altorjai-karatnai Bodó rokonok ezt használják. Az Ő neve az altorjai templom alapkövében Aporral a prímor gyökerű Istókkal együtt szerepel dacolva az idővel és emléket állítva családunk régi múltjának és rendíthetetlen hazaszeretetének.
ADOMÁNY LEVELEK:
(1583 szept.25.Báthory Zsigmond Gyfv.LR. I/111, 1628.április 25. Bethlen Gábor Gyfv.LR.XV. 1647. március 28. Rákóczy György Gyfv. LR. XXVIII/38, 1785. okt. 31. LIII. 331. Bécs, 1786. júni. 19 LIII. 480. Nr. 50. Bécs) Jogtörténeti szempontból a legértékesebb dokumentum egy 1769- ben készült Maria Terezi császárnőnek benyújtott több oldalas beadvány nobilis Bodó Zsigmond de karathna possessionata nobilitate- ősőmtől. Ennek vaskos latin nyelv anyagát és fordítattam le és szaktörténésszel lektoráltattam. A beadvány hangvétele egy jogtörténeti csemege.


Bodó-K. Attila 2004-08-04
2004/08/06, 11:08:52
#: 200408107

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Szervusz!
"Bejaratos" vagyok a sepsiszentgyorgyi leveltarba, ahol az altorjai es a kornyezo telepulesek anyakonyveit orzik. Ha nem lennenek meg ezek az adatok, szivesen segitek...
Ismered a Palmay - Szekely Nemes Csaladok cimu konyvet?
Utannyomasban meg megvasarolhato, itt Sepsiszentgyorgyon.
Udvozlettel,
Janos
2004/08/12, 08:18:10
#: 200408234

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Szervusz!
"Bejaratos" vagyok a sepsiszentgyorgyi leveltarba, ahol az altorjai es a kornyezo telepulesek anyakonyveit orzik. Ha nem lennenek meg ezek az adatok, szivesen segitek...
Ismered a Palmay - Szekely Nemes Csaladok cimu konyvet?
Utannyomasban meg megvasarolhato, itt Sepsiszentgyorgyon.
Udvozlettel,
Janos
2004/08/12, 08:30:49
#: 200408235

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves János nagyon megörvendeztetett  leveled!
Valamennyi nyomtatásban megjelent művet ismerem. a legizgalmasabb terület az eddig még fel nem tárt forrásanyagok, így az anyakönyvi kivonatok. Ez alkalmas arra, hogy a hiányzó mozaik darabokat megtaláljuk és közös összefogással az egész nagy Karatnai-altorja BODÓ nemzetséget összehozzuk. Kimásoltam az eredeti lustrákat 1601-től. valamint rendelkezem az adománylevelekről készült másolatokkal. Ezeket lefordítattam, lektoráltattam és elküldöm neked. Az ősi KARATNAI címerre még nem akadtam rá. De ezt már  a XVI. sz-ban sem találták. De nem adom fel, hogy megkeressem a NOVA DONATIO elötti földbirtok adományról szoló levelet, amelynek a címer is része lehetett. Viasz pecsét formájában valamelyik xvi. századi iraton rajta kell, hogy legyen. tekintetes karatnai Bodó Károly a Kemény birtok udvarbírájának János nevű gyermekének leszármazottait keresem. tudomásom szerint Ők Lécfalva fele terjeszkedtek. jelenleg a család épen maradt címere a későbbi altorjai, amely armális levél, tehát birtok adománnyal nem járt és II Rákóczi Györgytől származik ( ez is meg van a )
Üdvözlettel. Bodó-K. Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2004/08/27, 08:04:03
#: 200408557

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: karatnai altorjai Bodók
Kedves István !

Régóta nem jelentkeztél. nem tudom, hogy mit kaptál meg tölem, illetve, hogy mit tudtál kinyitni és mit nem.
Bodó-K. Attila burgkastl -k-u-k-a-c- web -p-o-n-t- de telefon: 209-88-56-48
2004/08/27, 08:43:28
#: 200408559

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Atyámfia István!

BMP bontásban feldolgozom az anyagot címer és adománylevelek. A
fordítást fogom elküldeni.Ezt többször lektoráltattam -középkoros
történészekkel- Báthory Zsigmondtól(karatnai birtok NOVA DONATIO-ja))
és Rákóczy II.Györgyt?l (altorjai címeres levél) Kimásoltam a XVII.
századi lustrákat, homagiáliákat is.
Ezeket el?bb átküldhet? állapotba kel hozzam. Utána beazonosítjuk,
hogy hányad ízigleni unokatestvérek vagyunk. Ez sokkal érdekesebb,
mint a Való Világ szubkultúrális csatorna szennye, vagy egy latin-
amerikai család sorozat. Mert bizony ott tartunk,hogy az emberek
ezeknek sorozatoknak a családfáját jobban ismerik, mint családjuk
genealógiáját. Bár globalizmusnak gyökértelen sehonnan jött igazából
sehova nem tartó emberekre van szüksége. Ebben a folyamatban elég ha
csupán egy etnikai csoport tudja ?störténetét és családfáját.
A BODÓKNÁL ez nem így lesz! Mi felkutatjuk egymást és most már a
technikai lehet?ségek is adottak, Dicséret a RADIXFÓRUMNAK
üdvözlettel Attila
burgkstl -k-u-k-a-c- web -p-o-n-t- de

2004/08/27, 11:31:17
#: 200408561

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése

Szerbusz rokon!

van netem megint. megkaptad a születési dátumokat? ha nem írjál,elküldöm újra.

szia írjál!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2004/09/09, 17:51:11
#: 200409166

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván

Kedves Bodók!

mély fájdalommal közlöm,hogy családunk egyik tagja ma 2004.09.17. napján 16. órakor eltávozott közülünk.

emlékét örökre megőrizzük!

szeretett fia: gróf Altorjai Karatnai Bodó István
2004/09/17, 22:37:28
#: 200409333

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése

kedves rokon válaszolj vagy írj közvetlen a


bodo-i -k-u-k-a-c- freemail -p-o-n-t- hu címre
2004/09/17, 22:41:57
#: 200409334

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó istván: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése

Kedves Bodó-K attila!

küldtem neked szül.anyakönyvi adatokat. nemkaptad meg?
kérlrk válaszolj!

köszi Bodó István
2004/10/01, 15:03:31
#: 2004108

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tibor: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Csak nem Ajkáról?
2004/10/01, 15:21:42
#: 2004109

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ertekes: Bodó elöd
Saját családtörténetemböl:
1711-ben a Turóc megyei ns Szotzovsky János és ns Bodo Katalin lánya, Éva született. Ugyancsak az ö lányuk volt Julianna, ns Buotz Péter felesége.
Solton 1775 május elsején házasodottBodó Katalin Bodó János lánya Komáromi Péterrel. Rokoni kapcsolatuk a Turóc megyei Bodo családdal nincs tisztázva.
A régi Turóc megyében volt Bodófalu nevü helység is.
2004/10/12, 21:13:42
#: 200410277

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ertekes: Bodó elöd
Saját családtörténetemböl:
1711-ben a Turóc megyei ns Szotzovsky János és ns Bodo Katalin lánya, Éva született. Ugyancsak az ö lányuk volt Julianna, ns Buotz Péter felesége.
Solton 1775 május elsején házasodottBodó Katalin Bodó János lánya Komáromi Péterrel. Rokoni kapcsolatuk a Turóc megyei Bodo családdal nincs tisztázva.
A régi Turóc megyében volt Bodófalu nevü helység is.
2004/10/12, 21:17:28
#: 200410278

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Barátom !

A Turóc megyei Bodó család a bodófalvi Bodó elönvet viselö ösi (BODÓ de bodófalvi) Bodó ágból való. Jelenleg a helységet Bodovicének nevezik. Ez honfoglaláskori, illetve a törzsiterületi felosztások utáni északi szállásterület lehetett, amely település ennek a földnek gazdája után- apai családnévként- ( BODÓ) kapta az elnevezését. Déli területeken is ,illetve Nyugat-Magyarországon is található Bodó helységnév pl. BODÓ szállás, BODÓFÖLDJE. BODÓ rétje stb (lásd.Mo. helységtörténeti tár OSZK) Az Országos Levéltárban a bodófalvi Bodó rokonokról jelentös mennyiségü családi levéltári anyag található. Ezen ág igen népes és sok leszármazottat mondhat magának, Köztük Önt is. Bodovicében látható a család márványba vésett ösi címerpajzsa, amelyet a Magyar Történelmi Családok Egyesületének egyik kirándulásánál fedeztek fel és azonosítottak be. Erre Dr. Seremetyeff Papp János barátom hivta fel a figyelmemet.

Szívélyes Barátsággal Bodó-K. Attila
2004/10/12, 23:59:19
#: 200410283

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
1. B. (bodófalvi) András, ev. szuperintendens, szül. Bodófalván, Turóc vmegyében 1636., megh. 1708. Tanult Mossócon, Turóc-Szent-Mártonban, s hazája akkor virágzó ev. f?iskoláiban; a kishonti Rimabányán papi és tanítói hivatalt nyert. Majd Breznóbányán l?n másodpappá, 1683-ban Csetnekre hivták meg lelkészül. Itt papi erényeivel annyira kitünt, hogy már 1688-ban a gömöri esperesség alesperesévé, 1691-ben pedig Király-Regius Jakab halála után f?esperessé választották. Bodó oly kifogástalanul töltötte be hivatalát, hogy a Rákóczy-féle felkelés idején, II. Rákóczy Ferenc megbizottainak, különösen: Kajali Pál és Mártonffy Izraelnek, könnyü volt keresztül vinni, hogy Bodó 1704 máj. 22. Gömör, Kis-Hont, Torna, Borsod és Szolnok vmegyék szuperinténdensévé választassék. V. ö. Klein J. S.: Nachrichten III. J. Ribini: Memor. II. Fabó A.: Monum. I.

2. B. Mátyás (bodófalvi). ügyvéd, táblabiró s jogtanár volt a mult század közepén a nagyszombati akadémiában, ahol a hazai jogot adta el?. Nevezetes munkája: Jurisprudentia criminalis, Pozsonyban 1751. 2-ik kiadás Nagyszombat 1758.
2004/10/13, 00:10:51
#: 200410285

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Egy más területen fekvö
Nagybodófalva-Bodófalva bemuzazása

Bodófalva csodálatos „feltámadása"
Október 22-24 között, Bodófalvi napok néven falunapokat tartottak a felsô-begavölgyi magyarlakta településen. Nagybodófalva – amelynek neve mára csak Bodófalvára, sôt, a helységnévtábla szerint Bodóra fogyatkozott – 1992 –ben ünnepelte alapitásának 100. évfordulóját. Mint dr. Higyed István egykori bodófalvi református lelkipásztortól megtudtuk, a település nevének eredete homályba vész, talán egy Bodó nevű vezértôl kaphatta, akinek feltételezett sirja a Kúnhalom nevű helyen található a falu végében. A száz évvel ezelôtti telepesek Makó városából (ma Csongrád megye) és Kisperegrôl (Arad megyei nagyközség) érkeztek, elôbbieket „nadrágosoknak", utóbbiakat „gatyásoknak" nevezték. Az ötvenes években még szinte kizárólag református magyarok lakták Bodófalvát, de a lélekszám közel kétezerrôl már a felére csökkent és azóta újból felezôdött. A kollektivizálás után a fiatalság java elvándorolt Lugosra, Temesvárra és más iparvárosokba.A bodófalvi református gyülekezet ma 316 lelket számlál, a falu lakossága elöregedett, a nyolcosztályos iskolából összevont I.-III. és II.-IV. osztály maradt, a középületek romosak. Az 1999- es év természeti katasztrófával, pusztitó árvizekkel tetézte a bodófalvaiak gondjait, több vályogház rombadôlt. Ebben a kilátástalannak tűnô helyzetben háromnapos kulturális rendezvénysorozatot tartottak Bodófalván, nem is akármilyen sikerrel!

Makó testvértelepülés kisbusznyi küldöttségével egyszerre érkeztünk Bodófalvára. A református parókián lázas készülôdés folyt. Fiatal, frissen végzett és kinevezett lelkipásztora van Bodófalvának, Czapp István, ô a falunapok egyik kezdeményezôje:„szeretnénk, ha ez a rendezvény megmozgatná a bodófalvi lakosságot, fiatalokat és öregeket egyaránt, ha felélesztenénk a régi Nagybodófalva szellemét. A hozzállás nagyon jó volt a gyülekezet részérôl, adományaikkal támogattak bennünket, nem kellett szponzorokat keresni".
2004/10/13, 00:21:05
#: 200410287

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Bodó de geörgi (györgyi) család
Bodó (györgyi) család, Bonfini szerint el?kel? gazdag, különösen a Hunyadyak korában nagy szerepet játszott család. Tagjai körül B. Gergely, Mátyás király alatt tárnokmester (1458) volt; B. Gáspár együtt nevelkedett Hunyady János fiaival és nagytudományu, ékesen szóló ember volt. 1457. H. Lászlóval együtt, mint a Hunyady-ház barátja elfogatott, de nemsokára kiszabadult. Bécsben halt meg; holttestét Mátyás a Dunán Fehérvárra hozatta. B. Ferene-et, az 1505. bácsi országgyülés II. Lajos király mellé rendelte egyik tanácsosául. A mohácsi vész után Szapolyainak rendíthetlen híve, aki iránt való h?ségér?l még akkor sem mondott le, mikor Ferdinánd emberei elfogták, Bécsujhelyen elzárták és szabadságát neki azzal a feltétellel visszaadni igérték, ha Ferdinánd hívének esküszik. Fogságban halt meg 1528-ban.2004/10/13, 00:39:31
#: 200410288

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Bodó geneológia
A SZENTE-MÁGÓCS nemzetségböl a (györgyi) Bodókon keresztüli leszármazás a (mesztegnyöi) Bodó rokonokig.
1440 körül a királyi hatalom végleg semmivé foszlik. A Dunántúl ura Újlaki Miklós lesz, aki Tolna megyei f?ispán is 1438-1458 közt. Az ? támogatásával emelkednek fel a megye élére és országos méltóságokig Szente-Mágócs nemzettségb?l kivált györgyi Bodók. Mivel nekik nem volt váruk, ezért Bodó Gergely tárnokmester Harc falu közelében, a Sárvíz mocsarai közt felépíti Anyavárat, az új családi központot. Érdekességként megemlítjük, hogy az építkezéshez külföldr?l hozat fát. Újlaki a Mesztegny?i Szerecseneket is támogatja, ?k kapják meg a Héderváriaktól Döbröközt.
2004/10/13, 00:49:07
#: 200410289

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Agnes Csépai: Re: Bodó elöd
Kedves Bodó-K. Attila,
most elöször keveredtem erre az oldalra és olvastam a sok érdekes dolgot. Čn is elkezdtem az öseim keresését,de elég hamar megakadtam. Nagymamám Bodófalvi Bodó Magdolna szül. 1913 dec.30 Budapest. Apukája Bodófalvi Bodó Gusztáv szül. 1865 febr. 25 felesége Iványi Margit.
Nagyapja id.Bodófalvi Bodó Gusztáv szül.1838 maj.12 Gömörpanyiton felesége Windisch Sarolta.
Dédnagyapa Bodófalvi Bodó János nem tudok róla semmi adatot csak azt, hogy a felesége Sramko Klára. A birtokomban van még a nagymamámtól egy cimer,de csaak domború nyomással miden szin nélkül. Nagyon szeretném tudni miért kapták a nemesi cimet és persze szuper lenne,ha megtalálnám a fonalat vissza felé. Ha van valami segitsége, hogy milyen irányban induljak,vagy ismer valakit,aki ezen az ágon van,nagyon hálás lennék a segitségéért. Üdvözlettel Csépainé Schmidt Ŕgnes
2004/12/10, 01:02:20
#: 200412276

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Ágnes Rokon !

Ez a második bejelentkezés a bodófalvi BODÓ ágból. Valahogy csak össze jön a nagy BODÓ család !
Távirati stilusban !
A család ösi fészke a Trianon után elcsatolt BODÓFALVA, Bodovice szlovákul.
Kiemelkedö családtag Bodófalvi Bodó Ferenc jogtudós Werböczi után a legnagyobb . Ö alkotta meg a Magyar jogtörténet elsö büntetö önálló jogágát a XVIII. sz-ban. Azt hiszem juresprudentia criminalis néven. de majd jobban utána nézek. A Bodók hihetetlen mennyiségü jogászt neveltek és bizony jókat
Elnézést ezt a levelet Bajorországból irom és a klaviaturám német.
Szeretettel Attila türelemet kérek. most nincs elöttem a cimer, de heraldikailag rendbe rakom.
2004/12/14, 22:42:54
#: 200412452

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Cs.Agnes: Re: Bodó elöd
Kedves Attila!
El sem tudja képzelni,milyen örömet szerzett a válaszával.Čn Baden Würtenbergben élek, nem vagyunk messze egymástol. Elöre is szeretném megköszönni a segitségét, természetesen türelemmel várok. Szivesen elküldeném a cimer lerajzolt képét,ha megirná az E_mail cimét. Az enyém pedig a következö : FCsepai -k-u-k-a-c- t-online -p-o-n-t- de
Válszát várva szeretettel üdvözlöm Cs. Agnes
2004/12/15, 23:13:44
#: 200412499

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: Bodó elöd
Kedves Bodo-k!
Addig is amig valaki az Arcanum DVD-ihez hasolnoan feldolgozna, laponkent lefenykepeztem a Kolozsvaron 1903-1913 kozott kiadott "Genealogiai Fuzetek" mind a 13 evfolyamat. Nagyon sok adat talalhato bennuk. Ha van koztetek meg Erdelyben elo Radix-olvaso BODO, szivesen keszitek egy masolatot az anyagrol (2 CD). Aztan ujra lehet bongeszni.
Kellemes karacsonyt mindannyiatoknak!
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
2004/12/16, 21:01:19
#: 200412527

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Kate
Ajka???????????????
2004/12/17, 02:25:37
#: 200412533

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves János !


Örörmmel olvastam leveledet .

Egyre gyarapodó Bodó táborban , illetve nemzetségben végre feltüntek azok a benszülött
Bodók is, akik ott maradtak a XII -XIV sz.-i ösi családi fészek környékén, Baranyában, Háromszéken, azaz Sedes Sepsi-Orbai-Kézdi- majd Maros széken. Egy nemzetet újra építeni a családok szintjén lehet. Olyan családoknál, lehet ezt sikeresen elvégezni, akiknek a története a magyar történelem családtörténete.
Tehát elindult egy gondolat, amely remélem , ha nem is holnap, de a jövöben egyszer célba ér. A magyar nemzet lassan széthullik. A botrányos népszavazás nem más, mint a magyarság Trianon utáni gyászcédulája. Mi a Szente-Mágócs nemzetség Bodó ágának leszármazottjai tegyünk kisérletet arra, hogy a XXI. sz-i informatika lehetöségeit kihasználva utakat építünk egymáshoz. Az ösi fészkektöl Baranyától, Bodófalváig, Háromszektöl ,Németországig életre hívjuk azt az érzést, amelyet ÖSSZETARTOZÁSNAK és MI tudatnak neveznek.
Használjuk ki ennek a zseniális RADIX-INDEXNEK ( nem gyözök gratulálni nekik) a lehetöségeit.
BODÓK !! Mindnki keressen, kutasson és amit találtok azt össze rakjuk és ebböl felépitjük azt a családi történetet, amelyet a történelem lerombolt. Egy- egy régi család története egy-egy parányi mozaik kocka, egy szét töredezett nemzet megannyi darabkája, amelyeket egyszer talán valakik összeraknak, Összeraknak mielött darabjai véglegesen eltünnek.

Szeretettel valamennyiötöknek.
Attila
2004/12/18, 22:09:39
#: 200412576

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Agnes Csépai: Re: Bodó elöd
Kedves Bodók !

Szeretnék nektek nagyon boldog Karácsonyt, és eredményekben, egészségben gazdag uj esztendöt kivánni. Mellékelnék egy ujévi receptet is, hogy mindenki meg tudja sütni ezt a "süteményt " !
Sok szeretettel Csépai Agnes

Vegyünk 12 hónapot!
Tisztitsuk meg gondosan a keserüségtöl,kicsinyességtöl,félelemtöl és haragtól.
Majd osszuk 30 vagy 31 napra!
Minden napban legyen egy rész munka, három rész joindulat és egy gyüszünyi vidámság.Adjunk hozzá 3 evökanál optimizmust,egy csipet ironiát,és egy késhegynyi tapintatot.
Végül a gondosan elökészitett masszát öntözzük meg gazdagon szeretettel.A kész ételt diszitsük egy kis figyelmességgel és tálaljuk mosolygós arccal.
Boldog Karácsonyt !!
2004/12/24, 12:50:29
#: 200412682

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bödő József: Bödő-k keresése!
Sziasztok!!!
Bödő József vagyok, és szeretném kutatni a családfámat.
Látom itt akadnak szép számmal olyanok akik már az 1700-as éveknél tartanak, vagy még régebbi adatokkal rendelkeznek ezért gondoltam, hogy talán tudnátok néhány tanáccsal segíteni.
A helyzet a következő:
Egy hagyatékokkal foglalkozó cég felkeresett, hogy egy rokona vagyok-e egy külfökdön elhunyt Bödő István József (Szül.:1912 Kaposszentbenedek)nevű személynek. Elkezdtem kicsit kutakodni, és a következő eredményekre jutottam.:


Sajnos a fennt említett személlyel a Közeli rokonság még csak feltevés, de remélhetőleg nem kizárt, talán az is lehet, hogy a nagyapám.
Édesapám Bödő József anyja neve: Máté(s) Mária 1940. 02. 23.-án született Vásárosbéc-en.
Az ő édesapja (nagyapám) Bödő (István???) József a jelenlegi tudomásunk alapján 1912-ben született Bárdibükk-ben.
Bárdibükk és Kaposszetbenedek jelenleg egy községként Bárdudvarnok néven szerepel a térképen.
Nagyapám 1947-ben eltűnt, az akkori híresztelések szerint elhunyt. Későbbi híresztelések alapján a nagymamám hűtlensége miatt külföldre távozott
Olaszországba, onnan Svájcba, majd későb Franciaországba. További feltevések szerint az sem kizárt hogy idegenlégiósnak ment.
Sajnos ezek mind csak feltevések, mert nagyapám teltűnésével együtt eltünt az összes olyan irat ami segítséget nyújthatna a "családfa" kutatáshoz.
A családunk egyébbként több éve próbálja kutatni az ősöket sajna elég szolíd eredménnyel. Azt tudjuk hogy élnek rokonaink Hedrehely-en, és lad-on. Velük tartjuk is a kapcsolatot, valamint az édesapám egyik nagybátyja Bödő János hősi halált halt a hazáért, nevére egy emléktáblán leltünk rá Kadarkut-on a buszállomáson.
Az említett települések mind nagyon közel helyezkednek el egymáshoz ami méginkább valószínűsíthetővé teszi a fennt említett személlyel a rokonságot. A mai napon sikerült kapcsolatbalépni a Somogyhárságy-i önkormányzattal, ahol meglelték az édesapám születési anyakönyvi kivonatot, ez viszont csak tovább rombolta a reményeket. Az anyakönyvi kivonatban az apám nevén kívül az anyja neve áll Máté mária 32 éves apja neve Bödő József 37 éves és semmi több. Ismereteim szerint a nagyapám 5 évvel fiatalabb volt a nagyanyámnál, és így akkor nem stimmel az, hogy 37 éves mert akkor még csak 27 éves volt valahogyan 10 év eltérés keletkezett. Talán lehetséges hogy elírták? A születési helye Bárdibükk ismereteim szerint, felvettem a kapcsolatot az illetékes anyakönyvi hivatallal, de, 1902-1904 Között nem született ott Bödő nevezetű egyén, viszont tíz évvel később 1912-ben született a fent említett személy.
Most nagyon tanácstalan vagyok, hogy mit kéne tennem. Valószínű, hogy le kéne mennem személyesen azokra a településekre néhány napra, de sem anyagi keretem nincs rá sem az időm nem igazán engedi. Remélem vagytok itt néhányan akik tudnátok néhány hasznos tanáccsal segíteni. Előre is köszönöm : Bödő József. jofiu -k-u-k-a-c- irj.hu


U.I -p-o-n-t- : A Bodó-k nak üzenem, hogy van egy Bodó család a xvi. kerületben a Rákóczi utcában.

2005/01/18, 15:49:11
#: 200501660

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: Bodó-k keresése!
Kedves Bodó!
Több helyen előfordult, hogy a levélben Bodó helyett BÖDÖ szerepelt.Igy kétséget kizáróan nem tudom eldönteni, hogy a levélben melyik vezetéknév a helyes? Kérlek a Bodókról a fentiekben tárgyalt anyagot tüzetesen átnézni szíveskedj.( Bodók alatt) Somogyban élő Bodók e megyében őshonosak.A Mohácsi vész előtt is előfordultak szép számmal, hiszen a Szente-Magócs nemzetséghez tartoznak (XIII.sz.) E család jogállása nemesi.Természetesen nincs az a vagyon amelyet pár száz év alatt ne lehetne elherdálni vagy elveszíteni. különösen a török hódoltság idején. Az állami anyakönyvezés Kb. 1878-tól indult. A nemesi jogállás miatt a kutatási lehetőség igen széles és reménytkeltő.A Somogyban található Bodók a somogyi megyegyűlések és birtokösszeírások anyagában felkutathatók.A születési és halálozási anyakönyvekből kell kiindulni. Megbízhatö hely a család által érintett településre vonatkozó egyházi anyakönyvek átvizsgálása.
Az egyházi anyakönyvek -helységek szerint- az OL (Orsz.Levéltár( III. ker. Bécsi úti mikrofilmtárában átnézhető. Első lépés telefonálni kell nekik. Nagyon kedves emberek.Sok segítséget adnak. A RADIX FÓRUM KIVÁLÓ CSAPATA is ( ha keresed Őket) segítségedre lesz.
Időt kell ráfordítani. De megéri! Az aranyásó is sokat hajladozik, vakarássza a földet, amíg megleli az aranyat, ez a geneológíában is így van. Itt amit kiásol az a saját családod multja az a kincs amelyet azután büszkén adhatod tovább gyermekeidnek rokonaidnak. Lesz gyökered és multad. Szilárdan tudsz megállni a jelenben, hiszen őseid múltja egy parányi darabkája a magyar nemzet történetének.
2005/01/18, 20:09:38
#: 200501666

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bödő József: Re: Bodó-k keresése!
Szia Attila!
Köszike a válaszodat.
Szóval én Bödő vagyok, és azt a néhány éves űrt szeretném valahogyan eltűntetni ami az 1900-1940 év között van. Sajnos az illetékes anyakönyvi hivatalokban is csak hiányos, vagy téves adatok szerepelnek, és ez igen megnehezíti a dolgomat. Ami azt illeti a nagyapám módosabb családból származott, a nagyanyán viszont egyszerű "roma" leányzó volt,ráadásul 5 évvel idősebb, és már volt gyermeke más férfitól. Ezért nem is kötöttek házasságot, és nem is igazán törődtek a keresztelkedéssel sem így nem igazán maradtak egyházi feljegyzések. Állítólag az édesapám úgy született, hogy a nagyanyámra egy erdőszélen rőzsegyűjtés közben rájött a szülés, es ott a szabadban szülte meg az apámat február vége felé. Az apámat mint ujszülöttet hazavitették egy szekérrel, a nagyanyám meg néhány óra múlva folytatta a rőzsegyűjtést.
Háát... nem semmi! Igen nagyot néztem amikor először hallottam a történetet.
2005/01/18, 20:49:28
#: 200501669

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: Bodó-k keresése!
Nekem ez a történet túl színesnek tűnik és a részletek ennyi idő távlatában elhalványúlnak az emberek emlékezetében. A geneológia a XXI. században kézenfogva jár a genetikával. Egy kevés befektetéssel a rokonság tisztázásra a genetika tudománya és vizsgálati módszerei adják meg a legpontosabb választ. Ez az a terület ahol már nincs történet, hanem minden ami előtárúl fellebbezhetetlen igazság lesz.
üdv:Bodó-K.
2005/01/18, 22:57:41
#: 200501682

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Gail: FUZI and ANTAL
I am trying to locate family in Szekelyzsombor. My grandmother Fuzi Ilona was born there in 1894. Her mother was Antal Anna. Her father was Fuzi Andras. Thank you for any help you might be able to offer.
Gail Venner
Bend, Oregon USA
2005/02/11, 20:04:06
#: 200502461

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo-K. Attila: Re: FUZI and ANTAL
Dear Mr Venner,
I am sorry when I have to tell you that I'm looking only for people who are familiar with the name Bodo de Karatna or related with it.I really feel sorry about that.
with best regards,
Bodo-K. Attila
2005/02/13, 18:08:46
#: 200502534

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Zlatica : Re: FUZI and ANTAL
Gail

The town of Szekelyzsombor is in Udvarhely megye, Romania.
http://lazarus.elte.hu/hun/maps/1910
A map of Austria-Hungary:
http://users.erols.com/mwhite28/austhung.htm
A good locator of a town is :
www.jewishgen.org/ShtetlSeeker/loctown.htm
Do post on other boards like Ancestry and Genforum if you have not.
Some websites:
www.genealogy.ro
www.whitepages.ro Romania's phone book
www.genealogienetz.de/reg
www.rat.de/kuijsten/navigator
2005/02/13, 19:17:33
#: 200502536

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Szekelyzsombor
Dear Zlatica and Gail,
During that years Szekelyzsombor belonged to Udvarhely County,
but as you know, all the borders were changed (Trianon).
And not only between the countries, the Romanian government
changed also the internal structure of Hungaian populated areas.
At this moment the village (on the border of three counties)
belong to Brasov County, where according to Romanian goals,
the Hungarians became minority.
So, as I wrote to Gail, the Registers of this village a kept
in Brasov town's archieve.
Janos
2005/02/13, 19:53:54
#: 200502537

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Zlatica : Re: Szekelyzsombor
Janos

Thank you !

Zlatica
2005/02/13, 20:19:28
#: 200502539

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodo sarj: Re: Bodó elöd
Kedves Bodók után kutató "rokonok"!

Nevem Bodó Melinda. Csikkozmáson születtem, engem is érdekelne családinév eredetem. Édesapám neve Bodó Dávid, jelenleg polgármester falunkban. Az ő apja Csikszentmártonból származik. Visszamenőleg többet nem tudok, de érdekelne eredetem.
Kozmáson mi vagyunk az egyetlen Bodó család. De valojában honnan is jöttünk?

Tisztelettel,
Melinda
2005/07/20, 20:45:45
#: 200507822

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
A csaladkutatas hosszu esztendoket vesz majd igenybe.
Kezdjel hozza es gyujts ossze minden informaciot amire meg az idosebbek emlekeznek,
es kezdd el rajzolgatni a csaladfat.
Az anyakonyvek a legjobb adatforras, a csikszeredai leveltarban megtalalod oket.
Idoigenyes munka, de megeri beiratkozni es kijegyzetelni minden adatot. Amig megvannak.
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
2005/07/20, 21:25:16
#: 200507825

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
A :Székely Oklevéltárban Szerk:Dimény
meg kell nézni, hogy a (XVII.sz.) Basta-Bethlen-Rákóczi katonai lustrákban a környék falvaiban hol szerepel Bodó név.
Katolikus vagy reformátusok e?
Igy eljuthat az eredményhez.
Szeretettel: Bodó-K.Attila
2005/07/22, 00:31:46
#: 200507870

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó sarj: Re: Bodó elöd
Tisztelt Bodó-K. Attila,

köszönöm válaszát. Augusztus közepén érkezem újból Csikkozmásra, és utánna nézek a Bodóknak az Ön által megadott forrásokban.
Találkozott Ön már korábban Bodókkal, akik Csikból származnak?

Üdvözlettel,
Bodó Melinda
2005/07/22, 09:03:15
#: 200507881

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
A Szekely Okleveltar eddig megjelent het kotetet, ha mashol nem jutsz hozza, itt nalam, azaz Sepsiszentgyorgyon tanulmanyozhatod. Kb. egy fel nap kell hozza...
Janos
2005/07/22, 16:19:30
#: 200507895

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Szatványi: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
http://online.arcanum.hu

Ebbe az adatbázisba beirva a Bodó nevet, győzzétek a fejeteket kapkodni. 914 találatot kaptok. Az előnevekben tetszés szerint válogathattok.
Igyekezzetek, mert csak aug. 31-ig ingyenes.

Sz. József, Záhony
2005/07/22, 19:27:22
#: 200507916

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
Csikszentmártoni PRIMIPILI tehát lófőszékely nemesi jogállásu Bodókkal különféle XVI. -XVII. sz. jogi iratokban már többször találkoztam.
Pl. Csikszentmártoni Bodó János lófő vagy vörös darabont stb.
Ha nem boldogul pár száz euróért gén-marker vzsgálattal megfejthető, hgy rokonok vagyunk vagy sem. ez 100%-s.
A XXI.sz.ban a geneológia és a genetika kéz a kézben jár.
Szeretettel.
Bodó-K.Attila a "Bodó topik inditója"
de ezt a szeretetemet mindenkinek küldöm, akinek szívügye a Bodó "ügy"
2005/07/24, 00:11:27
#: 200507978

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Barátom !
Nekem nem megy!
Te hogyan csinálod?
2005/07/24, 00:21:55
#: 200507979

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kezdi: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila,
Egerag-at bongesztem Archanum-mal mikor Gyorgyi-puszta-nal lattam ezt a Bodot. Egy elozo albisi emlitesed utan figyelem a Bodo neveket, mint szinten albisi, kezdi, orbai, etc. Kupan Laszlo.

honismeret =|= Száz magyar falu könyvesháza =|= Bikal =|= Nevekben élő örökség

Györgyi. Ma puszta Mágocs határában, ahol a Bodó család által alapított ferences kolostor is állott. A falu első említése 1424-ből való. A régi magyar nyelvben az -i képző személynevekhez járulva birtoklást fejezett ki, tehát az első birtokosa bizonyos György lehetett.


u.i.
Az adatbazis hasznalatahoz eloszor irni kell Arcanumnak felhasznaloi nevert es jelszoert. E-mail: arcadat -k-u-k-a-c- axelero -p-o-n-t- hu Valaszban megkuldik es utana lehet hasznalni.
http://www.arcanum.hu/arcanum_online/index.html

2005/07/24, 01:53:37
#: 200507982

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kezdi: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila, Joska, vagy Janos mint mindenttudo helybeli!
Egy kerdesem lenne, mit jelent a nevek utan a "Petki idejbelj" az alabbi osszeirasban.

IV. Bethlen Gábor által elrendelt összeírás (1614. február 17.)
Zabolai főnépek, lófők, gyalog puskások, szabadosok, jobbágyok, zsellérek és szolgák.

Jakafi Mihalj, Petki idejbelj. Kupan Balas, Petki idejbelj. Finna Jmreh, Petki ideibelj. Csekme Ferencz, Petki ideibelj. Czekme Janos, Petki ideibelj. Demes Janos, Petki idejbelj. Kupan Pal, Petki idejbelj.
2005/07/24, 02:12:34
#: 200507983

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Köszönöm gyors és kedves leveledet!

A SZENTE-MÁGÓCS (Magocs) nemzetséghez tartozó Bodó de Györgyi (Geörgi) családról kapta az általad említett puszta a nevét, amely a tatárjárás előtt lakott település volt de a pusztítások hatására vált lakatlanná. A Szente-Mágócs nemzetség illetve a Bodó de Györgyi család birtoktesthez tartozott Mesztegnyő is.
A Bodó de Györgyi főág, férfiágon történő kihalása után a Bodók a mesztegnyői birtokrészről veszik nemesi előnevüket pl.. Bodó Ferenc de Mesztegnyő, aki kiemelkedő szerepet játszott Szapolyai János mellett. De a török hódoltság után valamennyi birtokukat elveszítették. Zápolya és Báthory ezt a veszteséget és rendíthetetlen hűséget erdélyi birtokadományokkal pótolta, de ezt már csupán a család leszármazottai vehették birtokukba, mivel Bodó Ferenc a választott magyar királyához fűződő hűségért a Habsburgok börtönében kellett elpusztulnia. Ezt a történetet a nagy író Jókai Mór is papírra vetette az Egy igaz Magyar című írásában.

Baráti üdvözlettel:
Bodó –K. Attila

2005/07/24, 11:30:53
#: 200507994

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Mit jelent a „PETKI IDEJÉBEN”

A Székelyföldi katonai összeírások felelőse a Székely Kapitány volt.
Így a nevezett időpontban a székely kapitányságot Petki uram töltötte be.
Mivel a XVI-XVII sz.- ban a 22-24 ezres igen gyorsan felállítható székelység igen komoly hadiértéket jelentett ezért ütőképességüket illetve mozgósíthatóságukét gyakran ellenőrizték.
Ez azért is fontos volt, hogy góbé uramék ne puhuljanak el. Voltak olyan összeírások, ahol a fejedelem személyesen vett részt. Székről- székre haladva vizsgálta a székelység állóképességét és fegyverzetét. Szegény megboldogult I. Rákóczy György fejedelem gyakran panaszolta a vitézlő katonai rendbe tartozó nemes lófőszékely urak gebéit és a nemes Pixidárius gyalog illetve puskás székely urak hiányos felszerelését.
Mindenesetre a Hunyadi Mátyástól kezdődő rendszeres településenkénti katonai és rendenként összeírásokkal egy olyan településtörténeti és etno- és szociográfiai történelmi adatbázis jött létre, amellyel egész Európa egyetlen népessége nem rendelkezik.
Legyen szívünkben mindig hála azon kiváló székelyföldi bölcsészek szociográfusok településtörténettel foglakozó kutatók iránt, akik ez a csodálatos szellemi kincset feltárják, gyarapítják, gondozzák és megőrzik nemzetünk számára.
Ezúton köszöntöm a RADIX szerkesztőit is eben a munkájukban.

Szeretettel minden kedves Bodónak
Bodó-K.Attila
2005/07/24, 11:58:11
#: 200507995

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

gumiful: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése

A mezopaniti Bodo ag tavolabbi rokonsagban all a felesegemmel.

ifj. Bodo Sandor a 1990es evek elejen attelepult Magyarorszagra, jelenleg felesegevel es ket lanyaval a XI.keruletben lakik.
Apja, id. Bodo Sandor tovabbra is Mezopanitban el (korabban (a felesegevel egyutt) a mezopaniti iskolaban tanitott).

udv Attila
2005/08/11, 16:01:48
#: 200508357

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kezdi: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila,
Köszönöm kimerítő válaszodat "Petki" kérdésemre.
Üdvözlettel,
Kupán László
2005/08/11, 16:44:06
#: 200508362

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tigi: Re: Bodó elöd
szia Meli!
érdekes engem is Bodó Melinda -nak hívnak:D
de mi Dkeszin lakunk

hát igen engem is érdekel, honan van ez a név.
egyébként nekem nem tettszik és neked?
hello
2005/08/23, 19:05:41
#: 200508904

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
A BODÓ név ősi apai családnév.
A legrégibb magyar családnevek egyike.
A BOD nemzetség névből képződőtt illetve képződhetett le. Ebbe a körbe található a BÓDI, BODÓ, BODOLÓ (becéző alakok)illetve nevek.
Lásd MTA Nyelvtud. Int. egyik szakdolgozata vagy az Ősi Magyar Családnevek (OSZK). Őseink neve nem divat kérdése, hanem a származás egy nemzethez tartozás egyik fő bizonyítéka. Az összetartozás felismerésének egyik nagy lehetősége.
Barátsággal Bodó-K.Attila
2005/08/24, 19:39:41
#: 200508969

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Czeczei: Őriszentpéteri Bodó Mária
Kedves Bodók, Tisztelt Bodó.-K Attila ! Családfa kutatásban kérnék segítséget.
Egyik dédnagymamám BODÓ MÁRIA/1871-1960/ Őriszentpéter
Férje :Kígyóssy János
Elég hiányosak még az adataim de megkérdezném van -e kapcsolódás az Ön családfájának valamelyik oldalágával.
Előre is köszönöm a segítséget .
Üdvözlök minden BODÓT !
Czeczei György Szolnok 2005 aug.24.
2005/08/24, 21:10:44
#: 200508971

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Pesta: egy szegény Bodó
Tisztelt Bodók!
Én (is) Bodó István vagyok, édesapámat Bodó István Mihálynak hívták, a nagyapám Bodó Ferenc volt, második neje Szoó Veronika, dédapám pedig Bodó Mihály, neje Tasi Borbála. Mindannyian Tarnamérán laktak az 1940-es évektől. A nagyapám parádéskocsis volt. A nagyapám az Első Világháborúban kapott vaskeresztet, édesapám 1937-ben született Kiskörén. Néha elhangzott, hogy a család apai ága Erdélyből települt Magyarországra, de hogy mikor, hogyan, azt sajnos már nem nincs kitől megkérdezni. Ezen a nyomon el tudok indulni? Üdvözlettel: Bodó István (690108)
2005/08/30, 16:51:40
#: 2005081242

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Békefi Miklós: Újabb karatnai Bodó-utód
Kedves Fórumtársak!

Teljesen lázba hozott ez a fórum! Ráaadásul a Radix családkutatási levelezőlistáján már régóta rajta vagyok, de a fórumot eddig valamiért nem olvastam. Nagyon remélem, hogy még él a téma.

A fentebb említett Bodó Rozália ( 1922), Csomoss Miklós felesége, a szépanyám. Az ő szülei Bodó János, a kis-küküllői ügyvéd ( 1849) és Muzsnai Kováts Róza. (Ez utóbbi család nevéből, legalábbis egyes ágakban, később kikopott a Kováts.)

Sajnos az ő felmenőikről nem tudok semmit!!!! Pedig én is nagyon szeretném összehozni őket egy átfogóbb Bodó családfába. Viszont kissé elbátortalanít, hogy ez magának Kelemen Lajosnak sem sikerült.

Eleddig Bodó Rozáliának csak egy magtalanul (?) meghalt bátyjáról, Ferencről; egy nővéréről, Kláráról (Molnár Károlyné, Mezőbodon); és egy húgáról, Luizáról (Magyari Lajosné) tudtam. A lányok mind a közös Sövényfalva-Ádámos református házassági anyakönyvbe vannak bejegyezve, míg Ferenc a halottiba. Ezek szerint azért nem találtam ott nyomát több testvérnek, mert ez eredetileg a katolikus ág volt...

Valóban, Rozália unokája volt Dr Csomoss Miklós (1898-1973) FKGP-alelnök is. Mellesleg rengeteg unokájuk volt a 6 gyereküktől. Közülük felnőttek: nagyernyei Kelemen-ágon 5 (köztük a múlhatatlan emlékű Kelemen Lajos), mezőbándi Kováts-ágon 10 (köztük a dédapám), kolozsvári Kolosváry-ágon talán 2, homoródszentmártoni Veress-ágon 3, végül pedig két fiuk révén, az albisi Csomoss-ágon 10 (köztük a fenti Miklós), illetve 2.

Ez 32 unoka!!! (Plusz a fiatalon meghaltak és akik talán lemaradhattak a családfáról.) Úgyhogy leányági Bodó-leszármazott az innen is van bőven. Az én adataim között kb. 250 élő utód van.

Végül annyit, hogy pár éve még többször beszéltem Bodó Rozália egyik dédunokájával, aki idén töltötte be a 90-et. Remélem még él, bár igen rossz egészségi állapotban volt. Sok személyes emléke volt és a nagyanyja is sokat mesélt neki a Bodókról. Ebből - de karatnai helybeliek elbészéléseiből is - az derült ki, hogy a Bodók jellemzően magas, nagydarab, szőke emberek voltak (míg a Könczeiek alacsonyabb feketék).

Ennyi mára elég lesz, remélem sok mindent meg tudunk osztani.
2005/12/05, 01:22:14
#: 200512181

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: Újabb karatnai Bodó-utód
Kedves Rokonom !
Várom a telefonodat
0036 20 988 56 48 hívjál ha nem vagyok épp Magyarországon akkor Bajorországban vagyok.
Vegyük fel a kapcsolatot közvetlenül. A rokonoknak meglepetésssel szolgálok
üdv Bodó-K.Attila
2005/12/05, 19:59:07
#: 200512209

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Szabina: család
Helló.

Nagyon tetszett amit itt olvastam. Lehet hogy néhány évvel elkéstem de szeretném ha segítenének nekem elkésziíteni a családfámat.Én kimondottan imádom a történelmet és a festészetet. Apám nagyszülei a Nyírségből származnak különösebben túlsokat nem tudok. Lehet hogy az Alföldön is létezünk.
Előre is köszi.
Viszlát. :)))
2006/01/02, 15:37:58
#: 20060170

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Balogh Veronika: Bodó Margit
Családom Barabás ágának kutatásakor találkoztam egy rokonommal, Bodó Margittal. Számításaim szerint az 1870-es évek körül születhetett. Férje Barabás Sándor. Négy gyermekük született: Sándor, Sára, Rozália, Margit. Csak annyit tudok róla, hogy a dédmamám apjának a testvérének a felesége :) Dédmamám Balatonszárszón élt. Hátha akad még rokon :)
2006/01/11, 22:18:45
#: 200601633

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Dr. Bodnár Zoltán: somlói Bodók
Kedves "Rokonok"!

Elolvasva ezt a fórumot, szegény nagyapámra: Bodó Józsefre gondolok, akinek feltett szándéka volt a hatvanas-hetvenes években, hogy a családja származását kikutassa. A kor kezdetleges eszköztára, az internet hiánya és azóta bekövetkezett, korai halála ebben sajnos megakadályozta, de szeretném, ha szellemi örökségét ennyiben továbbvihetném, és a családunk eredetéről további információkat szerezhetnék.

Édesanyám Bodó-lány, anyai nagyapám a veszprém-megyei Eplényben született 1925-ben, mely ekkor Olaszfaluhoz tartozott (zirci járás). Dédszüleim: Bodó Pál és neje ugyancsak itt laktak, bár le nem ellenőrzött családi információk szerint dédapám a Somló vidékéről, Borszörcsökről került a Bakonyba.
A családunkban a "Bodó-tudat" roppant erős, a még élő nagyszülői testvérek ezt igen erősen hordozzák magukban, és rendre szóba kerül a "kutyabőr" is, melyet ők még látak, ám kalandos úton az egyik soproni rokonhoz került.
Állításuk szerint az "Egy igaz magyar" is a mi családunkból való.
Tudom, hogy elsősorban anyakönyvi vonalon lenne érdemes kutatni, hogy a család egy bizonyos ágához eljussak, mégis, a fórumon jelentkeznék először, hátha valaki segítséggel szolgálhat a keresésben.
Az atyafiság reményében,
Üdvözlettel:
Dr. Bodnár Zoltán
2006/01/15, 15:42:15
#: 200601818

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: somlói Bodók
Kedves Dr. Bodnár Zoltán Bodó Atyafi!

Egyik írásomban már szóltam arról, hogy a geneológia a XXI. században kéz a kézben jár a genetikával. A génmarker, illetve a jelző gének vizsgálata, genetika tudományának módszereivel képes arra, hogy rokoni kapcsolatokat bizonyítson, vagy cáfoljon.
A Bodó családnak számos Magyarországon élő ága van. Erdélybe - vizsgálataim szerint-
A XV. és a XVI. századba kerültek. Az ide került vonalhoz tartozom én is.
Ezen a vonalon már az ötöd unkatestvérek kezdik egymással a kapcsolatot felvenni ( szép szülői színt 1800- as évek eleje.) Egy széttöredezet nemzetet a családok mozaikjaiból lehet újra építeni és erősíteni . Legalábbis én hiszek ebben!

Szeretettel Üdvözli Bodó-K. Attila
2006/01/15, 20:41:20
#: 200601841

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: somlói Bodók
Kedves Dr. Bodnár Zoltán Bodó Atyafi!

Egyik írásomban már szóltam arról, hogy a geneológia a XXI. században kéz a kézben jár a genetikával. A génmarker, illetve a jelző gének vizsgálata, genetika tudományának módszereivel képes arra, hogy rokoni kapcsolatokat bizonyítson, vagy cáfoljon.
A Bodó családnak számos Magyarországon élő ága van. Erdélybe - vizsgálataim szerint-
A XV. és a XVI. századba kerültek. Az ide került vonalhoz tartozom én is.
Ezen a vonalon már az ötöd unkatestvérek kezdik egymással a kapcsolatot felvenni ( szép szülői színt 1800- as évek eleje.) Egy széttöredezet nemzetet a családok mozaikjaiból lehet újra építeni és erősíteni . Legalábbis én hiszek ebben!

Szeretettel Üdvözli Bodó-K. Attila
2006/01/15, 20:41:42
#: 200601842

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Eszter István: Re: somlói Bodók
Kedves Attila !
Még a fórum elején emlitette - emlitetted - hogy a Bodó család rokonságban van az albisi Csomoss családdal.
Jelentkezem!
Édesanyám néhai albisi és karatnai Csomoss Erzsébet.
Bár, és ezt igen restellem, még igen keveset tudok az őseimről, de felhivásodra jelentkezem, hátha ez álltal sikerül többet megtudnom.

Szeretettel üdvözöl: Eszter István
2006/01/15, 21:12:35
#: 200601846

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: somlói Bodók
Kedves Bodó Atyafi!
Szeretettel köszöntelek!
Ha közvetlen elérhetőségedet megadod, akkor elküldöm neked a címeredet, illetve azt a címert, amelyet nagyapám unokatestvére Dr albisi Csomoss Miklós viselt. Ez a névjegykártyáján szerepel. Csomoss Miklós tevékenységéről írtam már korábban. A neten több dolgot találsz. Rokonaid a Bodók mellett a Kelemen Családok is. A híres történész Kelemen Lajos, a Kolozsvári egyetem egykori tanára akadémikus a Corvin lánc tulajdonosa. Ő is Csomoss és karatnai Bodó leszármazott. 100%, hogy rokonom vagy. Elindulunk és megkeressük egymást a geneológia ösvényén.
Addig is testvéri szeretettel Attila.
Várom a közvetlen E-mail címedet
2006/01/17, 23:47:33
#: 200601976

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Dr. Bodnár Zoltán: Re: somlói Bodók
Kedves Attila!
E-mail címem: dr.bodnar -k-u-k-a-c- axelero -p-o-n-t- hu
Várom jelentkezésedet.
Üdvözlettel:
Dr. Bodnár Zoltán
2006/01/18, 11:32:00
#: 200601988

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: somlói Bodók
Kedves Zoltán!

Néhány geneológiai dokumentumot elküldtem a megadott címre!
Ezek között szerepel a Te családi címered is.
Rokoni szeretettel Attila
2006/01/19, 00:50:31
#: 2006011036

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Eszter István: Re: somlói Bodók
Kedves Atyafi!
Nagyon köszönöm a jelentkezést.
A családi cimert ismerem,én még csak képről, de a Bátyámnak volt szerencséje élőben is látni, valamint a "kutyabőrt" is. Ezek jelenleg külföldön vannak.
A többit majd emil-ben.
Cimem: eszteristvan@ vnet.hu
Addig is ölel unoka-unokatestvéred: István
2006/01/25, 19:28:30
#: 2006011506

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Tímea
Szép jó napot minden név vagy esetleg valós rokonomnak!
Én igazából Édesapámat keresem Bodó Istvánt!
Csak annyit tudok róla hogy Tápén lakott gey darabig és Felesége volt édesanyám Juhász Ildokó!

Kérem ha tudnak róla valamit írjanak nekem a következő címre: bodotimea -k-u-k-a-c- citromail -p-o-n-t- hu

köszönöm
2006/01/26, 08:40:26
#: 2006011536

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Tímea
Szép jó napot minden név vagy esetleg valós rokonomnak!
Én igazából Édesapámat keresem Bodó Istvánt!
Csak annyit tudok róla hogy Tápén lakott egy darabig és felesége volt édesanyám Juhász Ildokó!

Kérem ha tudnak róla valamit írjanak nekem a következő címre: bodotimea -k-u-k-a-c- citromail -p-o-n-t- hu

köszönöm
2006/01/26, 08:41:10
#: 2006011537

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: somlói Bodók
Kedves Rokonom, nem kaptam választ az E-mail-ra.
Remélem sikerült átküldenem.
zárjuk rövidre: telefonom 06 20 988 5648
febr.16-25 között Magyarországon vagyok.
üdv: Attila
2006/02/17, 18:18:13
#: 2006021021

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Dániel: Kérdeés
Köszöntök minden Bodó-t! A nevem Bodó Dániel és véletlenül tévedtem erre az oldalra. Erdély Szatmár megyéjében is vannak ám bodó-k, a családom. Egy könyvben azt olvastam, hogy a Bodó név a Bod személynévből ered. És az honnan? kérdezem én. Ha valaki elmesélné nekem honnan ered a név vagy kapcsolatba szeretne lépni a szatmári bodókkal írjon nekem a daniel_bodo_kegyes -k-u-k-a-c- yahoo -p-o-n-t- com e-mail címre. Elére is köszönöm
2006/03/05, 23:42:06
#: 200603301

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Dániel: Kérdeés
Köszöntök minden Bodó-t! A nevem Bodó Dániel és véletlenül tévedtem erre az oldalra. Erdély Szatmár megyéjében is vannak ám bodó-k, a családom. Egy könyvben azt olvastam, hogy a Bodó név a Bod személynévből ered. És az honnan? kérdezem én. Ha valaki elmesélné nekem honnan ered a név vagy kapcsolatba szeretne lépni a szatmári bodókkal írjon nekem a daniel_bodo_kegyes -k-u-k-a-c- yahoo -p-o-n-t- com e-mail címre. Elére is köszönöm
2006/03/05, 23:42:51
#: 200603302

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Kérdeés
Kedves Bodó Barátom!
Olyan, hogy szatmári Bodó nem létezik csupán Szatmáron lakó vagy megtelepült Bodók vannak. Akkor lehetne szatmári Bodóknak nevezni, ha nemesi előnevük lenne a szatmári. Hivatalosan Bodó de Szatmár. Vizsgálataim szerint ilyen adományozás -Ármális levél nem létezik. A karatnai-altorjai, mezőpaniti, belényesi, kászoni, szentkirályi, fülei, stb. Bodók az elmúlt 5-300 év alatt szét rajzottak. Ez különösen igaz a karatnai-altorjai illetve ezekkel rokonságba levő mezőpaniti Bodókra. Az 1848-as Erdélyi Nagyfejedelemségi közigazgatási névtárban számos erdélyi megyében található Karatnai Bodó tisztségviselő. Ezek egyértelműen vérrokonok.
Bodó Dániel is gyakori volt a karatnai és mezőpaniti Bodóknál. Bodó Dániel nevet viselte egy 1848-as honvéd hadnagy a paniti Bodók közül. De karatnai Bodó János Küküllő megye ügyvédjének is Dániel volt az édesapja. A család gyakran adta a korábbi ősök keresztnevét.
Mózes, Gergely, Dániel, Ferenc, János Bernát vagy Bernárd, Istvás Péter és Pál, zsigmond, Mihály, Mátyás Ez a szokás régi tardícióból ered. Fő csapásirány legyen a keresztlevelek és régi gyászjelentések áttanulmányozása, valamint temetők vizsgálata és a levéltári munka.
Ha már az igényedet felébresztette egy belső hang, akkor csak egy karnyújtásnyira van az hogy megtaláld Trianon és a két világháború valamint a bolsevizmus kártétele által szétszakított rokonaidat a Bodókat.
Sok sikert éljenek a Bodók! Tartsunk össze ha már egy a vérünk!
BODÓ-K. ATTILA
2006/03/10, 01:59:31
#: 200603587

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Dániel: köszönöm
Kedves Bodó Attila!
Először is köszönöm, hogy válaszolt, és ez a azatmári bodó csak fogalmazási hiba volt a részemről. Természetesen úgy értettem, hogy SZatmár megyében élő Bodó. Köszönöm a hosszu leírást de én nem szeretnék a közeljövőben ennyire belemenni családom történetébe, csupán azt szeretnám tudni maga a Bodó név mikor jelent meg a forrásokban és miből fejlődött Bodó-vá és a név jelent-e valamit, vagy utal-e valamire. Köszönöm
2006/03/10, 09:25:20
#: 200603595

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Dániel: köszönöm
Kedves Bodó Attila!
Először is köszönöm, hogy válaszolt, és ez a azatmári bodó csak fogalmazási hiba volt a részemről. Természetesen úgy értettem, hogy SZatmár megyében élő Bodó. Köszönöm a hosszu leírást de én nem szeretnék a közeljövőben ennyire belemenni családom történetébe, csupán azt szeretnám tudni maga a Bodó név mikor jelent meg a forrásokban és miből fejlődött Bodó-vá és a név jelent-e valamit, vagy utal-e valamire. Köszönöm
2006/03/10, 09:26:14
#: 200603596

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

családfa: Re: Bodó elöd
A Bodók eredete megegyezik a Székelység eredetével.Nem bejöttek,hanem kimentek Magyarországra.A szűkebb családi vonalat Csík-székben kell keresni.Az 1700-as években Csíkcsicsón is élt Bodó.Például az anyai Dédanyám Bodó Erzsébet(kb.1770-...),aki Antal József (kb.1765-...) felesége volt.Talán még a sírjuk is fellenhető Csicsón.
Csíkcsicsón ma is él Antal-leszármazott,talán Ő többet tud
a Bodókról.
2006/05/01, 19:04:23
#: 20060532

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

lobozso: Bodókutatás
Az én nevem Loskáné Bodó Zsuzsanna. Egerben élek. Édesapám is itt született már, a neve Bodó Zsigmond és tanár volt. Az Ő apja Bodó János, aki Hatvanban született (1879.01.09) és mozdonyvezető volt. Az Ő apukája az én dédapám Bodó Mihály aki Zsadányban született 1846.09.17-én.
Innen nem ismerem a családfánkat.
Még egy nemesi levél magyar fordítása van a birtokomban, ami 1610. július 19-én II. Mátyás uralkodásának 2 . évében adtak ki Bodó Márton és testvérei, Pál és Gergely nevére. Van benne egy hiányos címer leirás is.
Kérem Bodó K Attilát, vagy aki ehhez hozzá tud szólni, vagy a további kutatáshoz segítséget tud adni szíveskedjen Nekem irni. az is érdekel, hogy Bodófalvára már Erdélyből mentek a Bodók, vagy fordítva? A BOD nemzetség mely korban létezett? Köszönettel Bodó Zsuzsanna email:lobozso -k-u-k-a-c- freemail -p-o-n-t- hu
2006/05/14, 13:44:26
#: 200605611

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K. Attila: Re: Bodókutatás
Kedeves Asszonyom!

A Bodók Magyarországról kerültek Erdélybe.
A nemesi előnév sok mindent elárulhat.Sajnos vitatkoznom kell a korábbi hozzászólóval. Nem szerencsés elfelejteni, hogy a Dunántúl ( Somogy ,Tolna és részben az Őrvidék is) a székely ijjászok és kopjások szállásterülete volt XI.sz. Erről vall többek között Lövéte ( a lövők) település nevünk is..
Székelyföldön a XV. század előtt nem találkoztak levéltári kutatók BODÓKKAL.
A székely primor névjegyzékben is a nemesi jogállásuknál fogva szerepelnek.
A legrégibb nemesség honfoglaló úgynevezett törzsi nemesség után a földbirtokkal megajándékozott nemesség. A „possessionata nobilitate” lásd Possessio= földbirtokos
nemesség. Mivel a székelyföldre János Zsigmond koráig a magyar királyok nem adhattak birtokadományt csak a királyi földekre. Rokonaink a Czófalvi Bodók (1601) nem lehettek volna a Székelytámad várának nemesei, illetve főemberei ha székelyek lettek volna, mivel ezt a várat pontosan a közszékelység (illetve a szintén kollektív nemesi jogállású gyalogszékelység lázadása miatt emelték). A Bodók - véleményem szerint- házasságok révén kerültek lófőszékely tisztségekbe
és váltak Primipilusokká, vagy is lófőkké, ahogy erről vall nemes mezőpaniti Bodó Mózes dédapám egyik okmánya is
A BOD ősi magyar nemzetség név. Ebből származik kicsinyítő és becéző alakban a BÓDI a Bodó is . A BOD a székely nemzetségi táblán is megtalálható.
Ha több érdeklődő Bodó vagy Bodó leszármazott összejönne, akkor génmarker vizsgálattal a rokonsági távolságokat is meglehetne határozni és az ősi területeken élő Bodókkal összevetni, pl. a Bodófalván, Tolnában, Székelyföldön még esetleg ottmaradt leszármazottakkal
Baráti üdvözletetl:
Bodó-K.Attila
2006/05/14, 16:04:57
#: 200605619

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

emese: Re: Bodókutatás
2006/05/23, 21:27:09
#: 200605969

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó István: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése

Kedves Bodó-K Attila

a gépemről minden eddigkapott adat eltünt altorja-karatnai Bodókról. ha pótolni tudnád nagyon háláslennék érte.

előre is köszönöm

üdvözlettel altorjai.karatnai Bodó István
2006/06/25, 09:18:30
#: 200606824

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó-K.Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves István!

Most nyáron minden dokumentumot, amelyhez hozzáférek feldolgozok PDF formátumban. A család számára külnösen fontos anyagokról JPG képeket csinálok. Ezt elküldöm, illetve létrehozunk egy töbnyelvű WEB oldalt Bodó-de-karatna néven. Ebben az egész család majd résztvehet.1570-ig visszamenőleg összegyüjtjük a rokonokat. Ez lesz majd a MI nagy családi virtuális ebédlőastalunk. Őseink onnan fentről meg génjeinkből boldogan fognak ránktekinteni.A leszármazottak meg nem fognak, úgy elsodródni mint a békalencse Európa nagy társadalmi lefolyócsatornáiban.
rokoni szeretettel ölel:
karatnai altorjai Bodó-K. Attila
burgkastl -k-u-k-a-c- web -p-o-n-t- de

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/06/25, 15:05:39
#: 200606839

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

radamesz
Üdvözlök mindenkit!

Bodó-Nagy Norbert vagyok, s immár négy éve foglalkozom családfakutatással. Épp' odalági őseimmel, a (valószínűleg) Laad nembeli Kustán családdal kapcsolatban próbáltam némi információt gyűjteni, amikor erre a honlapra tévedtem.
Végigpróbálva a felmenőim neveit, meglepődve tapasztaltam, hogy összejöttek s összefogtak a Bodó családbeliek! Ez igazán nagyszerű és egyben példaértékű is más családok számára!
Na, de most arról, miért is írtam:
Zala megyei családom kutatásával egy darabig nem volt gondom, azonban egyik ősömnél, Bodó Péternél megakadtam. Ő református volt, s 1742-ben született, de az egyházi anyakönyvezés itt csak 1748-ban kezdődött. A kérdésem: hogyan lehetne tovább haladni? A Halottiban valószínűleg megtalálom még a szüleit, de ezzel itt vége...?
2006/07/12, 08:50:27
#: 200607482

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo-K. Attila: Bodó
Kedves Norbert!
A közeljövőben megküldöm a módszereket.
üdv attila
2006/07/18, 12:37:28
#: 200607744

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Andrea Edit: kutatás
Bodó Andrea Edit vagyok és Budapesten élek, itt is születtem. Az én apukám Bodó Károly és Mezőgyánban született, de Zsadányban élt. A nagyapám Bodó Károly és 1915 októberében született Mezőgyánban, az életét pedig Zsadányban élte le. A Dédapám Bodó Antal, akiről annyit tudok, hogy elvitték az I. vh-ban és nem került elő. Apu szerint ők voltak Bodók Zsadányban, de semmiféle nemesi származásról nem tudunk. Gyermekei: Antal, Tercsa, Róza, Károly, és még egy lány és egy fiú. A papa egyszer mondott olyat, hogy a Havasi nagy alföldről, Erdélyből származunk.
Én ennyit tudok rólunk, és örülnék, ha valakinek ismerős lenne ez az ág.
Szeretettel Bodó Andi
2006/08/27, 07:36:41
#: 200608934

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

lobozso: Re: kutatás
Kedves Andrea!
Engem Loskáné Bodó Zsuzsannának hívnak, és örülök hogy válaszolhatok Neked. Az én nagyapám Bodó János, ak 1879-ben született Hatvanban. A dédnagyapám Bodó Mihály aki 1846-ban született Zsadányban. Ő romai katolikus volt, és a zsadányi plébánián nem találtam róla adatot, mert ott református templom van. Itt aztán én is elakadtam. Nemsokára megyek egy 90 éves nagybácsimhoz aki foglalkozott a családunk kutatásával, és akkor lehet hogy többet fogok tudni. Akkor ujra jelentkezem. Üdv. Zsuzsa
2006/08/27, 08:41:09
#: 200608935

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Andrea Edit: Re: kutatás
Kedves Zsuzsa! Örülök a gyors válaszodnak! Az én nagyszüleim reformátusok voltak. Én nem végeztem kutatást sehol, csak apuval beszélgettem, mert mostanában foglalkoztat, hogy kik is az én őseim, milyen emberek éltek a családomban.
Örülnék, ha tájékoztatnál arról, ha lenne valamilyen közös szál. Addig is szép időt a maradék nyárra neked!
Andi
2006/08/27, 21:37:07
#: 200608965

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Istvan1969: Re: Bodókutatás
Kedves Zsuzsanna!
Örömmel olvastam, hogy a szerteágazó családfának a Heves megyei ága is szóbakerült. Édesapám, Bodó István Mihály
1937-ben született Kiskörén, nagyapám, Bodó Ferenc 1893-ban született.
Sajnos már mindketten rég meghaltak, így közelebbit nem tudok Tőlük megkérdezni. Édesapám elmondása szerint nagyapám néha emlegette, hogy Erdélyből származunk.
Nagyapám az I. világháborúban részt vett, vaskereszttel
tüntették ki. A II. Világháború idején már Tarnamérán laktak, de egyik nagynéném, Bodó Erzsébet még Újlőrincfalván él, a Tisza mellett.
Ez alapján az Annamáriával rokoni kapcsolat sem kizárt...
(Nagyapja, Bodó János fiatal korában Tiszalökra költözött
és ott házasodott meg)
Annamária bejegyzése a fórumba:21/04/2004, 13:33:54 #: 200404390

Érdekelne, másoknak van-e információja a család Heves megyei ágáról?

Üdvözlettel:
Bodó István
2006/08/28, 10:52:29
#: 200608983

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Istvan1969: Re: Bodókutatás
Kedves Zsuzsanna!
Örömmel olvastam, hogy a szerteágazó családfának a Heves megyei ága is szóbakerült. Édesapám, Bodó István Mihály
1937-ben született Kiskörén, nagyapám, Bodó Ferenc 1893-ban született.
Sajnos már mindketten rég meghaltak, így közelebbit nem tudok Tőlük megkérdezni. Édesapám elmondása szerint nagyapám néha emlegette, hogy Erdélyből származunk.
Nagyapám az I. világháborúban részt vett, vaskereszttel
tüntették ki. A II. Világháború idején már Tarnamérán laktak, de egyik nagynéném, Bodó Erzsébet még Újlőrincfalván él, a Tisza mellett.
Ez alapján az Annamáriával rokoni kapcsolat sem kizárt...
(Nagyapja, Bodó János fiatal korában Tiszalökra költözött
és ott házasodott meg)
Annamária bejegyzése a fórumba:21/04/2004, 13:33:54 #: 200404390

Érdekelne, másoknak van-e információja a család Heves megyei ágáról?

Üdvözlettel:
Bodó István
2006/08/28, 10:52:46
#: 200608984

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: kutatás
Kedves Andi!
Most vettem az üzenetet, amelynek nagyon örülök! Évszámokra lenne szükség.
Bizonyos vagyok abban, hogy Erdélyi Bodók vagytok. De többet tudok mondani ha évszámot is látok!
Baráti üdvözlettel Attila
Kedves Mindenki!
Örülök, hogy a BODÓ KERESŐ életre kelt.
Bizonyos vagyok abban, hogy megtaléljuk egymást!
2006/09/06, 01:59:56
#: 200609198

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Rétiposzáta
Szép napot mindenkinek!

Valaki véletlenül kutatás közben nem ütközött bele torjai vagy környékbeli Inczékbe?

Éva
2006/09/08, 15:12:48
#: 200609312

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Andrea Edit: re: évszámok
Kedves Attila! A "válasz erre" gombra kattintottam, de nem tudom, hogy valóban elküldte e a választ a gép, mert semmi jelzésem nincs rá. Az évszámok terén sajnon csak a nagyapámét tudom: 1915 október 3. Mezőgyán. A báttya, Antal 1909. Az édesapjuk is Antal, akinek nem tudom az évszámait, de a nagypapámmal volt terhes a dédi, amikor bevhívták az I. vh-ba és azóta nem tudni róla semmit. A dédit Gaál Rózának hívták. Az apukám pedig 1940. március 21-én született Mezőgyánban. Egyébként Zsadányban éltek. Tudom, hogy nem sok az adat, és nem is kérem, hogy vesződj vele. Csak azért írtam, mert mi is Bodók vagyunk, és az érdekel, hogy minden Bodó egy közösségre vezethető vissza, vagy sem?
További szép napot mindenkinek!
Andi
2006/09/09, 06:36:58
#: 200609322

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Andrea Edit: re: évszámok
Kedves Attila! A "válasz erre" gombra kattintottam, de nem tudom, hogy valóban elküldte e a választ a gép, mert semmi jelzésem nincs rá. Az évszámok terén sajnon csak a nagyapámét tudom: 1915 október 3. Mezőgyán. A báttya, Antal 1909. Az édesapjuk is Antal, akinek nem tudom az évszámait, de a nagypapámmal volt terhes a dédi, amikor bevhívták az I. vh-ba és azóta nem tudni róla semmit. A dédit Gaál Rózának hívták. Az apukám pedig 1940. március 21-én született Mezőgyánban. Egyébként Zsadányban éltek. Tudom, hogy nem sok az adat, és nem is kérem, hogy vesződj vele. Csak azért írtam, mert mi is Bodók vagyunk, és az érdekel, hogy minden Bodó egy közösségre vezethető vissza, vagy sem?
További szép napot mindenkinek!
Andi
2006/09/09, 06:37:58
#: 200609323

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

radamesz: Re: Bodó
Kedves Attila!

Sajnos eleddig még nem kaptam meg a válaszát, amelyet pedig nagyon vártam. Ugyanis a további kutatáshoz szükségem lenne a jótanácsra! Remélem, tud majd segíteni nekem, én számítok Önre!

Előre is köszönöm:


Bodó-Nagy Norbert
2006/09/12, 08:34:40
#: 200609449

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Megadom az elérhetőségem. kérem az anyag postázását. A költségeket térítem.

Ami egy Bodónak érték az érték egy másik Bodónak is!!

Üdvözlettel Bodó K. Attila

attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2006/09/13, 13:54:43
#: 200609509

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Kedves Norbert!

Állandóan úton vagyok és a hordozható -memóriám- tönkre ment.
A magyarországi merevlemezről kell újra betöltenem az egészet.
Jó, hogy ezeket az anyagokat többszörösen lementettem.
Kérem türelmedet.

Szeretettel üdvözöl Attila
Még valami!
2007-ben a székelyföldi Háromszéken az elszármazott családoknak világtalálkozót rendeznek. Addig valahogy rendezzük a sorokat a Bodók között.

Örülök, hogy szép sorjában előkerülnek a különféle Bodó ágak.
Például a BODÓFALVI (kedves Ágnes! Rengeteg anyag van róluk) tekintélyes ág Szlovákiában a család ősi sírján a kifaragott családi címert is megtekintheti. Hr. Dr. Seremetyeff Pap János barátom személyesen látta és erről örömmel beszámolt nekem.
MINDENKINEK ÜZENEM
A BODÓ név apai családnév tehát nem helység vagy foglalkozás név! Hogy melyik az eredeti ösi formája az még nem tisztázott (Bodomér, Bagomér, Bod) Tehát a magyarosítást leszámítva csak azok viselik, apai és anyai ágon ezt a nevet, akik valamilyen módon, akár több évszázados távolságokban is egyébkén összetartoznak. Pénzkérdés, hogy génmarker vizsgálattal ezt 100%-an bizonyítani lehessen. De előbb a geneológiai dolgokat kell rendbe rakni. Minden csak egy kis időt tölt ősei, felmenőinek kutatásával, akkor lépésről lépésre közelebb kerülünk egymáshoz. Én már az ötödik unokatestvéreimnél tarok.
Ez azt jelenti, hogy a közös egyenes ági felmenő a XVIII. Század végén a XIX. század elején született.
Itt üzenem mindenkinek, hogy ez nagyon jó érzés.
A levéltárba kérjétek elő a TISZTI NÉVTÁRAKAT ( ez nem katonai, hanem tisztséget jelen) sok Bodóval fogtok találkozni. Ez az időbeliség miatti betonosításra alkalmas.
A halotti anyakönyv OSZK is kiváló forrás.

Még egyszer szeretettel minden Bodónak:
Attila

DIREKT: attial -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2006/09/13, 14:25:40
#: 200609513

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó István 1959: Re: Bodókutatás

Kedves Druszám!

Lelkesen olvastam el a fórum minden sorát. Családfa kutatást eddig ugyan még nem végeztem ,de egy-két könnyen beszerezhető adattal kapcsolatban(dédapám születési helye stb.) még ma megkeresem telefonon nagybátyáimat.Dédnagyapám I.Bodó István aki 1965-ben halt meg közel 100 évesen Tiszafüreden,és talán ott vagy Poroszlón született(az általad említett Újlőrincfalva mellett ) Gyermekei:Margit, Sándor,Márton, és II.Bodó István a nagyapám.Apám III.Bodó István(1935)jómagam IV.Bodó István(1959) , és az ugyan erre a névre keresztelt fiam(1987) a sorban az ötödik.

A földrajzi közelség miatt(Újlőrincfalva, Kisköre,Tiszalök stb)talán érdemes lenne a szálakat tovább bogozni.

Üdvözlettel:
Bodó István
2006/09/13, 17:31:22
#: 200609526

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: Bodókutatás
Kedves István!
Az isten áldja családodat.
Nem csak egy törzsből valóak vagyunk, hanem az én fiam is 1987-ben született.
Vizsgálataink eddig arra vezettek, hogy a Bodók Magyarországról kerültek át folyamatosan az Árpád-ház kihalása után – Csákok idején-- Anjouk és Hunyadiak majd a Mohácsi vész után Erdélybe. Majd Erdélyből Bethlen Gábor és I Lipót idején vissza. Tehát ezért vannak itt és ott is. Egyben egyformák még ha tizenkettedik unokatestvérek is. Na miben?
Hát abban, hogy én még baloldali gondolkozású MSZP-s szavazó Bodóval nem találkoztam. Vagy ha van ilyen, akkor az vette vagy magyarosította a nevét.

Az összetartozás érzésének szeretetével és szívélyes baráti üdvözletemet küldöm:
Bodó K. Attila
Közvetlen E-mail címem:
attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2006/09/13, 18:43:12
#: 200609527

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Cancer-UK-Peti27: udv
Bodok mindenutt vannak:)
En Bodo Peter vagyok,Londonbol.
Gyorben szulettem,1979-ben, apam Bodo Janos aki Nagynyulason szuletett 1943-ban, onnan kerult Papara.Volt egy ikertestvere is, Bodo Sandor, o sajnos mar nem el, ill noveruk Bodo Iren '56-ban kiment Kanadaba, jelenleg is ott el.Nagyapamat szinten Bodo Sandornak hivtak,nem ismertem sajnos.O is Nagynyulason szuletett ha jol tudom, de rola mar semmit nem tudok.
Ha valaki ismeri ezt az agat a csaladnak az irjon a forumba ha gondolja:))
Ja, es meg jo h senki sem szavaz az MSZP-re:))))))))))))))
2006/09/13, 20:29:14
#: 200609531

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: udv
Kedves Péter!

Örömmel olvasom, hogy sokasodunk.Volt egy közeli rokonom a mazőpaniti ágból ( Bodó de panit ) –dédapám rokonsága—
Egy Alexander von Bodó Amerikába vette az irányt. Már a második világháború előtt ott volt. Tudom,hogy nagyapámmal gyakran levelezett. Nagyapám most 117 éves lenne. Sajnos nálunk a generációs intervallum nagyon hosszú. A Bodók rajonganak a gyengébb nem iránt és a gyermekáldás is később következik be. De ez is általában 15 -20 évvel fiatalabb feleséggel.
Mit csináljunk, ősi nemzetség ezért ragaszkodnak az ősi, egyébként nem megvetendő tradíciókhoz is. De most félretéve a tréfát. Kedves Péter a te esetedben, akkor lehet gyorsan előre lépni, ha akadna valamilyen előnév, vagy valami régi halotti anyakönyv.
Szeretettel: Bodó K. Attila
2006/09/13, 20:45:43
#: 200609534

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Ágnes: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Sziasztok,
Bodó Ágnes vagyok.
Talán rokonok is?
2006/09/21, 03:02:47
#: 200609794

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Ágnes: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Mi Petivel unokatesók vagyunk!
Más infóm nekem sincs a felmenőkről.
Sziasztok
2006/09/21, 03:17:14
#: 200609795

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

 Bodo - Mezogyan fórumban: erdospal: mezőgyáni Bodó
Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
MINDEN AMI BODÓ


Bodó Ősi fészek Tolna megyében

A magyar államalapítás idején új, idegenből jött családok és nemzetségek is letelepedtek Magyarország több megyéjében, így például a Hont-Pázmány, a Guth-Keled, a Szente-Mágócs nemzetségek, amelyek királyi adománnyal hatalmas birtokokhoz jutottak a még XIII. században is tekintélyes királyi birtokállományból. Tolna megyében is több nemzetség élt együtt: Apor, Bikács, Döröcske, Haraszt, Harc, Kemény, Szák, Szente-Mágócs és Zsadány nemzetségek. Tolna megyében Ozorai Pipo, ozorai ferences kolostora, valamint a Paksyak paksi ferences kolostora. mellett található a györgyi Bodó nemzetség, Szent Gergely plébániája melletti ferences kolostora és a máréi váruradalomhoz tartozó Boldogságos Szűzről elnevezett kolostor is. (Ma utóbbi kettő Baranya területére esik, eddig még feltáratlanok.) 1440 körül a királyi hatalom végleg semmivé foszlik. A Dunántúl ura Újlaki Miklós lesz, aki Tolna megyei főispán is 1438-1458 között. Az ő támogatásával emelkednek fel a megye élére és országos méltóságokig Szente-Mágócs nemzettségből kivált györgyi Bodók. ( Bodó de geörgyi). A székesfehérvári káptalan több tucat közölt oklevelének méltóságsorában 1458 és 1474 között szerepel Györgyi Bodó Miklós (690–801. között többször); Mivel a családnak nem volt központi vára, ezért Bodó Gergely tárnokmester Harc falu közelében, a Sárvíz mocsarai közt felépíti Anyavárat, az új családi központot. Érdekességként megemlítem, hogy az építkezéshez külföldről hozat fát. Újlaki Miklós a Mesztegnyöi Szerecseneket is támogatja, ők kapják meg a Héderváriaktól Döbröközt. A györgyi Bodó családi központtól nem messze terül el Mesztegnyő ez is a birtok része volt. Ezt a nemesi előnevet viselte a györgyi Bodókból leágazó Bodó de mesztegnyői ág. Bodó Ferenc de mesztegnyő Kinizsi Pál és Nagyvázsony egykori várnagya, majd Zápolya (Szapolyai János) rendíthetetlen híve és kapitánya, valamint hadi követe volt 1526-ban. Mesztegnyői Bodó Ferenc 1526-ban Zápolya Jánostól birtokadomány gyanánt kapta meg Magyar Benignát is. 1526. november 10-én testvérének Mesztegnyői Bodó János fehérvári koronázási beszéde után a vajdát egy értelemmel és egy akarattal megválasztották királynak, s a választáshoz ujjongva járult a kívülálló nép. Másnap végbement a koronázás. A koronát Perényi Péter adta át Szapolyainak. (Fraknói: Magyar országgyűlési emlékek I. 1645.) Mesztegnyői Bodó Ferenc rendíthetetlen hűséggel állt ki a választott magyar király oldalán. Habsburg Ferdinánd császár sem tudta ettől hűségtől eltántorítani. Habsburg Ferdinánd ennek a kiváló katonának és bárói címet is viselő katonai parancsnoknak, birtokadományt és komoly katonai beosztást ígért, de ezt mesztegnyői Bodó Ferenc elutasította. Így a császári fogságban, Bécsben raboskodásának nyolcadik évében hunyt el. Szapolyai János, majd Báthoryak a rendíthetetlen hűségért és a török hódoltság alatt elvesztett magyarországi birtokokért a leszármazottaknak kárpótlásul Erdélyben birtokadományokat adtak. Az egykori ős katonai erényei a következő generációban ismét testet öltöttek. Tolna megye területének sorsa a török korban (XVI-XVII. századig) jelentősen megváltozott. A középkori Tolna megye fontosabb családjainak birtokai kivétel nélkül a megye keleti felén voltak. A középkorban a Henyei, Paksi, Györkönyi, Tiborcz, Sólyagi, Nánai, Jáni, Dancs, Murgai és a györgyi Bodó famíliák rendelkeztek több jobbágyfaluval, elsősorban a megye belső vidékein. Tolna megye a török hadsereg fő utánpótlási vonalába esett, s az ezt elvágni akaró magyarok a területet rendszeresen pusztították. Néhány települést feldúltak, de a behódolt területek egy részének, főleg a Duna menti városoknak szép hasznot hozott a vámok szedése a folyami átkelésekért, valamint a szőlőtermelés és a borkereskedelem. Tolna megyében ebben az időben a mezőgazdasági termelés összesen 306 világi és egyházi birtokos tulajdonában volt. A legjelentősebb a Hédervári család ozorai uradalma 15 faluval, vagy a györgyi Bodó család anyavári uradalma 44 faluval.
Bodó a felvidéken ( Brehy)
Tartományi kegyhely a történelmi Fölvidéken, Ung vármegyében, a tőketerebesi járásban. Szlovák neve: Brehy., okr. Trebisov., Megközelíthető közúton az Ondava völgyében. Minorita (Szent Ferenc-rendi) kolostora van, s ezért főként porcinkula-búcsút tartanak. Temploma már 1333-ban állott. 1623-ban romokban hevert, de 1752-ben újjáépítették. A helység első földesurai az Imreg családból kerültek ki. Utánuk a Bodó nemzetség következett. Ők a község határában várkastélyt építettek, s ezt nevezték Bodó várnak. Később a Barkóczi család vette át az uralmat. Ők is kastélyt építettek a 17. század közepén.

Kölcsey Dezsõ. A Kölcsey, máskép Szente-Mágócs nemzetség. Kölcsey Ferencz. Családtörténeti tanulmány. Budapest: A Szerzõ, 1930. 77p. Kölcsey Dezsõ.
Zemplén

Bodó Padányban

A Pečenehek (besenyők) régi települését legelőször egy 1256-os okirat említi, amely az Amadé nemzetség archívumából került elő. A Padányiak nemzetsége állandó ellenségeskedésben állt a várkonyi Amadé nemzetséggel, akik odáig merészkedtek, hogy tönkretették a birtokaikat. Erről tanúskodik egy 1434-es okirat, mely szerint az elkövető Amadé István volt. A Padányiak panasztevése után Zsigmond király párbajt rendelt el a határ Besenyő-szigeti részében. Amadé a párbajt nem fogadta el, így a vita a Padányiak győzelmével zárult. Később a Padányiak nemzetsége több ágra szakadt, ezekből születtek a Bíró, Bodó, Kossár, László, Máttyus, Szakál és más nemesi családok. A község legjelentősebb nemesi családja a László család volt. Ez a Csallóköz egyik legrégibb nemesi családja, melynek leszármazottai közül a mai napig élnek Padányban. Ősük a 18. században élt, Michael Zelege de Padány. Ő a Bodó, Kossár, Máttyus és Szakál család őse is. A László család egyik ágának őse Salamon de Bessenye et Padány, aki 1236 körül élt. Fiát, Lászlót 1270 táján említik, az ő unokája volt Ján de Nagy-Padány. László nevű fia lett később az édesapja Balázsnak, aki apja keresztnevét választotta a Padányi nemzetség oldalágának vezetéknevéül. Később ezt a nemesi családot gyakran emlegették a szomszédos Alistálban is. A család nemesi származását 1725-ben megerősítették.
Alighanem a Péterháza, Dienes és Ilkér határnevek is az egykori földesurak nevét őrzik. A település teljesen másképp is fejlődhetett volna, mint ahogyan végül is fejlődött. 1927-ben a község valamennyi lakosának támogatásával a később Bodó Péter tulajdonát képező házban megnyílt az első padányi kereskedés, amely a galántai HANZA központhoz tartozott.

Bodó Simontornya, Kis- és Nagyszékely, Bán-ban
Lipót császár 1700. március 13-án Bécsben kelt oklevelében Simontornyát a hozzátartozó Kis- és Nagyszékely, Bán és Udvari falvakkal együtt eladja Miksa - Vilmos Limburg grófnak, Styrum Wysch hercegség kamarásának. Simontornya és a hozzátartozó falvak lakosai ekkor már nem tekintették magukat jobbágyoknak, hanem szabad polgároknak, s már évekkel előbb megtagadták a vármegyei jobbágy szolgálatokat. Emiatt feljelentették őket a királyi helytartónál, de gróf Zichy István tábornok 1696-ban kelt latin nyelvű levelében, melyet a vármegyének címzett, neki adott igazat. Elismeri, hogy őfelsége szolgálatában állván, két úrnak nem tehetnek eleget, azért figyelmezteti a vármegyét, hogy semmiféle porciókért ne zaklassa őket. Az ezen ügyben lefolytatott tárgyaláson Székelyből Fábián Mihály, Bodó Péter és Boros György képviselték a községet.

Bodó Szatmárban
(Sonkád, Szatmárcseke)

A századok során több nemesi család birtokolta: a XVI.
század elején a Szente-Mágócs nemzetség, majd a Darahy, Császlóczy,Báthori, Kende, Werbőczy, Perényi és más családok. A XVII. század derekától tartósan a Kölcsey és a velük rokon Kende család lakó- és birtokhelye, uradalmi központja.

Bodó Sárrétudvaron

1694-től a falut a váradi püspök birtokolta,. A Rákóczi szabadságharc idején élt és jelentős birtokai voltak Udvariban is Bodó Jánosnak, akinek leányát Bodó Katát vette feleségül Nyíri András, a kuruc hadak ezredes kapitánya.
Aki a szabadságharcban halt meg, és a templomkertben temették el.

Bodó Borsod-Abaúj-Zemplén megye
(Sajólászlófalva község, Sajószentpéter, Sajóbábony és Parasznya)

A két fő birtokos család, a Bellényiek és a Rinóthok évszázadokon át pereskedtek egymással a területért, míg végül 1607-ben megegyeztek: a Bellényiek átengedték Sajólászlófalvát a Rinóthoknak. A XVII. században leányágon a Bodó család is birtokló lett itt, sőt ebben az időben az összeírások ezt a famíliát említik birtokosként. Hódoltsági terület volt a török uralom alatt Sajólászlófalva is, az adót Fülekre fizette. A füleki ostrom után nem fizetett, de Eger eleste után ismét meghódolt, adózott. A törökök ezzel sem elégedtek már meg, tizedre fogták és számos szolgáltatást követeltek a községtől.

Bodó a Bodrog mentén
KISÚJLAK Ez a kisközség Szomotortól nem messze keletre fekszik a Bodrog közelében. Neve már a 14. század elején felbukkan a pápai tizedjegyzékben. 1380-ban Imreghi László birtoka volt. Korábban Zemplén várához tartozott. A 14. század végén az Imreghiek a Czékiekkel osztozkodtak rajta. Az 1400-as években az Imreghi, a Csebi és a Pálóczi nemzetségek uralták. További társbirtokos volt még ebben a században a Soós és a Kelecsényi család. 1416-ban vásártartási joga is volt. 1500-ban Serédy Benedek kapta meg királyi adományként. E század közepén viszont Perényi Gábor és Soós György birtokolta. Némely része később a Melczerekre és a Tárczyakra szállt, ezután a Dobók és a Soósok is részesedtek belőle. A 16. század végén a Barkóczy, Vinnay, és Soós nevek szerepelnek az okiratokban. A 18. században a Horváth, a Pintér, a Tiszta és a Bodó családoké volt, majd az 1900-as években a Szirmayaké lett.
Bodó történetek régi települések
Boldogkő vára
Az eredetileg Bodó-kőnek nevezett, hatalmas andezittufa tömbön áll a Boldogkő-várának tekintélyes romja. A várhoz számos monda, hagyomány kötődik, ezek egyike a vár nevének eredetéről azt tartja, , hogy IV. Béla a Muhi csata után Aszaló községbe menekült a tatárok elől. Itt Bodó, az öreg aszalómester rejtette el a királyt jobbágyruhába öltöztetve. Egy év elteltével Bodó mester megrakott hét szekeret finom aszalt gyümölccsel, így indult Budára. A szekerek bakjára hét lányát ültette, akikkel nagy feltűnést keltett a királyi udvarban. A király még emlékezett jótevőjére, így neki adományozta Aszaló és Bodolló községeket azzal a kikötéssel, hogy ott várat építsenek. A leányok segítettek apjukon, hamarosan valamennyiüknek kérője is akadt, de csak akkor mondtak igent, ha azok megígérték, hogy várat építenek. Először Bodókőnek nevezték, ám az esküvőn – melyet a király kérésére a várban tartottak egyszerre a hét leánynak – a király azt javasolta, hogy nevezzék Boldogkő várának, mert a hét szépséges leány itt volt a legboldogabb.

A radnótfájai református templom irattára 37.
oldalán pontos nyilvántartás található a radnótfájai iskola kántortanítóiról: Bende János (1793-1808, Radnótfáján halt meg), Pungur Mihály (1808-1812), Bodó András (1812-1851, Radnótfáján halt meg), Szabó István (1851-1853, Radnótfáján halt meg), Szabó Miklós (1873-1916). A továbbiakban ugyanebbe az évkönyvbe Bakk József lelkipásztor kéziírással bevezeti az összes Radnótfáján tevékenykedo kántortanítót egészen az államosításig.

Sombori István I. marosvásárhelyi (1789-1848)
1822-151 városi senator és notárius, hasonnevű szíjgyártómester és Balog Judith fia, szül. 1789-ben, meghalt 1848. novemberben, 59 éves korában, a dühöngő kolerajárványkor. Leánya: Klára, mezőpaniti Bodó Danid neje sz. 1830. mh. 1870-ben.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:14:16
#: 200610167

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K.Attila: Bodókról
Néhány dokumentum.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:22:27
#: 200610168

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Néhány dokumentum hiteles fordítással

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:26:41
#: 200610170

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodó dokumentumok
Mária Terézia kori anyag 1769-ből

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:30:48
#: 200610171

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodó dokumentumok
II. Rákóczy György adománylevele (Armalis)
2006/10/05, 18:40:24
#: 200610174

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Néhány dokumentum hiteles fordítással

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:43:20
#: 200610175

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókról
Bodó források dokumentumok. Bodó de karatna és de altorja nemesi igazolása II. józsef idejéből 1786-ból

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:51:59
#: 200610176

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Források

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 18:58:04
#: 200610177

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Forrásirodalom a BODÓKRÓL

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:02:34
#: 200610178

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K.Attila: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Bodó forrásirodalom

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:05:22
#: 200610179

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókról
Bodó források dokumentumok.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:09:21
#: 200610180

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Néhány dokumentum

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:18:50
#: 200610181

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Rétiposzáta
Üdvözlök mindenkit!

Véletlenül nem akadt senki a családfakutatás során torjai Inczékbe?

Éva
2006/10/05, 19:20:25
#: 200610182

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókról
Bodó források dokumentumok.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:21:57
#: 200610183

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Bodókról
Itt közlöm JPG formátumban azokat a forrásokat, amelyek segítségével előre lehet jutni a kutatásban.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:26:58
#: 200610184

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókról
Háromszék-Bodók

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:31:10
#: 200610186

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókról
Székely főnemesi családok stb.
ROKONI KAPCSOLATFELVÉTEL:
attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de


Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2006/10/05, 19:35:31
#: 200610188

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Dr. Bodnár Zoltán: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
2006/10/05, 22:18:49
#: 200610195

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodo francisc adrian: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Bodók
Bodó Ferenc (Francisc)a nevem. Csíkszeredában lakok. Családfámat apai részről minddössze nagyapámig ismerem, őt szintén Bodó Ferencnek ()hívták és Brassóban lakott (1985-ben halt meg),testvére Kolozsváron élt Bodó Lászlónak hívták (szintén meghalt már). Szivesen látnák bármilyen információt, amivel jobban megismerhetném családnevem.
Üdvözlettel Bodó Ferenc.
2006/11/05, 18:21:46
#: 200611191

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodo francisc adrian: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Bodók
Bodó Ferenc (Francisc)a nevem. Csíkszeredában lakok. Családfámat apai részről minddössze nagyapámig ismerem, őt szintén Bodó Ferencnek ()hívták és Brassóban lakott (1985-ben halt meg),testvére Kolozsváron élt Bodó Lászlónak hívták (szintén meghalt már). Szivesen látnák bármilyen információt, amivel jobban megismerhetném családnevem.
Üdvözlettel Bodó Ferenc.
2006/11/05, 18:21:50
#: 200611192

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

istvan: csaladfa
Tisztelt Szerkeszto Ur!
En Bodo Istvan vagyok, jelenleg a Romaniaban levo Mikola kozsegebn elek, de a csaladom a tudomasom szerint nem oshonos csalad a kozsegben, ugyanis Tisztaberekrol(jelenleg Magyrorszag) szarmazott az elso Bodo,aki Mikolaban telepedett le.
Kerem ont, amennyiben lehetseges segitsen nekem a csaladfam felkutatasaban, ugyanis nagyon erdekelne, hogy regen kikkel alltunk rokonsagban, mivel jelenleg egyetlen Bodo nevu ismerosom sincs. Jelenlegi tudomasom szerint a fennt emlitett Tisztaberken nagyon sok Bodo nevu csalad el, ugyhogy feltehetoleg itt kellene kutatni!

Elore is koszonom, Bodo Istvan
2006/11/11, 21:42:45
#: 200611489

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Csaladkutatas
Kedves Istvan!
Nem akarom elvenni a listagazda kenyeret, de igazabol nincs ennek a honlapnak szerkesztoje, ugyanis a csaladkutatas irant erdeklodo olvasok, kutatok segitik egymas munkajat.
Ajanlom, hogy nezdd at a kornyezetedben megtalalhato csaladkutato szakirodalmat, vezesdd vissza a csaladfadat ameddig csak lehet az itteni adatokbol, jelezdd erdeklodesedet itt a Radix tiszabareki oldalan is, es legy turelmes, elobb-utobb megtalalnak a hasonlo erdeklodesuek.
A legtobb adatot az anyakonyvekbol lehet megtudni, az 1900-nal korabbi egyhazi anyakonyveket pedig a megyekozpontban levo allami leveltarban talalod meg.
Az erdelyi csaladkutatok munkajanak megsegitesere hivtuk eletre 2005-ben az Erdelyi Genealogiai Tarsasagot is, celjaninkrol, munkanrol szivesen kuldok tajekoztatot.
Sikeres kutatast!
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
(Elerhetosegeim a "profile"-ban.)
2006/11/13, 17:04:47
#: 200611612

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Csaladkutatas
Kedves Istvan!
Nem akarom elvenni a listagazda kenyeret, de igazabol nincs ennek a honlapnak szerkesztoje, ugyanis a csaladkutatas irant erdeklodo olvasok, kutatok segitik egymas munkajat.
Ajanlom, hogy nezdd at a kornyezetedben megtalalhato csaladkutato szakirodalmat, vezesdd vissza a csaladfadat ameddig csak lehet az itteni adatokbol, jelezdd erdeklodesedet itt a Radix tiszabareki oldalan is, es legy turelmes, elobb-utobb megtalalnak a hasonlo erdeklodesuek.
A legtobb adatot az anyakonyvekbol lehet megtudni, az 1900-nal korabbi egyhazi anyakonyveket pedig a megyekozpontban levo allami leveltarban talalod meg.
Az erdelyi csaladkutatok munkajanak megsegitesere hivtuk eletre 2005-ben az Erdelyi Genealogiai Tarsasagot is, celjaninkrol, munkanrol szivesen kuldok tajekoztatot.
Sikeres kutatast!
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
(Elerhetosegeim a "profile"-ban.)
2006/11/13, 17:06:14
#: 200611613

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

marilu: Re: Bödő-k keresése!
2006/11/15, 10:14:15
#: 200611702

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

marilu: Re: Bödő-k keresése!
2006/11/15, 10:14:20
#: 200611703

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

marilu: Re: Bödő-k keresése!
2006/11/15, 10:16:13
#: 200611704

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ertokos: Re: Bödő-k keresése!
A Bács-Kiskún megyei Solt református egyházi anyakönyvei szerint a dunavecsei Bedő Judit - többször Bödőnek írják - (1732-1778), Bedő Mihály lánya 1758. december 29.-én férjhez ment a solti Hertzeg Jánoshoz.
Mivel Solton a Bodó családnév is előfordul, (1775-ben házasodik össze Bodó Katalin néhai Bodó János lánya Komáromi Péterrel,)lehetségesnek tartom, hogy a Bödő név a Bodó magas hangrendűvé módosult alakja. (Itt fordul elő, mint nyelvjárás-kikésztette névváltozat, Veszprémi helyett Böszprémi.)
Ha nincs egyéb kiindulási alap, érdemes a dunavecsei és solti református anyakönyveket átnézni.
2006/11/15, 19:40:51
#: 200611730

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó József: Re: Bodókutatás
Kedves Bodók!
Hargita megye,Székelyszentkirály szülöttje vagyok és ugy néz ki,hogy ugyanugy mint titeket engem is érdekel a Bodók eredete.Keresgéléseim során rájöttem,hogy mi valahonnan más helyről származunk,mert a Székely Oklevéltárban a név csak 1589 után szerepel.Olvastam a fórumban,hogy János Zsigmond fe-
jedelem hozott volna magával Erdélybe,ami megalapozottnak tünik mert társadalmi beosztásuk szerint ugy szerepelnek mint fejedelmi drabantok és fejedeelmi jobbágyok.A helyi Domus Historia 1824-es kezdettel már rendszeresen emliti a nevet,más oklevéltárakban még nem volt alkalmam utánanézni a dolognak,ezért kérlek szépen segitsetek a keresésben.
2006/11/19, 18:27:43
#: 200611881

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

családfa: Re: Bodókutatás
A Székelyek eredete?- szemlélet,öntudat,és hit kérdése is!
Mióta élnek székelyek a Kárpát-medencében?
A Székelység nemességét nem adományozták,csak megerősítették a mindekori királyok és fejedelmek!
A XIV.szd-ig a székelyek nem engedtek maguk közé "idegen"-eket még házasság révén sem.Az öröklési rend ismert!
A királyok által adományozott nemességnek csak a XVII.szd-tól volt meghatározó jelentősége,miután a sorozatos csaspások súlya alatt meindult a székely társadalmi rend felbomlása.De még ekkor is: minden székely születésénél fogva nemes volt (gyalogpuskásként is!,özvegyként is,ha ki
tudta állítani a hadba vonuló katonát!)És éppern a népesség
anyasg-gazdasági rétegződése (differenciálódása) miatt voltak olyanok,akik királyi adományokért a saját nemzetük úgymond "fékentartására" is vállalkoztak.
Név-etimológiával majd legközelebb foglalkozok.
A fentiek miatt is! felesleges hajkurászni a kutyabórt annak,akinek ősei között székelyek vannak!
Még egy dolgot ajánlok szives figyelmedbe: számold össze,hogy hány Bodónak voltak Bodó nevű jobbágyai,akik a saját rokonaik is voltak egyben!
2006/12/09, 19:57:04
#: 200612332

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

családfa: Re: Bodókutatás
A YII.sd-ra az ország északi és nyugati végein megstünt a fenyegetettség.Ezért a székelyek egy részét az ország keleti részébe telepítették át.Így,a telegdi székelyekkel megerősítve a továbbiakban az ország keleti végeit védték.
At egyik kutatási álláspont szerint a székelység a honfoglalás után az ország három pontján telepedett le(három őrvidék volt).Északon Nyitra,Túróc és Trencsén vármegyék terűletén,Nyugaton Vas és Zala területén,Keleten Biharban - Telegd központtal. Ennek az álláspontnak sokminden ellentmond,de ha elfogadjuk,akkor a Boidók - ha székelyek - mindhárom területen jelen lehettek.Vagyis nem kellett bemenniűk Erdélybe,és nem kellett kijönniűk onnan.Ezt az állspontot látszik alátámasztani,hogy mindhárom terűleten találunk személynév eredetű helyneveket.
Bod - Nyitra , Bodófalva(falu) - Túróc , Bodóka - Trencsén , Bodóhegy - Vas(Mura) , Bodola,Bodos - Háromszék.
A Bod ős magyar személynév,amely napjainkig fentmaradt.
Ugyanakkor a BODÓ név már 1201-35 között létezett.(Levéltári kutatók hogy-hogy nem találkoztak vele?) A legrégebbi személy és helynévgyüjteményben,,a Váradi Régesztrumban Miklós nádorispán Bodó szolgát gyílkossággal vádolta.
A XI-XII.szd-ban a személynév minden hozzáadás nélkül vált településnévvé (lásd Bod),de a XV.szd-ban már csak hozzáadással(lásd Bodófalva).Ugyanígy a tulajdonos,v.bírtokos nevének megváltozása magával hozta a település nevének megvéltozását (lásd Bihar vm.Bodópércs(1423) ),vagyis a meglévő településnévhez kapcsolódott a tulajdonos neve.
A népesség növekedésével a kétnavűség már korábban kialakult,de a nemesi előnevek ténylegesen csak a XVI.szd.-ban szaporodtak el.
Szapolyai seregében elsősorban erdélyiek és székelyek harcoltak,nem zárva ki azt,hogy a hódoltságból sokan csatlakoztak hozzá.
Mint írtam,a székelység eredete felfogás és nézőpont kérdése is.
Valahol addig is éltek,amíg a honforlaló magyarok elé mentek,hogy együttes erővel foglalják el Bihar várát(amit meg is tettek).Álláspontom szerint az addig egy tömbben élő székelyeket(más csatlakozó kisebb népekkel együtt) Árpád?,Géza? az addig elfoglalt területek védelmére a végekre rendelt(három őrvidék).Így érthető,hogy az ország három részén fordul elő a név(Bodó) a XIII.szd-tól.
A név-etimológiával egyelőre adós maradok.
Üdvözlettel:egy csíki Bodó-lány dédunokája
2006/12/11, 22:13:13
#: 200612446

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókutatás
KEDVES BODÓK!
Egy váratlan szivmütét után a lábadozás elsö napján olvastam az új beirásokat.
Örülök, hogy egyre több értékes hozzászólás kerül bejegyzésre.
Elindult valami. Egyre több Bodónak lesz fontos múltja családja gyökereinek felkutatása. 2007-ben egy külön BODÓ WEb oldalt inditok--- minden BODÓ részére! Erröl idöben értesítést küldök.
EZŮTON MINDEN BODÓ NEVÜ KEDVES BARŔTOMNAK ROKONOMNAK BOLDOG MEGHITT KARŔCSONYT ÉS SIKERES ÚJESZTENDÖT KIVÁNOK!
(Elnézést a hibákért a bejegyzést német klaviaturán irtam)
Szivélyes Baráti Üdvözlettel
Bodó K. Attila
2006/12/22, 15:24:05
#: 200612911

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókutatás
Bodó K. Attila
közvetlen cím;

attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2006/12/22, 15:27:41
#: 200612912

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tanászy: Re: Bödő-k keresése!
Tisztelettel üdvözlök mindenkit.
Az én anyi ágon való nagyszüleim Kálnaki Bedő-k.
Lehet ,hogy Bodohoz is van köze?
Ha valaki valami érdemlegeset tud azt nagyon megköszönném.
Üdv Botnd
2007/02/10, 13:44:01
#: 200702628

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Kalnoki Bedo adatok
Kedves Botond!
Hogy hivjak szuleidet, nagyszuleidet? Ezek nelkul nehez beazonositani, hogy hova kotodtok a nagy csaladfan.
Vannak kalnoki Bedo adataim.
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
2007/02/10, 14:16:21
#: 200702631

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tanászy: Re: Kalnoki Bedo adatok
Tiszteletem.
Elküldtem a választ csak nem tudom miért nem jelenik itt meg.
Ha megkapta kérem válaszoljon.
Üdvözlettel Botond
2007/02/15, 16:50:25
#: 200702908

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tanászy: Re: Kalnoki Bedo adatok
Tiszteletem.
Elküldtem a választ csak nem tudom miért nem jelenik itt meg.
Ha megkapta kérem válaszoljon.
Üdvözlettel Botond
2007/02/15, 16:50:45
#: 200702909

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tanászy: Re: Kalnoki Bedo adatok
Tiszteletem.
Elküldtem a választ csak nem tudom miért nem jelenik itt meg.
Ha megkapta kérem válaszoljon.
Üdvözlettel Botond
2007/02/15, 16:51:15
#: 200702910

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Tanászy: Re: Kalnoki Bedo adatok
Tiszteletem.
Elküldtem a választ csak nem tudom miért nem jelenik itt meg.
Ha megkapta kérem válaszoljon.
Üdvözlettel Botond
2007/02/15, 16:53:04
#: 200702911

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Kalnoki Bedo adatok
Kedves Botond!
Par napja nem tudom megnezni a rendes mailboxomat, itt a listan pedig nem talalom a valaszodat.
Probald meg ujra, maganban a j_kocs -k-u-k-a-c- yahoo -p-o-n-t- com-ra is elkuldeni, ott rendesen kapom a leveleket.
Janos
2007/02/15, 17:30:43
#: 200702915

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Cseh Bodó Judit: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Tisztelt Bodó-K Attila!
Tisztelt altorjai karatnai Bodók!
Pár héttel ezelőtt találtam meg ezt a fórumot, miután az inerneten kutakodtam a család után.
Néhány adattal, családfa részlettel mi is rendelkezünk, amelyet szeretnénk kiegészíteni, valamint egy címerrajzzal. Márc. 15-én jártam Torján, a refomátus lelkésznél, de sajnos csak felületes információkkal tudott szolgálni. Az altemplomot szeretnék a közel jövőben feltárni, ahol Bodó Gábor kriptája található. A torjai egyházi iratokat Zabolán őrzik.
Tisztelt Uram!
Segítségét kérném, a címerek egyeztetésével kapcsolatban, valamint a családfa összeállításában.
E-mailben el tudom küldeni a címerrajzolatot. A Pálmay féle könyvön kívül ismerjük még A székely főnemesek -primorok- aranykönyve-t (1942. Bp.) Sajnos a fórumon említett képek csak részben nyithatók meg, illetve olvashatók.
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Cseh Bodó Judit
2007/03/21, 16:06:08
#: 2007031091

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kemo: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
A kérésere valasyolva...a férjem a paniti Bodó családból származik.Sajnos nemsokat tudok a családról, de amit tudok segítek
üdvözlettel
Bodó Emő
2007/03/30, 12:46:06
#: 2007031604

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Judit!
Örülök a jelentkezésének.
Szeretném ha direkt kapcsolatba kerülnénk!!!!

E-mail cimem: attila(kukac) bodo-de-karatna.de
Azért igy írtam mert a kukac jelét nem tudom beütni, tehát értelem szerüen kell, ahogy azt szokás. mellékelem a karatnai cimert.
A nemesi adomäny szövegét korábban már feltettem.
Rokoni szeretettel Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/07, 20:32:42
#: 200704311

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Ernö!

Dédapám mezöpaniti Bodó Mózes (édesapja Bodó Ferenc)
Tehát Te is a családhoz tartozol!
Dr. Bodó Károly (de panit) óriási anyagot gyüjtött össze, amely az országos levéltárba található. A vaskos paksaméta1605-s dokumentumokkal kezdödnek.
Ezt a levéltár vásárolta meg egy gyüjtötöl. Kinyomoztam a személyét a még nála lévö anyagokat részemre összerendezi.
A fentiekben megadott E-mail cimen lépjünk közvetlen kapcsolatba.
A paniti Bodókról van egy csomó gyászjelentésem. Ez segit a beazonositásba is.
Rokoni szeretettel Attila
mellékelem a paniti cimert

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/07, 20:45:16
#: 200704312

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

John Bodo
Keedves Bodok! A nevem Bodo Janos. Szeged kornyekerol szarmazom, igen keveset tudok a csaladunk eredeterol.
Ausztraliaban elunk 1956 ota. Innen nehez adatokhoz jutni.
Nagyapam Bodo Ignac volt. 3an voltak fiu testverek.Az egyik testver Bodo Matyas, ha jol tudom, legenykoraban meghalt.
Szeged es Baja kozotti tajon, talan kozelebb Asotthalom fele laktak 1940-50 kozott. Ignacnak 6 gyereke volt 3fiu, 3lany. Az en apam fiuk Bodo Janos volt, kovacs mester.
Nagyapam testverenek fiai,apam onoka testverei, Bodo Jozsef,
Zoltan es talan masok is 1948 korul Asotthalman laktak. Az elejen vegyes kereskedok, boltjuk volt Asotthalman.
Ha valaki tud rolluk valamit, elkuldeset email cimemere elorre is nagyon koszonom. gbodo -k-u-k-a-c- bigpond.net -p-o-n-t- au
2007/04/09, 07:29:45
#: 200704375

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Karatnai BODÓ Ferenc gyászjelentése
1906 Marosvásárhely

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 16:43:47
#: 200704486

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
id.karatnai BODÓ Károly gyászjelentés
1894 Palota-Ilva

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 16:50:08
#: 200704487

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Karatnai BODÓ Károly
gyászjelentés 1894-böl

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 16:56:21
#: 200704489

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
karatnai Bodó- albisi Csomóss- nagyernyie Kelemen családok
Rokonsága.
Dr.Kelemen Lajos MTA tag
Corvin lánc tulajdonosának
Múzeuemi és Levéltári Föigazgatónak
sk levele. 1.oldal

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 17:10:42
#: 200704490

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
karatnai Bodó- albisi Csomoss- nagyernyie Kelemen családok
Rokonsága.
Dr.Kelemen Lajos MTA tag
Corvin lánc tulajdonosának
Múzeuemi és Levéltári Föigazgatónak
sk levele. 2.oldal

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 17:19:01
#: 200704493

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
karatnai Bodó- albisi Csomoss- nagyernyie Kelemen családok
Rokonsága.
Dr.Kelemen Lajos MTA tag
Corvin lánc tulajdonosának
Múzeumi és Levéltári Föigazgatónak
sk levele. 2.oldal

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/11, 17:24:12
#: 200704494

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
TÉVEDČS
az elözö a harmadik oldal
téves a számozás 1-2-3-
hibássan kétszer szerepel a 2. oldal.
elnézést
2007/04/11, 17:34:29
#: 200704495

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ertekes: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila!Az itt mellékelt címer emlékeztet névadó elődeim, a Turóc megyei Buóczok (de Dolina & Rákó) családi címerére: "kék paizsban hármas zöld halmon repülésre kész galamb, zöld gallyal a csőrében". Tudsz-e valami magyarázatot a ritka motívumról és esetleges közös gyökerükről?
Tisztelettel, Bodó Katalin 7. generációs utódja
2007/04/11, 19:41:42
#: 200704502

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Katalin!

A paniti galambos címer egy címerpecsétböl származik, amely gróf Andrássy féle nemes családok könyvében is szerepel. De egem mindig az eredeti forrás édekelt. Ehhez az O.L. középkoros fölevéltárosának segítségével hozzá is férközhettem. Eredetiben láttam. A mezöpanit helység lustrájában és nemesi esketési anyagában, akkor amikor a székelységet az új király hüségére eskették fel. Ez 1778 vollt.
Ezt az anyagot is beszerkesztem csak a fotón még dolgozom.
A paniti (de Panit) Bodók 1590 körül Marosvásárhelyen regisztrált családja
1670-körül tünik fel Mezöpaniton. Paniti Bodó dédapám vonaláról tetemes gyászjelentést gyüjtöttem. Ezeknél a Bodóknál is már 1590-ben a nobilis megjelölést alkalmazták. Tehát rendelkezhetett címerrel, de lehet, hogy ez nem a galambos, hanem egy korábbi mást ábrázoló címer vol, vagy lehetett. A XVI.századi anyag Bukarestben van.
A címerekben található heraldikai szimbólumokat nem csupán egy címerben alkalmazhatták. Ezeknek általában van jelentésük. Vagy a család egykori ösi címerének egy motívuma tér vissza, vagy a régi valami új alakkal kiegészül.
Ez a koronás galambos címer --szerintem-- nem lehet régebbi kb. XVI. sz. vége de inkább XVII. sz közepe lehet. A paniti Bodó nemesség ennél régebbi
Tehát itt még van megfejteni való. De a rokonság dolgozik rajta.
Tudod, ez egy csodálatos nyomozati munka a múlt irányába, visszafele haladva, -- és ez rólunk szól--. Ez nem unalmas TV családregény. Ebben érdemes résztvenni. Ez össze hoz, egybe gyüjt minket, de nem csupán eszemeileg hanem vérszerint is. Ez benne a csodálatos.
Kérlek írjál a te Bodó vonaladról is.
Ha közvetlenül , akkor az E-mail; attila(kukac)bodo-de-karatna.de
Szeretettel Attila
2007/04/11, 20:40:27
#: 200704506

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kérdés: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
üdvözlöm Bodo ur!
én nem tartozom a Bodo családhoz Viszont olvastam és látom hogy ön nagyon kom oly kutatást végez és ebböl adodoan talán tudna segiteni egy laikusnak...Az lenne a kérdésem hogy az 1800-as években mikortol volt valaki nagykoru tehát mennyi idösen hirdethette ki nemességet valaki pl ha uj vármegyebe költözött? Olyan kifejezéssel találkoztam még hogy testimontálist nyer ezt értem =igazolast ker nemessegeröl Ha jol gondolom......de ezt kiskoru személy nem kérhetett ugye? én is elkezdtem családfát késziteni de mivel nem élek magy.orszg.on igy csak nehezkesen megy a dolog és a könnyvekben tal´lt informácikkal kezdtem de ezek eléggé pontatlanok.amennyiben ideje engedi és tudd válaszolni elöre is köszönöm segitséget.további sikeres kutatást kivánok tisztelettel: B. peter
2007/04/11, 22:39:56
#: 200704510

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kemo: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Koszonom a sok informaciot, amennyire lehetett szetneztem en is, talaltam Bodokat meg Mezomadarason, Maros megyeben is, nem sikerult osszekapcsolni a rokonsagot, nem ismerik ok sem elegge az agat, meg kozos ost nem talaltunk... Meg nem kaptam teljes valszt toluk sem, mi is az idosebbek informaciojat varjuk.
Remelem sikerulni fog osszeszedni ezt a nepes csaladot:)
Ezzel tartozom a gyerekemnek...ahol ilyen nagy a csalad ott senki nincs egyedul.
Ami azt illeti az iwiw oldalain tobb mint 3000 Bodo-t talaltam.
Koszonom megegyszer
Udvozlettel
Bodo Emo
2007/04/12, 12:05:24
#: 200704529

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Péter!

Homályos jogtörténeti tanulmányaimat felidézve, az alábbiakról tudok beszámolni:
A legrégibb nemesség a honfoglalás idejéb?l való.
Ezek eredeti foglalással szerezték földjeiket. Ezek az úgynevezett nemzetségi területek.
Például;
Ilyen területekkel rendelkeztek a Szabolcs nembeli Csákok. Ehhez a családhoz tartoznak a Kisfaludyak ( és még sokan mások)
vagypéldául
az Árpád-házi királyokat segít? német lovagok közül
a XII. században bevándorolt, illetve tisztséget vállalt család Worfertöl és Hendrichtöl leszármazó Héderek illetve Héderváriak és a Héder nembeli K?szegiék,
De ilyen " régiségük van" a Szente-Mágocs dél-dunántúli területeket birtokló nemzetségének , az ide tartozó györgyi Bodók grófságával és
velük az egy töröl fakadó Mesztegny?i Bodók birtokaival együtt. Ehhez a nemzetséghez tartoznak a Kölcsék is.

Ennek a témának óriási irodalma van és kiváló szakavatott tudósai. Ezen a helyen kiemelem Dr Bertényi Iván nevét.

Ezek a régi örökös birtokok a történelem viharában elporladtak.
Az ?si honfoglaló nemesség, akit akkor a -nemzetnek hívtak-, a szüntelen háborúskodásoktól szinte teljesen elt?nt.
A történelem pusztító tüzei
;Koppány- István testvérháborúja, a tatárjárás, Árpád-ház kihalása, Anjou-ház, a Hunyadiak , a Jagellók kor és a Mohácsi vész és a pártoskodás
valamint a szüntelen megfelelni akarás felmorzsolta, a történelmi nemességet.
A legtöbb véráldozatot a történelmi nemesség hozta a magyarság történetében. Ezért az egykori magyar ---nemesi nemzet---
a jelenlegi lakosságban hitelesen , csak nagyon kevés család ereiben él tovább .
A népszavazás bizonyítja, hogy a nemzet rovására az országlakók kerültek többségre.
A magyarság a történelem viharának nem tudott ellenállni
A veszteségek mindig nagyobbak voltak, mint a reprodukció.
Az idegenek betelepülése vagy betelepítése pedig a nemzeti altruizmust gyengítésének irányába hatott.

Elnézést!! Nagyon elkanyarodtam a témától.
----------------------------------------------------
Ebben a gondolatkörben végezetül annyit, hogy az a nemzet tud a
történelem viharainak gy?ztesen nekifeszülni, amely nemzettársában nem
csupán a szomszédot,vagy csupán egy másik embert lát , hanem a rokont, a közös gyökereket a vér szavát ,az összetartozás érzését éli meg .
Az a nemzet marad fenn, amelynek közös az értékrendje, közös a
múltja és er?s a jöv?be vetett hite.
A mi magyarságunkat már jó ideje férgek rágják.
A jelenét és jöv?jét pedig a bankok márvány pultjain adják és veszik.

Visszatérve a nemességre.
--------------------------------
A fegyveres hüségükért földtulajdonnal megjutalmazott nemeseket ( possessionata nobilitate )-nak nevezik
ezek is a régi történelmi nemességhez tartoznak .
Amikor elfogytak a királyi és fejedelmi szabadon elosztható földterületek, ez a XVI. század végére tehetö, akkor úgynevezett Armálisokat, nemesleveleket adományoztak címerekkel, ---viszont birtokadomány nélkü---.
A földbirtokadomány önmagában is nemessé tett, vagy a korábbi meglev? nemességet megerösítette, ehhez nem kellett külön címert is adományozni.
Ha a család kért és fizetett, akkor kapott címert is hozzá ( általában kért).
Az armálista nemesek,akik száma a XVII századtól egyre gyarapodott, a nemes levélben megkapták a címer heraldikai leírását.
Ekkor már csupán a pénztárcán múlt, hogy azt milyen színvonalon festettek meg .
A királyi vármegyéknél a máshonnan beköltözö nemesek nemességét a nemesi megyegyüléseken hirdették ki. A birtokbahelyezés a
föispán által kiküldött, erre felhatalmazott nemesek végezték.
Beiktatták birtokukba és bemutatták a szomszédjeiknak.
Ez több hétig is eltartott.
A nemesi jogállás kihirdetésre 14-éves kortól, a nemesi gyülsék munkájába
viszont 23- éves kortól lehetett bekapcsolódni

A XVII. század végétöl a nemesség, a rangemelkedés a Habsburg udvarral való hüséggel állt szoros összefüggésben.
A XVIII.- XIX. században a nemesi cím adományozása teljesen eltorzult.
Gyakran olyanok kaptak az udvartól nemességet és rangemelést, akik sem lovagolni sem vívni vagy harcolni nem tudtak de talán nem is akartak, de pénzelték a mindenkori fenség udvarát. Tehát voltak részvényeik , vasút társaságuk, bankjuk és talán egy két cukorgyáruk is.
A magyar történelemnek volt olyan -tragikomédiás- korszaka, amikor a magyar kormányban olyan bárók és grófok ültek, akik egymást -elvtársozták-
A magyar a másét dicséri a magáét meg nem becsüli.
A magyar nemesi történelemben példanélkül áll, hogy egy XIX. sz végén Magyarországra betelepült vállalkozó szellemü család az 1870-es években nemességet, majd harminc éve után bárói címet, illetve rangemelést nyert, oly módon, hogy ez a rang a család valamennyi tagját megillette.
Ez az ösi magyar nemesi családoknál soha, legalább is komoly véráldoztok nélkül nem fordult elö. Az Esterházyak a török elleni harcokban egy naont három családtagjukat is elveszítették.
Bátorságot merítek és azt mondom, hogy ez a magyar nemesi családok évszázados történetének erkölcsi mélypontja volt.
Ebb?l már nem lehetett felállni.
Erre a legjobb az a magyar mondás, hogy aki korpa közé keveredik azt megeszik a disznók.
Régi nemességünket legjobban nemzeti elkötelezettségünkben, magyarságszeretetünkben, összetartozásunkban élhetjük meg.
A politikai helyzet is azt bizonyítja, hogy a magyarság "szellemi és történelmi magva" egyre fogyatkozik.
Sehonnan jött és csak a maguk fele tartó senkik, a huszadik és XXI. századi prolisztokrácia próbálja maga alá gyürni vagy kisalyátítani és eltorzítan
majd felszámolni mind azt, amelyett öseink szazadokon át felhalmoztak.
Ez a forum alkalmas lehet arra, hogy ismét egymásra találjunk és eröt merítsünk egymás múltjából a jövö számára.

baráti üdvözlettel Bodó K.Attila

2007/04/12, 13:33:29
#: 200704536

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Ernö!
A mezömadarasi BODÓK panitiak. Ez ostobaságnak tünik, de nem az.

nemes Bodó György leszärmazottai Marosvásárhelyröl elöször mezömadarasra települtek át, majd Panitra. Ezt a két szememmel eredeti viaszpecsétes forrásirodalomban láttam az O.L.-ban. A XVIII sz. végi összeírásnál egyazon
pecsétet használnak a Bodók Mezömadarason és Paniton.
Már-mar arra gondolok, hogy a koronán ülö madár talán Mezömadarasra utal.
Most a Somosdi reformátusokat az ottani Bodó József presbiter nyilatkoztatom.
az anyakönyveik 177o ig meg vannak. Ök is Panitról kerültek oda. Itt született dédapám mezöpaniti Bodó Mózes vizsgálóbíró. A településen vannak panit nevüek. Tehát többen származtak át Panitról. Lehet, hogy nyoma lesz Mezömadarasnak is. Mivel a karatnai-altorjai és paniti Bodók eleve közös gyökerüek. Különösen a református vonal több esetben Házasságra lépett egymással. Számos karatnai és paniti Bodó házasságra leltem. Ötödik hatodik unokatestvéreknél a házasság nem jelent gondot.
Dédszüleim is így kötöttek házasságot.
Örömmel keressük egymást mert sok bennünk a Bodó.
üdv Attila
2007/04/12, 14:27:08
#: 200704539

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.
-----------------------------------------------------------

ELSÖ OLDAL
1.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

A most közölt anyag jogtörténeti szempontból rendkívül érdekes és
értékes anyag.
Úgy szerkesztettem, hogy az eredeti szöveg mellé bekerült az olvashatóan
átgépelt latin szöveg és annak magyar nyelvü fordítása, az ellenörízhetöség miatt.
Ez az anyag 1583-tól dokumentumok felsorolásával 1769-ig vezeti le a
KARATNAI BODÓ CSALÁDOT generácioról-generációra.
AZ anyag eredetije a bécsi levéltárban, hiteles másolata az O.L.-ben található.
-------------------------------------------
Az anyag oldalanként kerül leközlésre sorszámozva
--------------------------------------------
Bodó K. Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 18:57:48
#: 200704545

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

2.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:02:41
#: 200704546

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

3.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:06:25
#: 200704547

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

4.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:09:16
#: 200704548

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

5.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:12:18
#: 200704549

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

6.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:15:19
#: 200704550

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

7.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:18:37
#: 200704551

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

8.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

attila(kukac)bodo-de-karatna.de

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:22:26
#: 200704553

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

9.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

attila(kukac)bodo-de-karatna.de

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:25:27
#: 200704554

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

10
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

attila(kukac)bodo-de-karatna.de

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:28:22
#: 200704555

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
NEMESSÉG IGAZOLÁSI JOGANYAG MÁRIA TERÉZIA IDEJÉBÖL1769-böl.

11.
Birtokos nemes BODÓ ZSIGMOND ügyében

attila(kukac)bodo-de-karatna.de

UTOLSÓ OLDA az eredetiL dekorált változata

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/12, 19:32:34
#: 200704556

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
A NEMES CSALÁDOK KUTATÁSA ÉS SZAKIRODALMA
-------------------------------------

NEMES CSALÁDOK

Magyarországon, történeti szemszögböl nézve, megkülönböztetjük a honalapító nemességet a késöbbi, középkori nemességtöl. Az elöbbi nemessége a származáson, születésen alapult, míg az utóbbi a földbirtok adományozásán. Utóbbiakat birtokadományos (jószágos nemes, donatiós) nemeseknek nevezik. Mikor a király által adományozható birtokok száma lecsökkent, majd elfogyott, a király kiváltságlevél útján is adományozott nemességet (és rendszerint címert is). Ezek az ún. címerleveles nemesek (armalisták, armalistae, nobiles armales). Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a címer adományozása vagy birtoklása még egymagában nem utalt a nemesség voltára. Városoknak, testületeknek (pl. céheknek) is lehetett és volt is címerük. Erdélyben viszont - történeti és geopolitikai okokból eredöen - a székelyek közül mindenki nemes és ezáltal hadköteles volt. A székely nemesség három osztályra osztódott: a f_nemesek (primores) a XVI. században a gazdagabb lófök közül váltak ki és alkottak külön osztályt. A lófök, lóf_nemesek (equites, primipilii) a lovasságot alkották a háborús idöben, végül a gyalogságot kitevö közszékelyek (pedites, pixidarii). A birtokadományozás a király elhatározására alapján, illetve egyes személyek kérelmére történt. Egy éven belül az adományost bevezették, beiktatták a birtokába (introductio). A beiktatást a király személyes kiküldöttje végezte el az adományozott birtokhoz legközelebb lév_ hiteleshely, káptalan, konvent képvisel_jének jelenlétében. A címereslevél által történt nemesítés esetében azt egy éven belül ki kellett hirdetni annak a megyének a közgy_lésén, ahol a nemes lakott, így szerezvén érvényességet a nemesítésnek.
Ha a családtörténet-kutató nemesi család után kutat, célszer_ minden esetben a szakirodalom tanulmányozásával kezdeni. A nemességre vonatkozó irodalom rendkívül gazdag és szerteágazó. A kutatást a nagy közkönyvtárakban (pl. az Országos Széchényi Könyvtár, illetve a jobban ellátott megyei könyvtárak) vagy kisebb, de szakosított levéltári, illetve múzeumi könyvtárakban (pl. a Magyar Országos Levéltár Könyvtára) lehet igazán sikeresen végezni. A kutatók túlnyomó többsége beéri a címer, a „kutyabör“ (nemeslevél), valamint az adományozott ös felkutatásával. Csak kevesen fordítanak idöt és fáradságot a két végpont közti leszármazás levezetésére és a többszáz éves hiátus módszeres kutatására. Magyarországon a nemesi címet és rangot, valamint a nemességet mint állapotot az 1947. évi IV. törvény az egyes rangok és címek megszüntetéséröl 1. paragrafusa alapján megszüntették.
(Nincsenek öseink csak proletár höseink és csak ott tiszteljük a nemzeti múltat, ahol börkabátos keretlegény apáink vonultak......) / egy kivedlett neobolsevik dala XXI. század Mo
Nemes családokról megjelent szakirodalom
A következö alapvetö, erösen válogatott irodalomra kell felhívni a kutatók figyelmét:
-Adeliges Jahrbuch 1936-tól (szerk: Barcsay-Amant Zoltán) Luzern, 1953-1984.
-Áldássy Antal: A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának címereslevelei. I- VIII. Budapest, 1902-1942. (Kronológiai sorrendben közli a címeresleveleket, sok címerleírást, címerképet is közzétesz)
-Magyar családtörténeti és címertani irodalom 1561-1944. Baán Kálmán gyöjtését javította és kiegészítette: Kóczy T. László és Gazda István. Budapest, 1984. (megyékre, családokra és genealógiai szakterületekre lebontva)
-Bakács István és Dávid Lászlóné: Kisebb családi és személyi fondok (a Magyar Országos Levéltárban) I-III. Budapest, 1968-1971.
(leánya Dr. Bakács Bernadett az OL fölevéltárosa kiváló szakembere a téménak)
-Bertényi Iván: Kis magyar címertan. Budapest, 1983.
-Borovszky Samu: Név- és tárgymutató a Turul 1883-1892. évfolyamához. Budapest, 1893.
-Csoma József: A magyar nemzetiségi czímerek. Budapest, 1904.
-Nemesi évkönyvek 1-13. Szerk.: Daróczy Zoltán. Budapest, 1923-1935.
-Magyar Nemzetségi Zsebkönyv. Elsö rész: Förangú családok. Szerk.: Fejérpataky László. Budapest, 1888.
öFejérpataky László: Magyar czímeres emlékek. Monumenta Hungariae Heraldica. I-II. Budapest, 1901-1902.
-Fekete Nagy Antal: Név- és tárgymutató a Turul 1893-1936. évfolyamaihoz. Budapest, 1940.
-Fügedi Erik: A XV. századi magyar arisztokrácia mobilitása. Budapest, 1970.
-Genealógiai füzetek. Családtörténeti folyóirat czímerekkel és leszármazási táblákkal. Szerk.: Sándor Imre és Sebestyén József. I-XII. évf. Kolozsvár, 1908-1914. (Föleg erdélyi családok történetével foglalkozik, genealógiai tabellákkal, összeírásokkal, lustra-jegyzékekkel illusztrálva a családtörténeti cikkeket. Minden füzethez részletes névmutatót közöl.)
-Gerö József: A királyi könyvek. 1867-1918. Budapest, 1940.
-Gerö József: A m. kir. belügyminiszter által igazolt nemesek 1867-1937. Budapest, 1938.
-Gothaisches genealogisches Taschenbuch der adeligen Häuser. Alter Adel und Briefadel.
-Gothaisches Taschenbuch der Freiherrlicher Häuser.
-Gothaisches Taschenbuch der Gräflichen Häuser. (A nemesi, bárói és grófi családok évkönyvei kb. 1770 óta jelennek meg Gothában, és számos magyar vonatkozású családtörténeti adatot tartalmaznak.)
-Horvát István: Magyarország gyökeres régi nemzetségeir_l. Pest, 1820.
-Horváth Sándor: A m. kir. oszágos levéltárnak az 1886-1907. években bemutatott czímeres nemeslevelek jegyzéke. Budapest, 1908.
Horváth Sándor: A vármegyei levéltárak felülvizsgált czímeres nemesleveleinek jegyzéke. Budapest, 1909.
-Illésy János-Pettkó Béla: A királyi könyvek jegyzéke 1527-1867. Budapest, 1895.
-Illéssy János: Az 1754-1755. évi országos nemesi összeírás, Budapest, 1902.
-Karácsonyi János: A magyar nemzetségek a XIV. század közepéig. 1-3. kötet. Budapest, 1900-1904.
-Kázmér Miklós: Régi magyar családnevek szótára XIV-XVII. század. Budapest, 1993. (több mint 9800 családnevet - nemcsak nemes családokét - tartalmazó történeti és etimológiai szótár rengeteg utalással).
-Kempelen Béla: Magyar nemes családok, I-XI. Budapest, 1911-1932. (Kb. 40 000 nemes család rövid történetével foglalkozik. Sok utalást közöl.)
-Kempelen Béla: Magyar nemesi almanach. Az 1867-1909. magyar nemességre, bárói, grófi és herczegi méltóságra emelt családok. Budapest, 1910.
-Kempelen Béla: Magyar nemesi családkönyv. Budapest, 1927.
-Kempelen Béla: Családkönyv I. Nemes családok. Budapest, l940.
-Magyar förangú családok. Szerk.: Kempelen Béla. Budapest, 1931.
-Kempelen Béla: Útmutató az összes nemességi ügyekben. Genealógiai és heraldikai kézikönyv. Budapest, 1907.
-Kosáry Domokos: Bevezetés Magyarország történetének forrásaiba és irodalmába. Budapest, 1970. 607-771. pp. 9. Családi levéltárak és iratkiadások
-Kövári László: Erdély nevezetesebb családai. Kolozsvár, 1854.
-Nagy Iván: Családtörténeti értesítö czímerekkel és leszármazási táblákkal. I-III. évf. Budapest, 1899-1901.
-Nagy Iván: Magyarország családai czímerekkel és nemzékrendi táblákkal, I-XII. Pest, 1857-1868. (Kb. 10-12 000 nemes család történetével, genealógiájával foglalkozik. Sok genealógiai tabellát és címert is közöl.)
-Nyulásziné, Straub Éva: A Magyar Országos Levéltárban örzött eredeti címereslevelek jegyzéke. Budapest, 1981. (Több mint 1600 címereslevél leírását teszi közzé)
-Nyulásziné, Straub Éva: Útmutató a genealógiai és családtörténeti kutatáshoz a Magyar Országos Levéltárban. Levéltári Közlemények, 63. (1995) 1-2. sz. 167-181. pp. (sok levéltári forrásanyagot, utalást ad meg, föleg a nemes családok kutatásához nyújt adatokat)
-Ölyvedi Vad Imre: Nemességi könyv. Szeged, 1910. (A nemességi ismeretekkel és alapfogalmakkal foglalkozik.)
-Pap Gáborné: Kisebb családi és személyi fondok. V. Budapest, 1981.
-Pataky Lajosné: Családnévmutató a MOL-ban _rzött családi levéltárak és gyöjtemények irataihoz (1526-1945). Budapest, 1981.
-Magyar Nemzetségi Zsebkönyv. Második rész: Nemes családok. Szerk.: Pettkó Béla-Reiszig Ede. Budapest, 1905.
-Siebmacher: Das grosses und allgemeines Wappenbuch. (több mint 70 vaskos könyv, amely felöleli Közép- és részben Nyugat-Európa német nyelvterületö valamennyi jelent_sebb nemes családját. Rövid családtörténetet, címerleírást közöl, sok utalással. Külön táblázatokon pedig címerképeket) A sorozaton belül:
-Die Wappenbuch des Adels in Ungarn I-V. Bd. Nürnberg, 1885-1894.
-Der Adel von Siebenbürgen. Nürnberg, 1898.
-Der Adel von Kroatien und Slavonien. Nürnberg, 1899.
-Hanns Jäger Sunstenau: General Index zu dem Siebmacher’schen --Wappenbüchern 1605-1961. Graz, 1964. (Általános névmutató a Siebmacher-féle címereskönyvekhez)
-Tagányi Károly jegyzéke az Országos Levéltárban a magyar és erdélyi udvari kancellária fölállításáig található herczegi, grófi, bárói, honossági és nemesi okleveleknek. Budapest, Országos Levéltár 1886.
-Tagányi Károly-Pettkó Béla: Pótlék Tagányi Károly nemesi jegyzékéhez. Budapest, 1888. (Melléklet a Turul VI. évfolyamához)

Ha tudja a kutató, hogy az öt érdeklö nemes család melyik megyében volt birtokos, vagy hol lakott, nézzen utána, megjelent-e annak a megyének a nemes családjait tárgyaló kiadvány. Kempelen Béla: Magyar nemes családok id. könyvében az 1. kötet V-VII. oldalain felsorolja öket. Ha nem jelent meg a megfelelö megye nemes családjait ismertetö önálló munka, akkor utána kell nézni, hogy a Borovszky Samu által szerkesztett Magyarország Vármegyéi és Városai címö sorozatban kiadták-e a szóban forgó megye monográfiáját. (Nem jelent meg valamennyi megyéé - az ország 63 vármegyéjéb_l csak a következ_ megyék jelentek meg: Abaúj-Torna, Bács-Bodrog, Bars, Bihar, Esztergom, Fiume és a Magyar-Horvát Tengerpart, Gömör-Kishont, Heves, Hont, Komárom, Nógrád, Nyitra, Pest-Pilis-Solt-Kiskun, Pozsony, Somogy, Szabolcs, Szatmár, Temes, Torontál, Vas és Zemplén). Ebben a sorozatban mindegyik monográfia tartalmaz olyan fejezetet, amely lexikonszer_en, tömören leírja a megye nemes családjainak történetét. A megyetörténetekr_l, vármegyei monográfiákról, adattárakról szóló könyvészeti adatok összefoglalását l. Bodor Antal-Gazda István: Magyarország honismereti irodalma 1527-1944. Budapest, 1944. (Reprint: Budapest, 1984.) Függelékek: 457-482. p. Ha a fenti müvekben a kutató megtalálta az öt érdeklö családot, máris fontos kiindulópont birtokába jutott.
A továbbiakban a kutatónak az ott szereplö lábjegyzetekre kell ügyelnie, mert ezek sokszor adnak felvilágosítást arról, hol örzik a család levéltárát, iratait, címereslevelét, pecsétjét stb. Esetleg újabb irodalomról, forrásanyagról tájékoztathatják a kutatót.


Családtörténeti (genealógiai) gyüjtemények
A Magyar Országos Levéltárban örzik a Családtörténeti Cédulagyüjteményt az A 131 jelzet alatt. Ezt a gyüjteményt nevezik a Levéltárban Illéssy-patikának. Készít_je, Illéssy János arra törekedett, hogy a nemes családok nemességének tényét bizonyítsa, ezért megadja az illetö családra vonatkozó és a Magyar Országos Levéltárban közel száz fondban és állagban található iratok jelzetét (megjegyzendö, hogy sok esetben más levéltárra is utal a cédulagyüjtemény). A cédulagyüjtemény korábbi része, amit szintén Illésy készített, irodalmi utalásokat is ad (Turul - heraldikai és genealógiai folyóirat, Századok, családtörténeti m_vek). Ezeket az irodalmi utalásokat azok, akik Illésy halála után a gyüjteményt kiegészítették, általában nem jegyezték fel. Az 1990-es években - a könnyebb kezelhetöség végett - a százezres nagyságrendet meghaladó cédulagyüjteményt számítógépre vitték. 1997 óta viszont már CD ROM-on is beszerezhet_.
Szintén a Magyar Országos Levéltár örzi Pataky Károly genealógus kéziratát, amely els_sorban erdélyi, másodsorban és kisebb mértékben magyarországi nemes családok genealógiai adatait tartalmazza, a családnevek bet_rendben követik egymást. Ezek az adatok bibliográfiai, illetve levéltári jelzetekkel vannak kiegészítve. (Levéltári jelzete: A 133 - Filmtári helye: B 1583-B 1585 dobozok).
Az ún. Peláthy „Heraldika“ iroda különbözö családok nemességének kutatására vonatkozó betürendben elrendezett XVI-XX. századi iratokat tartalmaz. (Levéltári jelzete: R 272 - Filmtári helye: B 1534-B 1563 dobozok).
Ide sorolható még az ún. Daróczy-gyüjtemény, amely talán az Illéssy-patika mellett a legteljesebb genealógiai gyüjtemény. (Filmtári helye: 40593-40684 dobozok. Az eredeti, kéziratos anyagot a Dunamelléki Egyházkerület Ráday Levéltárában örzik. 1092 Budapest, Ráday u 28.).
Sajnos nem ritka eset, hogy az irat, amelyre az Illéssy-féle cédulagy_jtemény, illetve a Pataky-féle genealógiai gyüjtés utalnak, a Magyar Országos Levéltárban két alkalommal keletkezett tüzvészben megsemmisült (1945-ben kb 3000 folyóméter, 1956-ban viszont 8765 folyóméter irat égett el, pl. az Erdélyi Tábla anyaga, sok bírósági, igazságügyi és jogügyi szerv irata, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium irattára, valamint sok családi levéltár stb.). A megadott jelzetek alapján az irat a Magyar Országos Levéltár I. emeleti kutatótermében - a kutatási szabályzatnak megfelelöen - kikérhet_ és kutatható. Megjegyzendö, hogy sok egyéb családtörténeti vonatkozású irategyüttes már mikrofilmen megtalálható, a Reprográfiai Osztály óbudai kutatótermében kutatható. (L. a tájékoztató végén mellékelt jegyzéket).
Ha más levéltárra (múzeumra, könyvtárra, gy_jteményre) utalnak a fent említett genealógiai gyüjtemények (pl. valamelyik megyei levéltárra), és nem örzik a megfelelö irat mikrofilmmásolatát a Magyar Országos Levéltár Filmtárában, akkor a kutatónak személyesen vagy levélben kell az illetö intézményhez fordulnia. Pl. Nagy Iván gyakran hivatkozik a Collectanea Heraldica c. forrásra, ez az OSZK Fol. Lat. 127 sz. alatt található, és 18. század végi-19. század eleji rézmetszetes címerábrákat tartalmaz. Sokszor a megadott forrás örzi az intézmény ma már külföldön van. Ez fölöttébb nehezítheti és költségessé teheti a kutatást. Az is elöfordulhat, hogy a 70-80-100 évvel ezelött feltüntetett jelzetek ma már nem használhatóak. A levéltár anyagát átrendezték, az irat elveszett, megsemmisült stb. Ezekkel a nehézségekkel a kutatónak mind számolnia kell.
Nemességkutatáshoz használható egyéb forrásanyag
Az említett genealógiai gyüjtemények mellett fontos és hasznos lehet átnézni az alábbi fondokat és állagokat:
Acta nobilium (A III. Károly és Mária Terézia-korabeli nemességigazolására vonatkozó iratok) 1723-1784. (Leváltári jelzete: C 30 - Filmtári helye: B 1089-B 1120., valamint 9384. dobozok) Az iratok megyénként vannak csoportosítva. III. Károly császár, majd leánya, Mária Terézia átfogó nemességvizsálatokat és igazolást rendelt el és folytattatott le a célból, hogy kiszürjék a nemesi jogokkal visszaél_ egyéneket.
A Magyar Királyi Helytartótanácsban 1783-ban pedig külön osztály jött létre a megtámadott/vitás nemességi igazolások felülvizsgálására:
Departamentum nobilitare 1783-1848. (a nemesség igazolásának felülvizsgálatára létrehozott osztály iratai) (C 57) (Filmtári helye: B 968-B 1089 dobozok)
Megyei nemesi iratok (és közgyülési jegyzökönyvek). A közgyülési jegyzökönyvekben a nemesség kihirdetéséröl, birtokadományozásról, rangemelésekröl vannak bejegyzett adatok. Annak a megyének a jegyzökönyveiben kell kutatni, ahol a kihirdetés, adományozás stb. történt. L. a mellékletet.
Genealógiai tabellák XIII-XIX. század (MOL P szekció) (Filmtári helye: B 1431-B 1470. dobozok). Csak a birtokos nemesség családfáit _rzik ezek az iratok.
Genealógiai tabellák XVI-XIX. század (Erdélyi Országos Kormányhatósági Levéltárak, Gyulafehérvári Káptalan Országos Levéltára) Levéltári jelzete: F 6 - Filmtári helye: B 1470-B 1471. dobozok.
Genealógiai tabellák XIV-XIX. század (Bírósági Levéltárak, Levéltári jelzete: O 59 - Filmtári helye: B 1471- B 1473. dobozok). Többnyire a Processus tabulares (Jelzete: O 18), valamint az Acta post Advocates (Jelzete: O 69) c. állagokból kiemelt és kimásolt genealógiai tabellákat, illetve betürendes mutatókat tartalmazza. Az O 58. állagban szintén vannak genealógiai tabellák, ezek még nincsenek mikrofilmre véve, így eredetiben kaphatja kézhez az érdeklödö.

2007/04/12, 21:13:02
#: 200704560

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kemo: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
SZIA
Erdekességként küldöm, ezt a címert talaltam, mint a Bodó csalad címere remeélem latható.
Üdvözlettel minden Bodónak: Bodó Emő Marosvásárhelyről

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/04/14, 15:55:46
#: 200704650

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Ernö!

Az elküldött címer a Bodó de (geörgi) illetve Györgyi címer eredeti motívumait tartalmazó --Marosvásárhelyi Bodók--
( alias ) Köteles Címere.
Az eredeti motívumot ( a kézben tartott három virág) elöször a Bodó de györgyieknél tünik fel a XV. században Mátyás korában.
A Szente -Mágócs nemzetség beli györgyi Bodók az 1460-as években úgyvevezett veri barones az ország bárói poziciójában teljesítettek szolgálatot, mint királyi fölovász mester. Ez a király közvetlen ( lovas) seregének
parancsnoki címét jelentette. De egyik tagjuk Erdély alvajdája a másik pedig püspöke volt.
Ez a motívum azután átkerült a marosvásárhelyi Bodók ( alias Köteles ) címerébe, amely adományozására, úgy mint címeres nemesség, Ármálisa XVII. szazadban került sor.
Az Andrássy féle Magyarország Nemes Családjai címü könyv lásd OSZK a Bodó címerek között ezt is felsorolja.
Igérem fel teszem az összes általam ismert BODÓ CÍMERT.
A marosvásárhelyi katolikus és református temetöben talán még vannak címeres Bodó sírok. Ezeket le kell fotózni,-- ha még nem késö--
Nagyanyai dédszüleimet -- dédapám--, aki a marosvásárhalyi 9. honvéd huszárezred örnagya volt. Már eltávolították a katolikus temetöböl. Pedig itt egy alsó betonozású családi kriptánk volt.Most egy Fogarasi nevü ( magyarositott név) család vette birtokba. Valahogy elintézték maguknak. A kriptát 2070-ig tehát száz évig fenn kellett volna tartani.
Ök nem Bodók voltak,de történelmi szempontból a sír nagyon értékes volt. /De ez egy külön értekezés lenne./
Ez az egész dolog a Katolikus temetöirányítás egy ócska önpusztitó perverzítása. Egy normális kultúra saját sírjait nem cserélgeti, a temetettek csontjait nem dobja a temetö árkába. Ez a sír 1914-ben létesült. A felirata miatt sem lett volna szabad elpusztítani. (A zsidóságnál tilos a rátemetés vagy a sírok föltárása.)
Az a véleményem, hogy a marosvás´rhelyi BODÓ családok zöme
paniti (de panit)

szeretettel Attila

2007/04/14, 17:22:27
#: 200704654

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

 Bodo - Mezogyan fórumban: szabrina: Re: mezőgyáni Bodó
 Bodo - Mezogyan fórumban: erdospal: Re: mezőgyáni Bodó
bodolaszlo: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
2007/05/28, 11:32:51
#: 2007051284

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

kemo: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila.
nagyon reg nem jartam erre, sajnos egy jo idore internet nelkul, illetve szamitogep nelkul maradtam:(
Koszonom a sok, es szamunkra ertekes informaciot, sajnos en reszletes adatgyujtesre csak a szabadsagom ideje alatt tudok vallalkozni.persze tobb ag, tobb info..nem volt konnyu munka amit valaltal.
Udvozlettel
EMO
2007/05/28, 11:56:55
#: 2007051291

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó István (Csíkszereda): Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Részleteiben olvastam a Bodó névkeresést itt ezen az oldalon. Ez késztetett ezen hozzászólás beírására, na meg, hogy magam is Bodó vagyok.
A bukaresti Bodó-k nagytöbbsége kászoni származás, akik az ottani építkezésekkor kerültek oda, éa maradtak ott. Családostól nagyon sokan.
Magamról, ha valakit érdekel, mint eredet, a csíkmadéfalvi Bodó-k leszármazottja vagyok, de érdekesen egy oldalágon érkezik meg hozzán a kászoni Bodó-k vonala is, az ún Gvrágyán-féle Bodó.
2007/05/30, 20:45:51
#: 2007051386

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo
A csíkszentmártoni Bodó családból származom. Ismert ősöm, Bodó Bálint 1653 márc.4-én kapta II.Rákóczi György fejedelemtől a "primipilaris agilis" azaz igaz lófő címet, a neki tett hadi érdemeiért. Az előnév használatát testvéreire és utódaira is kiterjesztette.
Őseim Csíkszentmárton alvégén, Csíkcsekefalván laktak, onnan az I.világháború után települtek át Magyarországra.
A rendelkezésemre álló anyakönyvi kivonatokból 183o-ig van hiteles bizonyiték, hogy Bodó Ferencnek fia született. Az Országos Levéltárnál végzett kutatásomból követni lehetett a családfát az 1700-as évek végéig, de egyházi anyakönyvi iratok nincsenek meg.
A fórumon egyetlen említést találtam csíki Bodóról, pedig a felkutatott iratok alapján igen sokan viselték ezt a nevet.
Keresem azokat a Bodókat, akik visszamaradtak Székelyföldön, hogkutatásomhoz adatokhoz juthassak.
2007/06/09, 17:12:31
#: 200706412

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo
A csíkszentmártoni Bodó családból származom. Ismert ősöm, Bodó Bálint 1653 márc.4-én kapta II.Rákóczi György fejedelemtől a "primipilaris agilis" azaz igaz lófő címet, a neki tett hadi érdemeiért. Az előnév használatát testvéreire és utódaira is kiterjesztette.
Őseim Csíkszentmárton alvégén, Csíkcsekefalván laktak, onnan az I.világháború után települtek át Magyarországra.
A rendelkezésemre álló anyakönyvi kivonatokból 183o-ig van hiteles bizonyiték, hogy Bodó Ferencnek fia született. Az Országos Levéltárnál végzett kutatásomból követni lehetett a családfát az 1700-as évek végéig, de egyházi anyakönyvi iratok nincsenek meg.
A fórumon egyetlen említést találtam csíki Bodóról, pedig a felkutatott iratok alapján igen sokan viselték ezt a nevet.
Keresem azokat a Bodókat, akik visszamaradtak Székelyföldön, hogkutatásomhoz adatokhoz juthassak.
2007/06/09, 17:12:37
#: 200706413

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo
A csíkszentmártoni Bodó családból származom. Ismert ősöm, Bodó Bálint 1653 márc.4-én kapta II.Rákóczi György fejedelemtől a "primipilaris agilis" azaz igaz lófő címet, a neki tett hadi érdemeiért. Az előnév használatát testvéreire és utódaira is kiterjesztette.
Őseim Csíkszentmárton alvégén, Csíkcsekefalván laktak, onnan az I.világháború után települtek át Magyarországra.
A rendelkezésemre álló anyakönyvi kivonatokból 183o-ig van hiteles bizonyiték, hogy Bodó Ferencnek fia született. Az Országos Levéltárnál végzett kutatásomból követni lehetett a családfát az 1700-as évek végéig, de egyházi anyakönyvi iratok nincsenek meg.
A fórumon egyetlen említést találtam csíki Bodóról, pedig a felkutatott iratok alapján igen sokan viselték ezt a nevet.
Keresem azokat a Bodókat, akik visszamaradtak Székelyföldön, hogkutatásomhoz adatokhoz juthassak.
2007/06/09, 17:12:51
#: 200706414

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:13:01
#: 200706429

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:15:36
#: 200706430

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:17:08
#: 200706431

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:18:27
#: 200706432

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:19:37
#: 200706433

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:20:49
#: 200706434

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:21:53
#: 200706435

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:23:27
#: 200706436

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:24:33
#: 200706437

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:25:37
#: 200706438

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:26:35
#: 200706439

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:27:28
#: 200706440

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:28:29
#: 200706441

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

altorjai-karatnai Bodó: adat

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/06/10, 06:29:26
#: 200706442

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

DomjanGyorgy: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila!

Én, Domján György, a szentgyörgyvölgyi és domjánszegi család történetét kutatom. Őseink Szentgyörgyvölgyéről, Zala megyéből, a Magyar-Szlovén határ melől származnak. Első ismert ősapám szentgyörgyvölgyi domjánszegi Domján Pál (Paulus Damyan de Zenthgyerghwelge), kit elsőként egy 1490-ben a Kapornaki Konvent által Mátyás királynak tett jelentésről szóló oklevél említ (DL 19647:1490).

1943-ban Baán Kálmán, a szentgyörgyvölgyi és domjánszegi Domján család történetéről írt munkájában a következőket közli:
"A Damján családnév ugyancsak 1490-ben tűnik fel Damján Pál személyében, s a leszármazást teljes bizonyossággal csak ettől a Páltól tudjuk levezetni, mindamellett több figyelemreméltó adat van segítségünkre a távolabbi kapcsolatok felderítésében. Amikor fentnevezett Pál ivadékai 1570-ben nova donatiot kapnak a Szentgyörgyvölgye területén fekvő Domjánszegre, az oklevél Bodószegh sive Domjánszegh-et említ."

A II. Miksa által 1570. április 4-én kiadott Nova Donatio a következőket írja:

"Mi, II. Miksa Isten kegyelméből választott, mindig fenséges római császár, Németország, Magyarország, ... királya ... emlékezetül adjuk a jelen oklevél tartalmával mindazoknak, akiket illet, hogy mi mérlegelve és tekintetbe véve hűségét és hűséges szolgálatait híveinknek, nemes Miklósnak, Jánosnak és Péternek, akik a néhai Bálint fiai, aki a néhai idősebb Domján Pál (Pauli Damyan) fia, valamint Simonnak, néhai Péter fiának, aki a néhai Balázs fia, aki a néhai említett idősebb Domján Pál fia, valamint Mihálynak és Balázsnak, akik a néhai másik, ifjabb Pál fiai, aki a néhai András fia, aki az említett néhai idősebb Domján Pál fia, valamint másik idősebb Mihálynak, Andrásnak és Ferencnek, akik a néhai György fiai, aki a néhai János fia, aki az említett néhai idősebb Szent György völgyi Domján Pál fia, akik ezeket a hűséges szolgálatokat Magyar Királyságunk Szent Koronájának és a mi királyi felségünknek nyújtották, ezért birtokuk egész területét a rajta lévő házakkal, vagyis nemesi kúriákkal együtt Szent György völgyén, amelyet Bodoszegh-nek vagy Domjánszegh-nek hívnak a mondott Zala megyében békés és nyugodt birtoklásra – ahogy őseik is már békésen és nyugodtan birtokolták – adjuk, és nekik erről birtoklevelet adunk, amelyet már birtokoltak, de azt mondják, az idők forgatagában és a zavargások következtében elveszett vagy elvették tőlük. Az egész és az összes jogot tehát, ami a fennmondott birtokra, házakra vagyis nemesi kúriákra vonatkozik a mondott Szent György völgye birtokon, mégpedig a Bodoszegh-nek vagy Domjánszegh-nek nevezett részen, amely a fennevezett Zala megyében van, bármilyen módon is birtokoltuk és bármilyen ok vagy indok miatt tartozott hozzánk, az összes eszközökkel és tartozékokkal, a hozzátartozó földekkel, azaz a művelt és műveletlen szántóföldekkel, legelőkkel, kaszálókkal, cserjésekkel, erdőkkel, mezőkkel, ligetekkel, hegyekkel, völgyekkel, szőlőkkel, szőlőhegyekkel, vizekkel, folyókkal, halastavakkal, patakokkal, malmokkal és minden egyéb, bármilyen néven nevezett hozzátartozó részekkel teljes egészében azok ősi és valódi határai közt, ahogy ezt fentebb említettük, az említett nemeseknek és azok utódainak és leszármazottjainak adományozzuk és adjuk új adomány címen; sőt adjuk, adományozzuk és átadjuk örök és visszavonhatatlan joggal birtoklásra, tartásra és bírásra a mi bizonyságlevelünk tartalmával és érvényével. Amelyet mi privilégium formában is ki fogunk adni, mihelyt elénk hozzák ezt a levelet.

Kiadatott Prágai királyi várunkban, 1570. április 4-én, római, magyar és más királyságaink nyolcadik évében.
Miksa s.k. Listhius János veszprémi püspök s.k."

Majd Baán a következőket közli Bodószegh, illetve Domjánszegről:

"A Domján család távolabbi ősét tehát ebben a Bodó (Bodoló)-ban kell látnunk. Erről a Bodoló-ról még azt is tudjuk, hogy Radna fia volt. Szentgyörgyvölgyi Radna egyébként megalapítója volt a középkorban Szentgyörgyvölgye mellett fekvő Radna községnek, később Radnaüllés-nek, honnan a család Radnai-nak is nevezte magát. Radna és fia Bodoló az 1200-as évek végén s az 1300-as évek elején éltek, ezt onnan következtetjük, hogy 1382-ben már Bodó unokái éltek és szerepelnek. Farkasd, Radna és Déd, Szentgyörgyvölgye szomszédos községei a középkorban, s e helyeken volt birtokos Radna fia Bodó, aki birtokaira vonatkozó oklevelét biztosítani kívánván, azt megőrzés végett Panth fiainak adta át 1320 körül. Bodó unokái Miklós fia Miklós és Pál fia György 1382-ben azután visszakérték a nevezetes okmányt Panth unokájától Balase fia Györgytől, aki azonban megtagadta az oklevél kiadását, s ezért a királyi tárnokmester elé idéztetett.
Radna helység egyébiránt a Kebele patak mellett feküdt, Baracsaháza szomszédságában a Szentgyörgyvölgyre vezető úthoz közel, a Verőláb nevű völgyben. 1342-ben, Bodoló fiaira vonatkozó oklevél fekvését így határozza meg.7 Erről a birtokról a család olykor Radnai néven is szerepel, így 1385-ben, Bodó leszármazottai Radnai Pál fia György és Miklós fia János. Éppen a Radna-i, valamint Dédtelek-i, ugyancsak családi tulajdonban levő birtokok tárgyában folytatott pereskedés során, olyan adatok is felmerülnek, amelyek azt bizonyítják, hogy a Szentgyörgyvölgyi Bodófiak, eredetileg országos, vagy ősbirtokos nemesek voltak, s csak utóbb kerültek a királyi szolgálmányosok, őrök sorába. Radnaüllése és Déltelek birtokok iránt, - melyek mint fentebb többször említettük a Szentgyörgyvölgyi Damjánok őseié voltak - Lindvai István és János tótországi bánok 1380 körül azzal indítottak keresetet, hogy azok tulajdonosaik halála után a királyra szállottak vissza."

Ezek alapján a szentgyörgyvölgyi és domjánszegi Domján család őseiben is feltűnik a Bodó, Bodoló név, felmenői vonalon, és feltehetőleg egyik Bodó ősapa fiának keresztneve volt Domján (vagy Damján), aki azután a család nevét már Domjánként vitte tovább. A Damján, vagy Domján név egyébként keresztnév eredetű; Szent Domján és Szent Kozma ikertestvér orvosok voltak, kik nagy tiszteletnek őrvendtek az ország nyugati részein, főként Zala megyében, így a fiú gyermekek többen is kapták a Domján/Damján nevet a keresztségben.
Szent Domján és Szent Kozma egyébként a Magyar Koronán is feltűnik, az egyik tűzzománc mezőben, azt hiszem, hogy a homloki részen.

Nem tudom, hogy halott-e már a fentiekről korábban, esetleg találhatunk közös korábbi őst az Ön kutatásai alapján is.

Üdvözlettel,

Domján György
Kecskemét
2007/06/11, 14:57:55
#: 200706496

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

richardbodo: Bodó Richárd
Bodó Richárd a nevem. Kápolnásnyéken lakok (Velencei Tó, Fejér Megye). Édesapám Bodó Gyula (Szül.:1950, Csákánydoroszló). A gondunk az, hogy a Dédapám (Bodó Henrik kb. 1870-es években élhetett, a Velencei Kastély kertésze volt) örökbe adta Nagyapámat, Bodó Gyulát, aki nem tartotta a kapcsolatot a Bodó Családdal. Esetleg van a Fórum tagjainak ötlete, hogyan járhatok utána?
2007/06/11, 23:02:23
#: 200706516

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo
A 414 sz. hozzászólásomban jeleztem, hogy a családom őseit közokirattal 1830-ig tudom igazolni.
A családfám:
Bodó László Károly
született: 1927 október 30. Budapest.
szülei: Bodó Károly és Lovasi Julianna Lujza
Bp.III.ker. ak. 3003270774 sz.

Bodó Károly
született: 1902 október 11 Nagykikinda
szülei: Bodó Barnabás és Varga Mária
Nagykikinda 39432-683 sz.

Bodó Barnabás
született: 1866 október 19 Csíkcsekefalva
szülei: Joannes Bodó és Clara Karácson
Csíkszentmárton IV köt. 49 old. 50 sorszám

Joannes=János Bodó
született: 1830 november 8. Csíkcsekefalva
szülei: Franciscus Bodó és Rachel Bodó
Csíkszentmárton II.köt. 29 old. 66 sorszám

Ezt követően a csíkszentmártoni plébánia nem tudott anyakönyvéből adatot szolgáltatni, mert azok előbb Csíkszeredára, majd Gyulafehérvárra kerültek. Onnan a román kormány utasítására, a bukaresti Állami Levéltárba kellett beszolgáltatni.
Kérem, amennyiben a fenti adatok alapján valaki felismeri családfát, szíveskedjen értesíteni.
2007/06/12, 15:10:27
#: 200706560

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Edina: Re: Bodókutatás
Kedves Mindenki!Anyósom is Bodó,ők Erdélyből(Háromszékből)jöttek át Hmvhelyre.(Bodó Piroska Lídia) Szeretnénk a kint maradt rokonok nyomára bukkanni,hátha itt a forgatagban valaki tud segíteni:Bodó -VILMA,ANDRÁS,ELEK.Szabó LŐRINC,IRMA.Gerendi SÁNDOR.További jó kutatást mindenkinek és előre is köszönöm a segítséget.Üdv.Faragó Edina
2007/06/13, 07:56:17
#: 200706586

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bdó K Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves István!

Kérlek, amit a családról ismersz azt tedd közzé!

Csángóföldön találkoztam, még a 70-es években egy Bodó családdal, akik a Madé falvi veszedelem idején menekültek arra a vidékre. Tehát a XVIII. század óta ott élnek.
Lehet, hogy Ök a Ti családotok csángóföldi ága.
-------------------------------------------------
Kedves BODÓK!

Mindent írjatok le, amit felmentőitekről tudtok.
Itt ezen az oldalon közös értékeket gyűjtünk egymásról és egymásnak.

Szeretettel. Bodó K. Attila

attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2007/06/22, 13:48:17
#: 2007061020

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: Bodókutatás - Haromszek
Kedves Edina!
Csaladkutataskor meg piciny Haromszek-unk is nagynak bizonyul. Akarcsak 1848/49-ben...
Megiscsak kellene egy helysegnev ahonnan anyosod szarmazik, illetve par szuletesi datum ahhoz, hogy biztos legyen a kapcsolodas. A haromszeki telepulesek anyakonyvei szabadon kutathatok a leveltarban, sot ujabban engedelyeztek a fenykepezest is, elfogadhato aron. Pontosan milyen adatok erdekelnek?
Udvozlettel,
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
2007/06/22, 16:39:22
#: 2007061026

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

radamesz: Újra
Üdvözlök mindenkit!

Egyszer már írtam erre az oldalra, de úgy döntöttem, ismét próbát teszek, hátha több szerencsével járok.
Ősöm, Bodó Péter (1742-1802) kustánszegi (Zala m.) lakos volt. Felesége Jánoskó János lánya, Zsuzsanna, ki szintén 1802-ben halt meg. Ha véletlenül talál valaki kapcsolatot ezen személyek és a családfája között, kérem, írjon!
Érdekesség, hogy Bodó-őseim igen magas növésűek voltak.

Üdv.: Bodó-Nagy Norbert
2007/06/29, 10:46:24
#: 2007061372

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

radamesz: Újra
Üdvözlök mindenkit!

Egyszer már írtam erre az oldalra, de úgy döntöttem, ismét próbát teszek, hátha több szerencsével járok.
Ősöm, Bodó Péter (1742-1802) kustánszegi (Zala m.) lakos volt. Felesége Jánoskó János lánya, Zsuzsanna, ki szintén 1802-ben halt meg. Ha véletlenül talál valaki kapcsolatot ezen személyek és a családfája között, kérem, írjon!
Érdekesség, hogy Bodó-őseim igen magas növésűek voltak.

Üdv.: Bodó-Nagy Norbert
2007/06/29, 10:48:11
#: 2007061373

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bdó K Attila: Re: Újra
Kedves Norbert!

Az a hely ahol Bodó Péter nevü ősöd élt, ősrégi magyar település.
Az egyházi anyakönyvekben kell a leszármazottak után kutatni.
Itt a jogállásukat is feltüntették, pl. nobilis, jobbagiones, stb.
Meg kell vizsgálni hány Bodó család él Zalában.
A kutatás módjáról fentebb közöltem már egy összeállítást. Ez segítséget adhat a kutatásban.
Európa demográfiai átalakulás előtt áll.
Ez egy etnikai időzített bomba, amely magában rejti eltünö népek és régi kultúrák tragédiáját. Ezért nagyon fontos, hogy a magyar lakosság ne csupán társadalmi helyzete, tevékenysége, politikai nézete szerint, alkosson érdekcsoportokat. Ezeket mind, mind túléli, ha a "gyökerek"
kutatásával, a geneológiai azonosság vagy részbeni azonosság meglétének felderítével alkot közösséget, majd egységet. Az atomizálódott és multikulturálissá hígult országlakókon belüli magyar nemzet csak ezen a módon tudja elkerülni végleges eltűnését, beolvadását.

A BODÓ családok általában átlagnál magasabbak. Ez a székelyföldi Hárommszéken is megfigyelhetö. A véletlenek kizárása miatt ezt a kérdést csak egy részletes genetikai, antropológiai vizsgálat képes megválaszolni. A Kárpát-medence magyarság által benépesített egész területéröl, különbözö helyekröl legalább száz Bodónak kellene e vizsgálatban részt vennie, hogy értékelhetö adat álljon rendelkezésre. Ha ez a viszgálat génmarker viszgálatot is jelentene, akkor érdekes dolgok derülhetnének ki.

Én kb. 189 cm testmagassággal rendelkezem. Fiam 190 cm. ( édesanyja és családja átlagos testmagassággal rendelkezik 167 cm),
A pici fiam, aki kilenc éves három párhuzamos osztály első öt legmagasabb gyermekeinek egyike. ( édesanyja átlagos testmagassággal rendelkezik 166 cm)

Eredményes kutatást kiván:

baráti üdvözlettel Attila
2007/06/29, 12:21:26
#: 2007061378

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

radamesz: Re: Újra
Kedves Attila!

Sajnos a kutatásban megakadtam, mivel az illetékes helyen, Becsvölgyén csak 1748-ban kezdődött az anyakönyvezés, Bodó Péter pedig 1742-ben született. Születési és halálozási évét is csak onnan tudom, hogy a Halotti Anyakönyvben korának említésével együtt szerepel elhunytának időpontja.
Ami a Bodó-családokat illeti, Zala megyében tulajdonképpen nincs sok ilyen nevű család. A különböző településeken előforduló Bodók valószínűleg egy közös törzsből erednek, csak az idők folyamán elszakadtak egymástól, s így a rokoni kapcsok is megszakadtak, feledésbe merültek. Talán a Vas megyében található Bodókkal lehet némi kapcsolat. Nevezett megyében három ns. Bodó család is van, igen közel Zalához. Persze ez csak feltételezés.
Mindazonáltal válaszát köszönöm, s ha tud valamilyen tanáccsal szolgálni, azt szívesen veszem.

Üdvözlettel: Bodó-Nagy Norbert
2007/07/02, 09:36:38
#: 20070750

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo K. Attila: Re: Újra
Kedves Bodó-Nagy Norbert!

Nem véletlen!

Ezekkel a családokkal fel kellene venni a kapcsolatot, hiszen viszonylag kis sugarú körben találhatók,egymással viszonylag közeli szomszédságban.
Bizonyos vagyok benne, hogy nem fogják tolakodásnak venni.
Sok információt lehet így kicserélni.
Pl. az egyik ötödik unokatestvérem családi iratai között megtalálta azt az iratot, amelyben nagybácsikája az én nagyapámról emlékezik meg. Ezekből a morzsákból, mozaikokból lehet összeállítani egy család történetét, geneológiáját.

baráti üdvözlettel; Attila
2007/07/02, 18:02:39
#: 20070780

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodnár Zoltán: Re: Újra
Kedves Bodó-Nagy Norbert!

A mi szűkebb családunk központja jelenleg a Bakonyban található, de nagyon közeli rokonok élnek a Balaton északi részén, a Somló hegy környékén. Onnan származtak el a dédszülők. A család a katolikus ághoz tartozik.

Üdvözlettel:

Bodó-Bodnár Zoltán
2007/07/02, 20:19:55
#: 20070791

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodókutatás
Kedves Edina!

Tekintettel arra, hogy a Te BODÓ öseid Háromszékböl valók, csupán azt a kérdést teszem fel, hogy katolikus vagy református család?
Kedves Edina az, hogy vérrokonok vagyunk az több,mint biznyos!
Fel fogom rakni a nálam levö összes halotti levelet.
Ebböl sok mindenre fény derülhet.

attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2007/07/04, 19:19:07
#: 200707200

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Péter: Re: Bodókutatás
Kedves Bodók!

Nem sokat tudok a család eredetéről, de nagyapám készített családfát, aminek kaptam egy másolatát a nagybátyámtól. Csak nevek vannak benne, de a Bodó vonalat feleségekkel itt leírom. Ha valaki ráismer kérem küldjön el nekem mindent, amit tud.

a peter (pont) bodo (kukc) geologika (pont) hu címre

Köszi,
Péter


apántól haladok visszafelé az időben:

Bodó Ákos Ferenc (f. Molnár Éva)
Bodó Aurél (f. Kiss Edit)
Bodó Sándor (f. Csicsáky Adalberta)
Bodó Sándor (f. Reszl Karolin)
Bodó István (f. Török Julianna)
Bodó Mihály (f. Terhes Rozália)
Bodó János (f. Makra Anna)
2007/07/27, 13:57:17
#: 2007071255

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

vivisara: Re: család
Hello Szabina!

A nyirségben merre vannak vagy voltak, a rokonaid?
Köszi Kovácsné Bodó Erzsébet
2007/08/14, 13:34:06
#: 200708615

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó László: válasz
Kedves John
Küldtem önnek egy mail-t családunk lehetséges kacsolatáról.
A levélben egy -két képet is mellékeltem nagyapámról, és feleségérről.
Ha ön szerint van közöttünk rokoni kapcsolat itt az ideje hogy feltárjuk.
2007/08/17, 09:59:04
#: 200708755

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Brigitta: Re: Bodókutatás
Kedves Bodók!
Most, 23 évesen kezdett el igazán érdekelni, a származásom, ezért gondoltam megnézem, hogy mire jutok az interneten. És megtaláltam ezt az oldalt! Igazán örültem, hogy a Bodókról ennyi új infót tudtam meg!
A Vajdaságban, Bácskossuthfalván (Moravicán) élek! A nagyapám Zomborból jött ide.
A kutatást még csak most fogom elkezdeni, de ezek a hírek, méginkább felkeltették az érdeklődésemet!
Üdv: Bodó Brigitta
2007/09/10, 22:07:14
#: 200709379

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Bodókutatás
Kedves Brigitta! Igen szomorú számomra, hogy Csík megyéből, ahonnan a családom ered, senki nem jelentkezett. Még a csíkszentmártoni előljáróságnál is érdeklődtem, nem is válaszoltak.
A nagyapán a MÁV-nál dolgozott és 1902-ben már Nagykikindán éltek. Talán tudsz felvilágosítást adni, hogy a Vajdaságban maradtak-e ebből a családi ágból. Szeretettel üdvözöl, Dr.Bodó László Károly.
2007/09/12, 15:13:57
#: 200709459

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Bodókutatás
Kedves Brigitta! Igen szomorú számomra, hogy Csík megyéből, ahonnan a családom ered, senki nem jelentkezett. Még a csíkszentmártoni előljáróságnál is érdeklődtem, nem is válaszoltak.
A nagyapán a MÁV-nál dolgozott és 1902-ben már Nagykikindán éltek. Talán tudsz felvilágosítást adni, hogy a Vajdaságban maradtak-e ebből a családi ágból. Szeretettel üdvözöl, Dr.Bodó László Károly.
2007/09/12, 15:14:08
#: 200709460

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Bodókutatás
Kedves Brigitta! Igen szomorú számomra, hogy Csík megyéből, ahonnan a családom ered, senki nem jelentkezett. Még a csíkszentmártoni előljáróságnál is érdeklődtem, nem is válaszoltak.
A nagyapán a MÁV-nál dolgozott és 1902-ben már Nagykikindán éltek. Talán tudsz felvilágosítást adni, hogy a Vajdaságban maradtak-e ebből a családi ágból. Szeretettel üdvözöl, Dr.Bodó László Károly.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/09/12, 15:14:56
#: 200709461

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Brigitta: Re: Bodókutatás
Kedves Bodó L. Károly!
Utána fogok nézni komolyabban is a felvetett problémának, amint időm engedi, mert sajnos, jelenleg nagyon elfoglalt vagyok.
Egyenlőre a legfrisebb kiadású telefonkönyvben néztem utána, a Nagykikinda községben élő Bodóknak.
A következőket találtam:
- Zentán: B. Antal, B. Béla, B. Béla (kettő van), B. Csaba, B. györgy, B. Endre, B. Ferenc, B. Gábor, B. István, B. József, B. Károly, B. Sándor, B. Zoltán, B. Zsolt.
- Adán: B. József, B. Mihály, B. Verona.
Ha esetleg valakiről bővebb infót szeretne, vagy talál valamilyen összefüggést valakivel, akkor kérem jelentkezzen!
Igyekszem mielőbb bővebb felvilágosítással szolgálni!
Maradok tisztelettel: Brigitta
2007/09/12, 16:59:20
#: 200709471

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Brigitta: Re: Bodókutatás
Kedves Bodó L. Károly!
Utána fogok nézni komolyabban is a felvetett problémának, amint időm engedi, mert sajnos, jelenleg nagyon elfoglalt vagyok.
Egyenlőre a legfrisebb kiadású telefonkönyvben néztem utána, a Nagykikinda községben élő Bodóknak.
A következőket találtam:
- Zentán: B. Antal, B. Béla, B. Béla (kettő van), B. Csaba, B. györgy, B. Endre, B. Ferenc, B. Gábor, B. István, B. József, B. Károly, B. Sándor, B. Zoltán, B. Zsolt.
- Adán: B. József, B. Mihály, B. Verona.
Ha esetleg valakiről bővebb infót szeretne, vagy talál valamilyen összefüggést valakivel, akkor kérem jelentkezzen!
Igyekszem mielőbb bővebb felvilágosítással szolgálni!
Maradok tisztelettel: Brigitta
2007/09/12, 17:01:39
#: 200709472

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Csikszentmarton
Kedves Laszlo Karoly!
Hadd vedjem egy kicsit a munder becsuletet...!
Az, hogy senki sem jelentkezett "itthonrol", meg nem jelent semmit. Vagyis a hivatalossagok hanyagsagat mar nem mossa le semmi. De az esetleges rokonok, ha mar lenne is internethozzaferesuk, nem biztos, hogy olvassak a Radix-ot, vagy ha igen, akkor meg marad, hogy erdekelje oket is a csaladkutatas...
Szemelyes tapasztalatom, hogy tizezer emberbol jo arany ha egyet erdekel annyira a csaladja tortenete, hogy idot es energiat aldozzon ra.
Ugyhogy ritka peldanyok vagyunk itt a forumon, igy nem veletlen az egyik tarsunk altal eleg gyakran hasznalt "zart osztaly" megnevezes.
Ami a kutatast illeti..., ha mar belekezdtunk, akkor marad, hogy egyedul vagy nagyon csekely rokoni segitseggel csinaljuk vegig amit meg lehet tenni ebben a temaban.
Csikszentmarton egyhazi anyakonyvei, ha fennmaradtak, akkor jo esetben a csikszeredai allami leveltarban vannak. A 100 evnel regebbi feljegyzesek szabadon kutathatok. Ujabban engedelyeztek a fenykepezest is, igy akar az egesz anyakonyvet is vegig lehet fenykepezni es az otthon csendjeben tobb tiz/szaz ora munkaval "kisakkozni" a csaladfat.
Udvozlettel,
Janos (nem Bodo) - Sepsiszentgyorgyrol
2007/09/12, 18:39:59
#: 200709473

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Csikszentmarton
Kedves névrokon!
Bocsáss meg, hogy itt csak most válaszolok, de miután megérkezett a radixtól interneten a leveled, az ott megadott címre küldtem a választ.
Nem kell védeni a mundér becsületét, tisztában vagyok nagyon sok dologgal. A családfa kutatásával 1990-ben kezdtem foglalkozni, mikor ez már nem volt úri passzió. Mint előzőekben olvashattad, a családom Csíkszentmárton alvégéről, Csíkcsekefalváról származik. A Magyar Országos Levéltárban agyulafehérvári Liber Regisben (királyi szabadok) van egy bejegyzés 1653 márc. 4.-én, melyben a csíkszentmártoni Bodó Bálintnak és testvéreinek a primipiláris agilis tisztetadományozza. Apámnál megvoltak az anyakönyvi kivonatok 1830-ig, de az elötte lévőket nem tudtam nbeszerezni. Gyulafehérvárról az érsekség értesített, hogy a román kormány az összes 1950 előtti anyakönyveket begyűjtette, majd Csíkszeredáról Bukarestbe szállítatta. Minderről ez év május 28-án bővebben írtam.
A 80. évemben járok, ezért már képtelen voltam odautazni, ebben még a nyelvtudásom, illetve annak hiánya is akadályozott.
A hazai levéltári kutatásokban a székely lustra jegyzékeken keresztül próbáltam meg visszafelé megkeresni a kapcsolatopt 1563-tól 1830-ig. Az 1683-i bécsi hadjárat után előkerült a csíki nemességnél Bálint fia Mihály, majd fia Lukács csekefalváról az 1710-es évszámmal. Ezt követően nehéz pontos adatokat szerezni, mert Lukácsnak 6 fia született. Itt nem tudtam melyik ágon mehetek tovább.
Rengeteg Bodó neve került elő, volt köztük nemes, lófő és szolga is.
A csíkszentmártoni előljáróságtól kértem segítséget, de még csak válaszra sem méltattak. Így most a kutatással leálltam, nincs összekötő kapcsolatom 1710 éás 1830 között.


Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/09/16, 14:17:55
#: 200709638

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Bodókutatás
Keves Brigitta.
Köszönöm kedves tájékoztatásod. A családunk Csíkből, miután MÁV alkalmazott volt a nagypapa, Nagykikindára költözött, ahonnan 1918 után, a szerb megszállás következtében Magyarországra, Szegedre jöttek. Apám innen, a Nemzeti Hadsereggel vonult be Budapestre, ahol most is élek.
Nem valószínű, hogy a Vajdaságban családunk bármely tagja ott maradt volna.
Köszönöm a fáradozásodat, és ha véletlenül mégis akad valami kapcsolati lehetőség, kérlek értesíts.
Az itt közölt előző levelem, légy szíves elolvasni, ott részletesebben írok magamról egy kedves olvasótársnak.
Szeretettel üdvözöllek.
2007/09/16, 14:27:22
#: 200709639

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ebodo: érdeklődnék
Sziasztok (illetve Jónapot kívánok)!
én Bodó Eszter vagyok, 21 éves joghallgató. Régóta foglalkoztat apám családjának származási vonala és ahogy keresgéltem rátaláltam erre a fórumra. Nem tudom, hogy nekem van-e valami közöm a fent említett családokhoz, mindenesetre nagy segítség lenne, ha már azt tudhatnám, hogy más vonalon kell elindulnom. Olvasgattam itt a többi Bodó családról jellemzőket. Nálunk is megjelenik a 190 cm-es magasság és mi is katolikus család vagyunk, de ez nem jelent még semmit. Édesapámék Somlóvásárhelyről származnak és azt tudom, hogy nagyapám id Bodó Ferenc Erdélyből jött át. Mostmár mindenki, akiről tudok Pesten él, illetve Pakson. Ha valaki esetleg biztosan ki tud zárni, megkérném hogy szóljon. Vagy ha véletlenül egyezés van, akkor is feltétlenül!

köszönettel,

Bodó Eszter
2007/10/12, 15:10:07
#: 200710690

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodnarzo: Re: érdeklődnék
Kedves Eszter!
Végre!
Mi is katolikus ág vagyunk, Eplényből, de a család a Somló mellől való, temetésekre el is jön néha onnan egy-két rokon.
Várom válaszát!

Üdvözlettel:
Dr. (Bodó) Bodnár Zoltán
2007/10/12, 15:15:26
#: 200710691

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: Karatnai Bodo-k
Kedves Eszter es Zoltan!
Van itt a karatnai Bodo csaladfan egy Ferenc, aki 1870 korul szulethetett es nincs tovabbi adat rola. Terverei Maria es Zsuzsanna voltak. Apjuk szinten Ferenc, anyjuk Kun Honorata.
Irtam mar fennebb is, hogy a csalad-agak megrajzolasan kivul nincs mas modja a kapcsolodasok megtalalasanak. Ebben tudonk segiteni innen Erdelybol.
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
(Erdelyi Genealogiai Tarsasag)
2007/10/12, 20:44:37
#: 200710710

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Kovács Sándorné: Re: érdeklődnék
Szia Eszter!

Én Bodó Erzsébet vagyok, és a szüleim és nagyszüleim
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből valók.
Lassan két éve hogy itt-ott keresgélek, de nemigen jutok előre. Próbálkoztam a Magyarország.hu-n, ott van egy olyan hogy Családfakutatás, és voltam a levéltárban is. Budapesten a Bécsi uton van. Üdv Kovácsné
2007/10/14, 10:30:52
#: 200710780

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Árpád
2007/11/25, 16:31:05
#: 2007111353

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Árpád
2007/11/25, 16:42:02
#: 2007111354

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Árpád
2007/11/25, 16:42:24
#: 2007111355

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Árpád
Bodó Árpád vagyok,Tisztaberekről származom.Most találtam rá erre az oldalra és nagy örömömre szolgál,hogy hozzászólhatok.Tisztabereken három féle Bodó család él,nem tudok róla,hogy rokonok lennénk,bár semmi sem lehetetlen.Örülnék,ha a falumból elszármazottak,vagy az Ők utódaik jelentkeznének,hiszen nagy valószinüség szerint rokonok vagyunk.Üdvözlettel:Bodó Árpád
2007/11/25, 16:56:20
#: 2007111356

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó Árpád
Bodó Árpád vagyok,Tisztaberekről származom.Most találtam rá erre az oldalra és nagy örömömre szolgál,hogy hozzászólhatok.Tisztabereken három féle Bodó család él,nem tudok róla,hogy rokonok lennénk,bár semmi sem lehetetlen.Örülnék,ha a falumból elszármazottak,vagy az Ők utódaik jelentkeznének,hiszen nagy valószinüség szerint rokonok vagyunk.Üdvözlettel:Bodó Árpád
2007/11/25, 16:57:30
#: 2007111357

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Kedves János!

A nálam levö halotti anyakönyvi Bodó gyüjteményben találkoztam az általad említett Bodó családdal. Karatnai Bodó Károly ükapám testvérét is Ferencnek hivták. 1948-ban huszár törzsörmesterként szolgált. De az "én" Karatnai Bodó Ferencem nem egyezik az általad említett Karatnai Bodó Ferenc személyével, mert az " én" Bodó Ferencemnek nem volt családja.

Sokáig szanatóriumban voltam, de fel akarom rakni a nálam lévö összes halotti anyakönyvi kivonatot. Ez nagyon nagy segitség lehet, hogy tovább bogozzuk illetve kibogozzuk a családi csomókat.

Baráti üdvözlettel
Bodó K. Attila

attila -k-u-k-a-c- bodo-de-karatna -p-o-n-t- de
2007/11/29, 18:11:35
#: 2007111557

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Laszlo: Re: Bodó elöd
Kezdivasarhelyi Bodo-k is vannak :) valamint nagyapam Torjai szuletesu.
2007/12/19, 22:06:23
#: 200712930

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: kezdivasarhelyi-torjai Bodó-k
Kedves Laszlo!
Irjal tobbet a csaladodrol, talan sikerul bekotni az adatokat a nagy Bodo-csaladfaba. (Elerhetosegeimet megtalallod a "profile"-ra kattintva.)
Udvozlettel,
Janos - Sepsiszentgyorgyrol
2007/12/20, 08:31:37
#: 200712946

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Arad-berecki Bodó-k: itt elünk
Bereckben eltek: Bodo Janos es neje Jakabos Julianna, es gyerekeik:
Bodo Anna,(Bereck), Bodo Janos es neje Bodo Maria, (Arad 1919-1982 ~ 1921-1971) , Bodo Laszlo,Bodo Emmuska,Bodo Gizella (Budapest, mint elmentek az elmult evekben)
Akik meg elnek: Bodo Attila, Bereck; Janos es Maria gyermekei: Bodo Gabor 1943, Arad; Bodo Csaba, 1945, es fia, Bodo Robert, es leanya, Carmen, itt vannak unokak, Galac; Bodo-Otincelescu Eva, 1948,Corabia.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/12/29, 17:27:19
#: 2007121543

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K.Attila: Re: itt elünk
Kedves Berecki Bodók!

Elöször boldog újesztendöt kivánok nektek!

1/Ki van a képen?
2/Református vagy katokikus felmenöitek van?
3/A Bodó felmenök mióta élnek Bereckben?
4/Van -e kapcsolatotok Lemhénnyel vagy altorjával vagy karatnával a felmenök által?

Ezekböl a kérdésekböl kiderül, hogy merre keresgéljek tovább.
Nagy valószinüség szerint valahányad unokatestvérek lehetünk.
Még egy kérdés!
Van -e Pénzes vagy Barra nevü a családban.

Szeretettel ölel bennetek

Bodó K. Attila

2007/12/29, 17:48:35
#: 2007121548

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo Gábor: Aradon élünk
Sajnos, gyerekeink nincsenek.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/12/29, 18:14:29
#: 2007121551

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo Gabor: Re: itt elünk
B.G.J.: Koszonjuk a jokivansagot, viszont kivanjuk.
A kepen Bodo Gabor, (fenykepesz) es felesegem , Judit.
Tudomasom szerint mindenki katolikus felekezetsegu.
A csalad Bereckbol szarmazik.
Szuleim az 1940-es evekben telepultek at Budapestre, en ott is szulettem 1943-ban, es haboru utan szuleim visszakoltoztek Bereckbe, Csaba ott szuletett 1945-ben,(neki van fiucska-unokaja egyedul), aztan a jobb megelhetes remenyeben Aradra koltoztunk szuleimmel, Eva itt szuletett 1948-ban, de a csalad es sok leszarmazottjuk nagyresze Budapesten el, csak ez a nev igy nem megy tovabb, ott mind leanyok, vagy gyerek nelkuli csaladok vannak. Penzes - valami remlik, utana erdeklodom, Anyai agon nagyanyai reszrol Strakh Krisztina,(SeskoResica), edesanyam
Gabor Maria, itt van valami Lemheny.Van itt meg sok reszlet, amit nem bogoztnuk ki ...
Udvozlettel ! Boldog Ujesztendot ! Gabor
Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/12/29, 19:37:37
#: 2007121557

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo Gabor- Arad: Re: itt elünk
B.G.J.: Koszonjuk a jokivansagot, viszont kivanjuk.
A kepen Bodo Gabor, (fenykepesz) es felesegem , Judit.
Tudomasom szerint mindenki katolikus felekezetsegu.
A csalad Bereckbol szarmazik.
Szuleim az 1940-es evekben telepultek at Budapestre, en ott is szulettem 1943-ban, es haboru utan szuleim visszakoltoztek Bereckbe, Csaba ott szuletett 1945-ben,(neki van fiucska-unokaja egyedul), aztan a jobb megelhetes remenyeben Aradra koltoztunk szuleimmel, Eva itt szuletett 1948-ban, de a csalad es sok leszarmazottjuk nagyresze Budapesten el, csak ez a nev igy nem megy tovabb, ott mind leanyok, vagy gyerek nelkuli csaladok vannak. Penzes - valami remlik, utana erdeklodom, Anyai agon nagyanyai reszrol Strakh Krisztina,(SeskoResica), edesanyam
Gabor Maria, itt van valami Lemheny.Van itt meg sok reszlet, amit nem bogoztnuk ki ...
Udvozlettel ! Boldog Ujesztendot ! Gabor

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/12/29, 19:46:19
#: 2007121559

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo K. Attila: Re: itt elünk
Kedves Gábor!

Köszönöm a választ!

Akkor ti a karatnai-altorjai Bodók (de altorja) katolikusnak maradt ágából származtok, akik ,illetve aki II. Rákóczy Györgytöl kapott külön cimeres nemes adománylevelet. Bereckben , más katolikus Bodók nem élhettek. A történelmi dokumentumokat megtaláljátok fentebb, ahova már régen feltettem a címerrel együtt.
A Bereckben maradt Bodó unokatestvéreidröl, akik még most is ott élnek tudsz -e valamit? Elérhetöségüket , E-mail cimüket stb.

Nekem most születik egy Pénzes-Barra lánytól gyermekem.
érdelkes lenne, ha más Bodónak is lenne még ilyen párja.

Szeretettel Attila
2007/12/29, 19:54:08
#: 2007121560

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: itt elünk
Kedves Attila!
Sokat írtam már a fórumba, keresve a csiki származásuakat. Egyik kedves levelező válaszolt is, ismertetve a csíklszentmártoni helyzetet. Sajnos a gyulafehérvári érsekség megcáfolta azzal, hogy minden régi anyakönyvet Bujarestbe szállíttattak.
Most azonban hozzád fordulok, mert amint tapasztalom, igen széles ismeretekkel rendelkezek. A mi Bodó családfánk nem kapcsolódik az altorjaiakhoz, hanem igazolhatóan 1653 óta Csíkszentmárton.Csíkcsekefalva a származási hely és a primipilaris agilis (lófő) cím viselésére jogosultak. Katolikus a család.
Az lenne a kérdésem, hogy kutatásaid közben nem kerültél-e kapcsolatban az általam keresett családfával.
2007/12/29, 20:34:13
#: 2007121566

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: itt elünk
Kedves Attila!
Sokat írtam már a fórumba, keresve a csiki származásuakat. Egyik kedves levelező válaszolt is, ismertetve a csíklszentmártoni helyzetet. Sajnos a gyulafehérvári érsekség megcáfolta azzal, hogy minden régi anyakönyvet Bujarestbe szállíttattak.
Most azonban hozzád fordulok, mert amint tapasztalom, igen széles ismeretekkel rendelkezek. A mi Bodó családfánk nem kapcsolódik az altorjaiakhoz, hanem igazolhatóan 1653 óta Csíkszentmárton.Csíkcsekefalva a származási hely és a primipilaris agilis (lófő) cím viselésére jogosultak. Katolikus a család.
Az lenne a kérdésem, hogy kutatásaid közben nem kerültél-e kapcsolatban az általam keresett családfával.
2007/12/29, 20:34:15
#: 2007121567

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: itt elünk
Kedves Attila!
Sokat írtam már a fórumba, keresve a csiki származásuakat. Egyik kedves levelező válaszolt is, ismertetve a csíkszentmártoni helyzetet. Sajnos a gyulafehérvári érsekség megcáfolta azzal, hogy minden régi anyakönyvet Bukarestbe szállíttattak.
Most azonban hozzád fordulok, mert amint tapasztalom, igen széles ismeretekkel rendelkezek.
A mi Bodó családfánk nem kapcsolódik az altorjaiakhoz, hanem igazolhatóan 1653 óta Csíkszentmárton.Csíkcsekefalva a származási hely és a primipilaris agilis (lófő) cím viselésére jogosultak. Katolikus a család.
Az lenne a kérdésem, hogy kutatásaid közben nem kerültél-e kapcsolatban az általam keresett családfával. Nehezen hiszem el, hogy senki nem tud az elég kiterjedt családról. Apámnak 6 testvére volt, valamennyi megérte a 80-90 évet. Én ugyan csak 178 cm magas vagyok, de at unokáim mind 180 felett vannak
Szerettem volna képet is küldeni, de a fájlt nem vette át a program.
2007/12/29, 20:44:23
#: 2007121569

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodo K. Attila: Re: itt elünk
Kedves Csiki Bodó Barátom!

Többször taálkoztam olvasmányimban a Csikszentmártoni Bodókkal. Most nincsenek nálam az anyagaim, de ha jól emlékszem ( ez nem biztos) Két csikszentmártoni Bodó rokon is volt, akik a XVI. és XVII, században generációkon keresztül pereskedtek. Egyiket a másiktól a nevében különbözött . Az egyik Kis csiksszentmártoni, a másik nagy csikszentmártoni Bodó volt. Peres anyagaikbó olvastam, amin jókat mulattam.
Egymás mellett volt a portájuk ( rokonok voltak) A nagy Bodó, aki mellesleg vörös darabont volt összeverekedett a kis Bodóval. Ezt a joganyag veretes XVI. századi nyelven tárgyalja. Amikor elolvastam. Mondom magamnak. Istenem milyen világ ez ahol a XVI. században még a Bodók is összeverekedtek. Megfogadtam azt, hogy ha évek alatt egyszer majd összegyüjtöm a BODÓ atyafiakat, akik talán most már nem fogják egymást elpáholni. Ha már az Isten úgy is veri a magyarját.

Szeretettel ölel boldog újesztendöt kivánva
Attila
2007/12/29, 20:49:09
#: 2007121573

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: nem meglepő
Köszönöm a gyors választ. Valószínüleg a mi családunkról lehet szó, mert apám 6 testvére még egymással is kevesett beszélt. Bár pereskedéseket nem ismerek sem a régmúltból, sem a jelenből. Perekkel legfeljebb én foglalkoztam hivatásomnál fogva, lehet, hogy az öröklött gének a jog, az igazságkeresés felé irányítottak.
Ismételten megkiséreltem képet küldeni, de nem ment. Amennyiben erre tudsz tanácsot adni, nagyon megköszönném.

Nagyon boldog Új Évet kívánok.
Dr. Bodó László

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2007/12/29, 21:00:24
#: 2007121575

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Nagyfüged: Re: Bodó
Kedves Attila!

Örömmel látom, hogy a Bodófalvi Bodó-k előkerültek és igen széles dokumentált családtörténettel rendelkeznek. Én a feleségem családjának kutatása közben találtam rá a nagyfügedi vonalra. E településen sokan vannak (voltak), viszont itt a fórumon nem találtam erre utalást. Mivel a nagycsalád egyik legfelkészültebb szakértőjének érzem személyed, ezuton kérnék segítséget. Szűk információim közül az alábbiak talán közlésre is érdemesek:

1829.09.05. Nagyfüged (R.kat.)
Nobilis Bodó György és Lajtsik Anna lánya Victória megszületik. Ker. szülők: Nobilis Majzik Sándor és Elisabet

Orosz Ernő: Heves és a volt Külső-Szolnok egyesült vármegyék nemes családjai-ban olvashatóak az alábbiak:
Bodó (bodófalvi). B. Pál fia Gábor fia János fia Péter Turóczmegye bizonyitványával 1765. évben igazolja nemességét. (1765. év. 216. sz. 211. jkl.) Bizonyságlevelet nyernek 1816. évben Péter és Szanda Erzsébet fia Antal (sz. 1770. Erk) nagyfügedi lakos (1816. év 304. sz. 490. 1543. jkl.), továbbá Antal és Deák Borbála fiai János (sz. 1793.), György (sz. 1798.), Antal (sz. 1807.). (1816. év 910. sz. 1322. jkl.)

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István
2008/01/11, 17:50:17
#: 200801910

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Bodó Barátaim és Rokonaim!

Régóta ígérem, hogy felrakom a nálam levő Bodó gyászjelentés másolatokat, amelyek már bőven történelmi okmányoknak tekintendők.
Most a Karatnai-Altorjai és mezőpaniti Bodókról gyüjtöttem, illeve gyüjtötttünk negyedik unokatestvéremmel, akivel szép apánk a Kis-Küküllő megyei Ádámoson egykoron az 1800 -as években élt Karatnai Bodó János ügyvéd volt közös felmenőnk. Remlem eljön az az idő, amikor
a nyolcad rendű meg a huszad rendű unokatestvérek is megtalálják egymást.

Szretettel: Attila
Most jöjjenek az anyagok szép sorba ( ezeken kívül még van bőven)

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:05:35
#: 2008011517

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Bodó Gyászjelentések 2.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:09:57
#: 2008011520

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Kedves István!

Dr Seremetyeff Papp János barátom hívta fel vigyelmemet arra, hogy Bodovicén, azaz az egykori Bodó falván, amelynek névadója a Bodófalvi Bodó vonal volt, ott áll egy síremlék rajta a család cimerével. Azt hiszem képet is készített róla. Közeljövöben fogom meglátogatni és akkor rákérdezek és utána ismét jelentkezek nálad. Mivel BODÓ KÖZÖSSÉGÜNK számos jogászt mondhat magának, ezért ismét felhívom arra a figyelmet, hogy a "Juresprudentia Kriminalis", amely Verbőczy után a legjelentősebb jogi tanulmány. Tehát ez a munka a magyar jogtőrténet egyik gyöngyszeme, amelyet egyik egyenesági felmenőtök alkotott. A magyar jogtörténet szigorlattal, általában mindenki úgy volt, mivel kirugós alaptantárgy, hogy jobb túllenni rajta. Dehát, ha már rokon érdemes elidőzni egy kicsit nála.

Szeretettel:
Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:26:16
#: 2008011522

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 4.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:29:59
#: 2008011523

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 5.
Karatai Bodó Ferenc

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:33:43
#: 2008011524

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 6.
Karatai Ifj. Bodó Ferenc

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:37:28
#: 2008011525

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 6.
Karatai Bodó Albertné

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:41:44
#: 2008011526

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 8.
Karatai Bodó Annuska

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:45:40
#: 2008011527

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 9.
Karatai Bodó Bandika

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:47:53
#: 2008011528

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 10.
Karatai Bodó Ferencné özvegy

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:50:34
#: 2008011529

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 11.
Karatai Bodó György

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/19, 23:57:56
#: 2008011530

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 12.
Karatai Bodó György hadnagy

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 00:03:05
#: 2008011531

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 13.
Karatai Bodó Györgyné

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 00:06:59
#: 2008011532

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 14.
Karatai Bodó Károly-Karatna

Azért írtam ba, hogy Karatna, mert Ő nem az én Ükapám a szintén azonos nevű karatnai Bodó Károly, aki Palota-Ilván halt meg.
Unokatestvérek voltak de nem tudom,hogy milyen úton ezt még rendezni kell!

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 00:14:07
#: 2008011533

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 15.
Karatai Bodó Mátyás

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 00:19:41
#: 2008011534

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Domján György Kecskemét!
Kedves Gyuri!
Itt küldök neked egy anyagot. remélem örömöt okozok vele és más Bodóknak is.
======================================
BODÓK 1848-ban a SZABADSÁGHARC IDEJÉN
========================================
Szeretettel Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 12:44:55
#: 2008011541

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 16.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 13:23:48
#: 2008011543

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjlentések 17.
Karatnai Bodó Dávidné -Alsó Mária- Déva-1871-11-23

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 13:30:42
#: 2008011545

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
BODÓ GYÁSZJELENTÉSEK 18.
Karatnai Bodó József Kolozsvár 1875-04-04

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 13:33:46
#: 2008011547

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 19.
Karatnai özv. Bodó Józsefné-Bánn Zsuzsanna- Kolozsvár-1879-04-03

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 13:52:27
#: 2008011549

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentés 20.
Karatnai Bodó Károly-Palota-Ilva-1894-09-03 (Ő az ükapáma)

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 13:57:14
#: 2008011550

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 21.
Karatnai Bodó Ferenc Maros-Vásárhely 1906-10-17 ( ükapám testvére)

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 14:04:10
#: 2008011551

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 22.
Karatnai Bodó Sándor- Budapest-1908-12-15

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 14:07:14
#: 2008011552

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 23.
özvegy Bodó Ferenc Nagyenyed-1884-06-24

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 14:10:27
#: 2008011555

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 24.
Karatnai Bodó István -Lemhény-1987-02-18

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 14:13:50
#: 2008011556

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó Gyászjelentések 25
karatnai Bodó Endréné- Csáky Emma Zabola 1938-11-02

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 14:16:48
#: 2008011557

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
AZ ANYAG ÉS VÁLASZ KÜLDÉS SZABÁLYAI !!

Kérem ,hogy lehetőleg max 500-600 KB JPG formátumú anygnál nagyobb képeket ne rakjatok fel (ezt gyakran én is elfelejtem).
A küldés után legalább négy percet kell várni, hogy az anyag megjelenjen az oldalon. Tehát, aki türelmetlen és többször megnyoja a küldés jelt, annak üzenete egymás alatt többször megjelenik és ez nem kívánatos.

Üdv Attla
2008/01/20, 14:25:21
#: 2008011558

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

DomjanGyorgy: Re: karatnai-altorjai-mezöpaniti Bodók keresése
Kedves Attila!

Köszönöm az anyagot! Nagy örömöt okozott vele! :)
Más kapcsolatot nem talált a Bodó és a Domján család
vonatkozásában? Önnek fantasztikus gyűjteménye van, :)
megnéztem a gyászjelentéseket is! Gratulálok!

Üdvözlettel,

szentgyörgyvölgyi domjánszegi
Domján György
Kecskemét
2008/01/20, 22:19:23
#: 2008011592

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
1916 Október 10-nek Kézdivásárhelyi Mártírjai

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/20, 23:39:55
#: 2008011597

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó de Panit cs. pecsétek Kopie

Most a mezőpaniti Bodók következnek, akik szintén reformátusok és rokonságban álltak a karatnai-altorjai Bodókkal.Már a XVI. század végén feltünnek Marosvásárhelyen, mint nemesek. Majd Mezőség felé veszi a család néhány tagja az irányt. Itt Mezőmadarason és Mezőpaniton jelennek meg. Ez a Bodó ág azután innen veszi a mezőpaniti illetve de Panit előnevet is. A XVII. század végén használatos viaszpecsét alapján készített címerképet, amely Andrássy Gyula féle nagy cimereskönyvben is megjelent ( véleményem szerint ) nem tekinthető a család eredeti XVI. századi címerének. Az eredeti címert, szerintem Bukarestben valamelyik XVI. századi okmányon lehetne megtalálni. De ennek felkutatására , ezideig a népesnek mondható mezőpaniti Bodó ágból még senki sem vállalkozott. Az alkalmazott pecsétjeik között van
olyan, amelyet az Altorjai Bodó család használt. Ez a kardot feje felett lobáló vitézt ábrázolja, egyik kezében egy levágott vérző török fejjel. Ez a pecsétnyomatból is nagyjából kivehető. A Mezőpanitiak a koronán ülő galambos címert tartják magukénak. Igy ezt én is ( némi kételkedés ellenére ) elfogadom. Már csupán felmenőim iránt érzett tiszteletből is. A fotókon tehát kétféle pecsétnyomat is látható a mezőpaniti Bodó nevek mellett.

Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 00:09:49
#: 2008011598

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 26.
Mezőpaniti Bodó Kálmán-Bp-1940-03-01

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 00:16:10
#: 2008011599

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 27.
mezopaniti ifj.. Bodó Sándor- Mátyásföld-1934-09-23

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 00:21:03
#: 2008011600

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 28.
mezŐpaniti Bodó Sándorné-albisi Bod Katalin-Maros-V.-1908-01-0

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 00:25:06
#: 2008011601

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó
Bodó gyászjelentések 29..
mezőpaniti id. Bodó Sándor-Kis-Budakon-1892-06-30

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 00:30:54
#: 2008011602

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Bodó Gyászjelentések 30. mezőpaniti (de Panit) Bodó
mezopaniti Bodó Katinka-Decs-1890-01-22

Kedves János Sepsiből!
----------------------
Az általad említett Bodók (KARATHNAI) gyászjelentéseit ajánlom figyelmedbe, amelyeket az elmúlt napokban raktam fel.
Az a véleményem, hogy ezeket, családi vonalakat különös tekintettel a Három-széki és Maros-széki Bodókra, össze lehet kötni , hiszen jelentős anyag áll rendelkezésre. Viszonylag zárt körnek tekinthető, amelyben jellemző a távolabbi unokatestvérekkel valő házasodás és néhány családdal való generációs házasodási szokás. Türelem kell, meg több rokoni összefogás. Egyedül nem lehet hatszáz évet előásni.
Baráti üdvözlette: Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 01:09:49
#: 2008011603

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: gyaszjelentok
Kedves Attila!
Hat, nem semmi amit osszegyujtottel a Bodokrol...
Lementettem a gyaszjelentoket es megprobalom elhelyezni oket a most mar 103 ezer bevezetett szemelyre gyarapodott adatbazisban. Biztosan tobb helyen is lesz talalkozas a mar meglevo adattal (pl. a kezdialbisi Bod-okkal). Ahogy haladtam valamire, felteszem ide a forumra is az uj csalad-agakat.
Ami a kitartast illeti, egyetertek veled. Termeszetesen jol jonne minden segitseg, de nagy rokoni felbuzdulasra ne szamits, ezt valamiert ugy rendezte a fennvalo, hogy egy csaladbol szaz evenkent csak egy valaki foglalkozzon a csalad tortenelmevel...
Kellemes napot!
Janos
2008/01/21, 07:03:14
#: 2008011612

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Bodó Gyászjelentések mezőpaniti (de Panit) Bodó 31.
mezöpaniti id. Bodó Sándorné
szül.: Apáczai Csere Klára
Kishudak-1889-11-14

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 08:11:36
#: 2008011615

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Bodó Gyászjelentések mezőpaniti (de Panit) 32.
mezopaniti Bodó Dániel Maros-Vásárhely-1881-10-19

MEGJEGYZÉS:
-----------
a 31. névnél elirtam a születési nevet.
A születési név: helyesen Bodó Sándorné Apáczai Cserei Klára

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 08:19:42
#: 2008011616

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Bodó Gyászjelentések mezőpaniti (de Panit) Bodó 33.

mezöpaniti Bodó Dánielné- Zsombori Klára- Maros-Vásárhely-1870-08-19

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 08:25:23
#: 2008011617

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: Re: bikafalvi Mathe Lajos
"Bedolgoztam" a gyaszjelentoket. Nem ment az ugy ahogy elore elgondoltam, csak az olvashatatlan "ikonokat" mentette a gep, igy egyenkent, innen a forumrol kellett lenyitanom a gyaszjelentoket...
Mellekeltem egy hoszabb agat, amelyhez csatlakozoztak a gyaszjelentok adatai, olyan sok van, hogy nem is vagyok biztos abban, hogy sikerult mideniket eszben tartani. A mezopaniti agrol maris latszik, hogy anyai agon biztosan Felso-haromszeki gyokerei vannak...
Janos

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:05:10
#: 2008011618

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Janos: mezopaniti agacska
Mellekelve.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:09:01
#: 2008011619

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
34.mezöpaniti Bodók Családi leszármazási táblája.
==================================================
Az itt közölt táblán feltüntetett személyek egy részével a fent közölt gyászjelentések is (mezőpaniti Bodó) foglalkoznak.
A családi táblázaton szereplő állításokat az alábbiakban közölt eredeti lustrákkal illetve katonai összeírásokkal igazolom vissza. A család egy része az első világháború után Erdélyből Magyarországra költözött. Nem tudom, hogy élnek -e leszármazottak. A helyben maradottak, tehát a Mezőpaniti-Mezőmadarasi és Marosvásárhelyi Bodók pedig még nem akadtak erre a geneológiai portálra, ( nagy sajnálatomra)

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:10:37
#: 2008011620

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
KEDVES JÁNOS!

Csak most látom, hogy felraktál egy anyagot.Gratulálok!!
Felraktam ezt a paniti Bodó táblát ide és most küldöm az eredeti forrásról készített fotókat. Teljesen igazad volt.
Bakk István barátom azt mondta, hogy ha három generáció alatt nem születik olyan aki a történelmi családjának anyagát egybegyűjti, akkor az a család eltűnik, felmorzsolódik. Én ehhez hozzáteszem, hogy a családok "eltünéséval" a nemzet is lassan eltünik a maga "eredetiségében".
Mi azért ebben a folyamatban azért behúzunk egy két féket!!
Remélem a többi Bodókra számíthatunk. Többen nagyobb az erőnk. Mindenkitől csak egy kis odafigyelést kérek. Azt hiszem ennyit megérünk egymásnak és ennyivel tartozunk utódjainknak, de egyben őseinknek is!
Lassan itt az idő, hogy valóban a WEB-re kerüljön egy BODÓ geneológiai oldal illetve egy közös nagy családi adatbázis, ahova mindenki felrakhatja a dokumentumokat, meg amit tud családjáról. Kérem errőla véleményeket!
Baráti üdvözlettel Attila

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:26:53
#: 2008011621

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
F 3437 Liber Lustralis MARUS-II03 Kopie.jpg-Bodó de Panit-Anno.1647
Itt látható a mezőpaniti Bodó Családi táblában szereplő állítás igazolását, amely szerint Bodó György Mezőpanitra került.
Elötte Bodó István, még Marosvásárhelyen található.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:39:59
#: 2008011625

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Karatnai Bodo-k
Bodók Mezőmadarason
F 3437 Liber Lustralis MARUS-II02 Kopie.jpg Bodó de Panit - Mezőmadaras Anno 1647

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 10:45:55
#: 2008011626

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Cs.Agnes: Re: Karatnai Bodo-k
Kedves Bodók !

Régen nem jelentkeztem, de a forumot a szemem sarkából követtem. Minden elismerésem ezért a nagyszerü munkáért, amit tesztek !
Attila, ugyan azt irtad annak idején, hogy a Bodófalvi Bodókról rengeteg anyag van a levéltárban, sajnos nagyon rövid magyarországi tartozkodásaim alatt nem tudtam elmenni és keresni. De szeretnék hozzájárulni a nagy Bodó családhoz azokkal az adatokkal (kereszt-születési-halálozási anyakönyvekkel) amik nekem vannak. A domború nyomású cimer után rajzolt képet most mellékelem, remélem sikerül. Ha van kérdésetek vagy valami más info, a mail cimem a következö :
Fcsepai -k-u-k-a-c- t-online.de -p-o-n-t-
Nagyon sok sikert kivánok szeretettel
Csépai Agnes ( Bodófalvi Bodó Magdolna unokája )

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 14:30:24
#: 2008011639

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!
39244-191- XXVI. Liber Regius Georgii Rákóczi II.
Itt küldök egy anyagot.
Az eredeti másolata.
Ezt II. Rákóczi György állította ki az egyik felmenőd részére.
Baráti üdvözlettel: Attila
( Bodó de Csík Szent Mártont a vitézlő nemes lófők rendjébe emeli)

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 14:48:11
#: 2008011640

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Homoródalmási Bodó János adománylevele.1622. Bethlen

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 14:56:51
#: 2008011641

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Cs.Agnes: Re: Karatnai Bodo-k
Az elöbbi levelemröl lemaradtak az adatok:
Bodófalvi Bodó Magdolna (1913.12.30 - 2002.12.26) férje Lazarovich Nándor,
testvére B.B.Elemér
čdesapja B.B.Gusztáv (1865.02.25 )rk. -felesége Iványi Margit 1888.
Nagyapja: id. B.B. Gusztáv / 6. fiu gyermekként (1838.05.12.Gömörpanyit- 1910.05.10 Budapest)evang. kereskedö- felesége Windisch Sarolta ( 1846.10.11.)
Dédapja: Tttes B.B.János (sz: ? ) - felesége - Sramkó Klára

Tudom nem sok, de hátha valahol beleillik a képbe.
2008/01/21, 15:08:31
#: 2008011642

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Kászonfelfalusi Bodó János 1631. Lófoszékely-nemeslevele

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 15:29:58
#: 2008011644

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd
Mihály Vajda anyaga-1

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 15:37:19
#: 2008011647

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

bodolaszlo: Re: Bodó elöd
Kedves Melinda!

Nem tudom mikor kerültél kapcsolatban ezzel a rovattal, sajnos nem találtam az előzményeket, melyre Attila válaszolt.
Többször keresdtem csíkszentmártoni rokonokat, de soha nem jelentkezett senki, csupán kedves János barátunk.
A közölt másolat eredetijét megtalálod az Országos Levéltárban, a gyulafehérvári Liber Regis 190-191. oldalain. Én is tőlük kaptam meg. A családfát 1830.ig visszamenőleg dokumentálni tudtam, a többi sajnos nem sikerült.
Bemutatkozom, Dr.Bodó László vagyok, 1927-ben születtem, így lassan abbahagyom a rokonok kutatását, mert az idő múlása kegyetlen.
Kérlek, írdd meg, milyen kapcsolatod van az általam keresett Bodó ággal.

Az üzenethez ez a kép is kapcsolódik.
Az eredeti méretben történõ megtekintéshez kattintson a képre!
2008/01/21, 15:50:56
#: 2008011648

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bodó K. Attila: Re: Bodó elöd

Kedves Laci Bátyám!
Nagy öröm számomra, hogy végre jelentkeztél.
Az isten éltessen és tartson sokáig jó egészségben.
A Bodók általában hosszú életüek és tevékeny emberek.
Ezért kérlek szeretettel, hogy ne törödjél az idő kegyetlen múlásával. Mert a nagy elmúlásba azért nem kell beleöregedni. Múlik az magától is. Ezek az oldalak itt kivételesen csak rólunk családjainkról szólnak. ide be-be téregetni szerintem mindig kellemes érzés a mai arctalan világban.
Itt küldöm Melinda elözményét.

Nagy szeretettel köszönt :
Bodó K. Attila
==================================

Kedves Bodók után kutató "rokonok"!

Nevem