RadixFórum : Fórum magyar családtörténészeknek
RadixFórum nevek helyek archívum switch to English kapcsolat belépés regisztráció

Vezetéknevek :: Désits, Desits család

Új hozzászólás Hely választása

Ehhez a vezetéknévhez tartozó adatok a RadixIndexben: kattintson!

Bánfalvi János: családfa
Dédanyám bátyjának felesége: lipováczi Desits Valéria (Szentgotthárd, 1871. - Szentgotthárd, 1954. február 16.) Férje, Dr. Vargha Gábor (1859-1948) köz- és váltóügyvéd, Szentgotthárd országgyűlési képviselője stb.
2005/12/02, 12:11:51
#: 20051284

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profilBánfalvi János: Re: családfa
Én a családfámat lefelé harmad-unokatestvéri szintig kutatom, ezért a fenti személynek kizárólag egyenesági fel- és lemenői érdekelnek.
2005/12/02, 12:57:02
#: 20051287

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Hódi Gyuláné: családfa
Kedves Rokon!
Hódi Gyuláné vagyok, és a férjem anyai ágon a lipováczi Desitsek leszármazottja. Egy nagy méretú családfa van a birtokunkban, amelyen az Ön által említett Desits Valéria is szerepek (a férj nevével együtt). Így egészen biztosan egyazon család leszármazottai és oldalági rokonai vagyunk. Oőően levelezésben állok egy ifjú Decsiccsel, és közös erővel próbáljuk felderíteni az őseinket. Így bukkantam az Ön lapjára is az Interneten. Szeretettel köszöntöm, remélve, hogy információkat tudok majd adni a felmenőiről.
Kellemes ünepeket kívánva szeretettel üdvözlöm
Hódiné Ágnes
2009/04/10, 11:46:28
#: 200904291

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bánfalvi János: Re: családfa
Kedves Ágnes!

Köszönöm a jelentkezést, én is szeretettel köszöntelek. Rokonoknak csak közvetett módon vagyunk tekinthetők, az én dédanyám, Hodászy Gézáné sz. Vargha Erzsébet (Andrásfa, 1861. október 15. – Andrásfa, 1926. január 3.) testvére volt, dr. Vargha Gábornak (Andrásfa, 1859. szeptember 13. – Szentgotthárd, 1948. május 30.) lipováczi Desits Valéria férjének.

Dr. Vargha Gábor őse, Vargha György 1635.-ben I. Rákóczi Györgytől kapott nemességet, melyet unokái Vargha János és Lőrinc vonatkozásában III. Károly 1713.-ban megerősített. Vargha Gábor, aki Vargha János szépunokája, „teljes neve” szentlászlói és balatonfüredi dr. Vargha Gábor. Ügyvéd és politikus volt, országgyűlési képviselő, a 40-es években felsőházi tag is volt. A Szentgotthárdi Takarékpénztár igazgatója volt, ezenkívül Szentgotthárdon számtalan tisztséget viselt és kezdeményezés fűződik nevéhez. (Gyáralapítások, a kórház, a helyi Vörösmarty Gimnázium létrejötte stb.) Széll Kálmán miniszterelnök jóbarátja volt.

Nejével Desits Valériával 1899. november 27.-én házasodott Szentgotthárdon, illetve Vaskörtvélyesen. Valószínűsíthetően az egyik helyen az egyházi esküvő lehetett. Dr. Vargha Gáborné sz. Desits Valéria Szentgotthárdon, 1954. február 16. napján hunyt el, a halotti anyakönyvben – én nem láttam – állítólag 83 évesnek van jelezve, eszerint 1871.-ben születhetett. Valahol az interneten viszont korábban arról olvastam, hogy a születése időpontja 1875. augusztus 3.-a.

Desits Valéria édesapja valószínűsíthetően, Desits Gyula királyi közjegyző volt, az édesanyja nevét is olvastam Szentgotthárdon, azonban azt nem jegyeztem meg, annyit tudok, hogy elég hosszú neve van, és ha igaz, „Eggen”-nel kezdődik. Állítólag Desits Gyulához és nejéhez fűződik Szentgotthárdon az evangélikus egyházközség megalapítása. Itt megjegyzem, hogy dr. Vargha Gábor római katolikus volt, az ősei között viszont reformátusokat fedeztem fel.

A Desitsek szintén jelentős szerepet játszottak Szentgotthárd életében. Részletek a Szentgotthárd c. 1981.-ben, Szombathelyen megjelent monográfiából. „A szentgotthárdi származású Desits Gyula 20 000 P értékű ház és földingatlant hagyott szülőfalujára, hogy azt népjóléti célra fordítsák.” „1942.-ben új szegényház építését tervezték a Desits-féle alapítvány ingatlanainak árából. Megvalósítását a háború akadályozta meg.” Most látom, hogy Desits Gyula utca is létezett Szentgotthárdon, nem tudom, hogy Desits Valéria apjáról, a királyi közjegyzőről elnevezett-e? „…Érthető volt tehát a hívek törekvése, hogy templomot építsenek. Özv. Desits Gyuláné adományából megvásárolták a József Attila utcában a volt Galgóczy-féle házat és telket.” „Itt áll a környék egyetlen kétemeletes épülete, Desits Gyula egykori bérháza. Takaratlan tűzfalaival, társtalanságában meglehetősen bántó látvány.” „A Vasvármegye tudósítása szerint az 1893. szeptember 26.-án lezajlott alakuló közgyűlés konkretizálta a gazdasági terveket. Nagyarányú fűztelepítési akciót kívántak indítani… Az egyesület 40 taggal jött létre. Első vezetőségében elnök Desits Gyula kir. közjegyző…”

Dr. Vargha Gábor és Desits Valéria házasságából két gyermek származott. Tivadar (Szentgotthárd, 1900. október 26. – Szentgotthárd, 1903. július 10.) meglehetősen rövid életet élt. Második gyermekük Alice, viszont tisztességes kort élt meg, 1903. október 1.-én született Szentgotthárdon, és 1993. január 28.-án hunyt el New Yorkban. Az ő első férje Zedtwitz Franz Alois volt (1891. – Graz, 1930. november 4.) Egyetlen gyermekük, Zedtwitz Franz Gabriel (1925-2002), kinek két gyermeke még ma is él. Vargha Alice 1945. november 20.-án másodszor is férjhez ment, Sponer Sándorhoz, aki Kievben (Oroszország), 1890. május 31.-én született, és a Magyar Királyi Budapesti Szabadkikötő igazgató-helyettese, 1939. szeptember 30.-tól kormányfőtanácsos volt. Nem tudom, hogy meddig élhetett, de valószínűleg nem túl sokáig, mivel Zedtwitz Edwige nem emlékezett rá.

Tudomásom szerint dr. Vargha Gábornak és nejének Desits Valériának a II. világháború után meglehetősen sanyarú sorsa volt. Állítólag szabályosan éheztek. A legendárium szerint, amikor kisajátították házuk emeleti részét, „Vali néni” így sóhajtott fel, „már csak 11 szobánk maradt.” Összesen ketten voltak hozzá. Ebben az épületben jelenleg a Szentgotthárdi Rendőrörs működik.

Apám egyébként elég jól ismerte dr. Vargha Gábort és nejét, többször nyaralt nálunk, és bár ez pontatlan, hiszen a nagyanyja testvére volt, a nagybátyjának tekintette. Mesélte, hogy Vali néni már özvegyen náluk is tartózkodott, és bizony vigyázni kellett rá, mert olyanokat is mondogatott, amelyek az akkori politikai kurzus szempontjából bizony elég veszélyesek voltak.

Kívánok kellemes húsvéti ünnepeket.

Üdvözlettel: B. János
2009/04/10, 21:41:14
#: 200904308

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Hódi Gyuláné: Re: családfa
Kedves János! A húsvét előtti leveledre e-mailben válaszoltam,de láthatóan nem jutott el Hozzád. Mostt külröm a MÁSOLATÁT. Ime:Kedves János!

Nagy élvezettel olvastam a család múltjáról szóló leveledet, illetve nagy
élvezettel olvastam fel az illetékesebbnek, a férjemnek, akinek az édesanyja
Desits Mária volt. Az általad említett családtagok mindegyike szerepel a
családfánkon, többek között D. Gyula és felesége, Engvelleni Egloff Matild
is. D. Gyula lánytestvére volt D. Mária, aki Radákovich Bódog felesége volt.
Én egy nyugalmazott irodalomtanár vagyok, és az olvasmányaimból tudom, hogy
ez a R. Bódog Vas Gerebenként vált ismertté az irodalomtörténetben. A
családfánkon szerepelnek D. Gyula és D. Mária ősei is, egészen a legősebb
ősökig, lovag D. János és D. Balázs de Lipováczig.

Említettem, hogy a közelmúltban kerültem levelezésbe Decsics Lászlóval,
aki - bár másként írja már a nevét - bizonyítottan a D. család fiatal
leszármazottja. Ő elküldte nekem e-mailben az ő birtokában lévő családfát,
és ezen is szerepelnek az általad említett Desitsek. Amikor megtaláltalak
Téged az Interneten, erről neki is írtam, és valószínűleg meg fog majd
keresni levélben. Javasolni fogom neki, hogy küldje el Neked is az ő
birtokában lévő családfát, ez egy A4-es méretű lap, könnyen kinyomtatható,
és jól áttekinthető. (A mi családfánk egy hatalmas méretű kartonlapon van,
nagyon nehéz lenne elküldenem.) És ha hozzájárulsz ehhez, elküldeném neki a
Te leveledet D. Valériáról, biztosan nagyon megörül majd neki ő is. D.
Lacitól kaptam egy internetes lap címét is, ahol egy fél oldalnyi írás
olvasható a Desics (sic!) családról:
http://www.vasidigitkonyvtar.hu/vdkweb/vm_nemescsalad/001_potlek2_D.html. Ha
erre rákattintasz, Te is elolvashatod ezt az ismertetőt.
Kedves János! A leveledből nem derült ki, hogy tudsz-e valamit D. Valéria
felmenőiről. Ha nem, akkor szívesen megírom Neked, amit én tudok. Én a
MyHeritage oldalain kezdtem építeni a mi családfánkat, és így találtunk
egymásra e-mailban a család egyéb tagjaival is. Nagyon érdekes nekem ez az
egész családfa-kutatás, és nagyon remélem, hogy az én közvetlen őseimről is
megtudok majd egyszer valamit. És bár a férjem érdekelt igazán a Desits
család történetében, de mivel én kezelem a számítógépet, én bonyolítom a
levelezésünket, így véletlenül, de nagy élvezettel én "csöppentem bele" az
egészbe. Igen élvezetes és értékes elfoglaltságot nyertem ezzel.

Szeretettel üdvözöllek, és várom a mielőbbi válaszodat
Hódiné Ági
2009/05/03, 10:59:19
#: 20090560

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bánfalvi János: Re: családfa
Kedves Ágnes!

Valóban nem kaptam meg az E-mailban küldött leveledet. E-mail címem: banfalvi.janos -k-u-k-a-c- gmail.com -p-o-n-t- A mostani leveledet is elég rejtélyesen kaptam meg, egyrészt itt a Radixfórumon, másrészt a levelezésemben support@radixforum.com feladóról küldve a Kálmánczhey (!) családfához küldött két levél után. Én ezt nem értem, gondolom Te sem.

A levél érdemi részéhez. "... D. Mária, aki Radákovich Bódog felesége volt... ez a R. Bódog Vas Gerebenként vált ismertté az irodalomtörténetben."
Ez nem egészen stimmel. Én beírtam a Google keresőbe Vas Gereben nevét. Legelső helyen az alábbi link jött le:

http://209.85.129.132/search?q=cache:kyjtssc-ykcJ:mek.niif.hu/01100/01149/html/vasgereb.htm vas gereben&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&lr=lang_hu

Ha elolvasod, meglepő dolog fog tudomásodra jutni. A cikk alapján felvetődik egy kérdés, melyet most nem teszek fel, de könnyen rá fogsz jönni. A válaszra is kíváncsi vagyok.

Mint írtam az én családfámról a Desitsek tulajdonképpen kiesnek, illetve kizárólag Desits Valéria révén kapcsolódnak, aki dédanyám testvérének a felesége volt. Az előző üzenetben mindent leírtam, amit a Desitsekről tudok, és amelyet az említett Szentgotthárd c. monográfiából vettem.

Természetesen örömmel fogadom a Desits családfát, illetve hozzájárulok, hogy a Desits Valériáról közöltek D. László, illetve bárki részére megküldve legyen. Bár én ezt egy nyilvános fórumba írtam be, így különösebb engedély nem is szükséges.

Üdvözlettel: B. János
2009/05/03, 22:53:37
#: 20090585

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bánfalvi János: Dr. Lux Béláné
A gyászjelentések között szörfözve találtam. "Dr. Lux Béla Amand ügyvéd 1955. november 9.-én este Zalaszentgróton életének 64. évében váratlanul elhunyt."
A gyászolók között dr. Lux Béláné sz. Desits Ilona menye.
Apám dr. Lux Béla ügyvédet, mármint Desits Ilonával házast, gyakran emlegeti.
2009/05/07, 15:35:07
#: 200905259

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

davtram: Re: családfa
Kdves Ágnes,

szeretném kérdezni, hogy a családfán van-e nyoma lipováczi Desics István olaszkai tanítónak ( 1845 - 1930 )

Köszönettel

Tamás
2009/10/25, 19:03:51
#: 200910807

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bánfalvi János: Re: családfa
Bolygó király

Szereplők:


SZUPER KáROLY
RADáKOVICH BóDOG


Játszódik: 1848. március 15-én este a pesti Nemzeti Színház egyik öltözőjében


VASGEREBEN -- családi nevén RADÁKOVICH JÓZSEF -- a legnagyobb gazkölyök, kinek nincsen párja. Kicsapva minden iskolából, gyalog indul Győrbe. Győrött megtudja, hogy bizonyítványa a jogakadámiára beiratkozni nem elégséges. Egy évi nyomorgás után megismerkedik egy RADáKOVICH BóDOG nevű gazdasági gyakornokkal, akinek bizonyítványait annak tudta nélkül kikéri; a BÓDOGnév mellé odaírja a JÓZSEF nevet is. Ezzel a bizonyítvánnyal, RADáKOVICH BóDOG JóZSEF néven beiratkozik Győrben a jogra, ahol alkalmat nyer tehetségei kifejlesztésére.


(A Pallas Nagy Lexikona, ill. Barabás Ábel: Vas Gereben)


2009/10/25, 19:32:54
#: 200910812

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

ruzsi5030: Re: családfa
Családfa ügyben kérem a segítségét, amennyiben az Önnél lévőben van adat Des(s)its József birkás (1858)Nicki lakosról, aki 1883.09.11-én házasodott össze Balázsi Herminával (1866). József szülei Des(s)its Ferenc és Scheffer Teréz voltak, az egyik tanujuk szintén rokon Des(s)its jános. Az 1960-as években Bogyoszlón és környékén éltek leszármazottaik.
2010/09/27, 13:26:11
#: 2010091003

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

fl: Re: családfa
Dr. Desits Imre gyermekorvos - Sárvár - telefonkönyv
2010/09/27, 14:57:26
#: 2010091005

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

davtram: Re: családfa
Kedves ruzsi,

a Széchenyi Könyvtár gyászjelentésgyűjteményében megtalálható D. Kálmán ( Balázsi Hermin egyik fia ) 1938-as gyászjelentése.

A gyászjelentésből és az internetre folyamtoson feltöltödő adatokból ( www.familysearch.org ) egész korrekt családfát lehet építeni Desits Ferenc és Balázsi Hermin leszármazottaiból.

Tamás
2011/11/21, 16:14:37
#: 201111726

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Anett: pályázat
Én egy pályázathoz gyüjtök anyagot Dr. Vargah Gábor és neje Desits Valéria volt Szentgotthárdi lakosok által lakott ma a szentgotthárdi rendőrségnek helyet adó lakóházról.Ha valaki evvel kapcsolatba tudna infórmációval szolgálni /Mitől meddig volt fent nevezett család tulajdona? Mikor és milyen körülmények között került ki a család tulajdonából? Milyen volt a régi arculata az épületnek?/ Valamint ha valakinek van régi fényképe az épületről, és azon látható régi családi címerről.Segítséget előre is megköszönném.
2012/03/03, 11:50:48
#: 20120392

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Ruzsinszky István: Re: családfa
Nagymamám leánykori neve Desits Ilona volt (Felsőpaty 1893.09.11.-Nagykanizsa 1975.02.). Apja Desits József földbirtokos, Gyertyános. Anyja Balázsi Hermina, Alsóapáti. Férje: Pataki István tenító.
Az Önök által összegyűjtött családfa segítségével tud-e nagymamám családjáról bármit kiegészíteni?
Köszönettel:
Ruzsinszky István
2012/03/03, 13:10:54
#: 20120397

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Domján Péter: Re: családfa
Ruzsinszky Istvánnak!

Nagyanyja egyik nővére, Sarolta Ida ( 1891.) Bíró Kálmán felesége lett 1927-ben.

Tisztelettel: Domján Péter

domjanpeter -k-u-k-a-c- citromail -p-o-n-t- hu
2012/03/04, 06:40:51
#: 201203126

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil

Bánfalvi János: Re: pályázat
Kedves Anett!

Effektív segítséget sajnos nem tudok adni, az általam ismert információk megtalálhatók korábbi hozzászólásaimban. Annyi még rémlik, hogy mintha olvastam volna valahol, hogy a lakóházhoz tartozó ingatlan egy részét a 20-as években kiadták a csendőrség részére.
Otthon van egy a 80-as években kiadott Szentgotthárdról szóló monográfiám, illetve Vargha Gáborról különböző anyagaim. Nem biztos, hogy ezekben választ találok a kérdésekre,de hátha. Legközelebb március 15.-e környékén fogok hazamenni.

A kérdésekre a válasz viszont engem is érdekel. Ezért arra kérem, hogy ha azokkal kapcsolatban tőlem függetlenül bármilyen információhoz jut, azt mindenképpen ossza meg ezen a fórumon.

Üdvözlettel: B. János
2012/03/04, 11:34:25
#: 201203128

válasz erre
szerkesztés
moderálandó?
profil


© 2017. Adatvédelem Szolgáltatási feltételek Családfa.biz - Családfakutatás szakértõvel